NAPUSTILI SJEDNICU

Oporbeni članovi Odbora za Ustav: 'Nećemo dopustiti da HDZ krši poslovnik'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Oporbeni predstavnici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav poručili su vladajućoj većini kako neće dopustiti da se krše odredbe poslovnika Hrvatskog sabora u čijoj je nadležnosti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te su iz prosvjeda napustili sjednicu zbog HDZ-ovog izglasavanja da se točka o Nataši Novaković skine s dnevnog reda.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je trebao raspravljati o tome tko je mjerodavan za moguću odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković u slučaju premijera Andreja Plenkovića.

Saborski zastupnik Robert Podolnjak (Most) je istaknuo na na konferenciji za novinare kako sve ukazuje na to da vladajuća većina koristi sva sredstva da bi onemogućila rad neovisne institucije.

"Ovo što se danas dogodilo je kršenje odredbe poslovnika Hrvatskog sabora, prema kojem manjina članova odbora ima pravo staviti određenu točku dnevnog reda na raspravu i to zahvaljujući jednom pravnom manevru koji je učinila parlamentarna većina", kazao je. Dodao je kako je razočaran i slučaj usporedio s knjigom "Kako demokracije umiru".

"Nemogućnost da raspravimo o blokadi rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i da riješimo situaciju zbog zakonske praznine te se riješi problem koji je evidentan (...) ukazuje na to da vladajuća većina koristi sva sredstva da bi onemogućila rad neovisne institucije", upozorio je. Kazao je da će oporba učiniti sve da ukaže na to "neprihvatljivo ponašanje vladajuće većine".

Kazao je kako je i sam, kada je bio predsjednik Odbora za ustav, primio zahtjev trećine zastupnika članova odbora. Podsjetio je da je i ranije bilo situacija u kojima je jedna trećina članova odbora tražila sazivanje sjednice s određenom točkom dnevnoga reda, a radilo se o napisu na ploči u Jasenovcu, kada su na sjednici doneseni određeni zaključci. Istaknuo je kako je predsjednik odbora to dužan napraviti prema poslovniku.

Krešo Beljak (HSS) je ocijenio da je ovo tužan dan za hrvatsku demokraciju i društvo jer je onemogućeno raspravljati o nekim temama optuživši za to HDZ. Rekao je da ga situacija neodoljivo podsjeća na događaja s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Ne da samo neodoljivo podsjeća nego je to to. Ista stranka, ljudi, modus operandi, s tim da će ovaj put stvari, bojim se, završiti jop gore", kazao je.

Beljak je kazao da je ranije upozoravao Plenkovića da bi mogao završiti kao Sanader. "Tada sam vidio strah u njegovim očima, a danas vidim još veći strah jer je pokazao da nema hrabrosti dozvoliti raspravu", rekao je Beljak dodavši to radi putem svojih poltrona, poslušnika i koalicijskih partnera koji dižu ruke.

Pokazao je da ga je strah, ima ga zbog čega biti strah, a njegova će sudbina čini mi se biti teža od Sanaderove, rekao je.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin je ustanovio kako Ustavni sud u ovom postupku nije nadležan jer odluka nije donesena. "Sud u pravilu odlučuje o odlukama koje su donesene i propituje njihovu ustavnost. Mi ćemo proučiti zakonske mogućnosti, ali Povjerenstvo je saborsko tijelo i Sabor odlučuje o tome tko će biti članovi povjerenstva i kada će razriješiti članove, primjerice ako krše zakon", rekao je.

Upozorio da je HDZ ne može odlučivati o tome hoće li netko biti izuzet iz postupka.

"HDZ smatra da Sabor može odlučivati hoćete li biti izabrani ili razriješeni. No ne može i nema pravo odlučivati o tome hoćete li biti izuzeti iz nekog postupka. A zašto, zato što želi opstruirati rad povjerenstva", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:08