PREKO NOĆI OSTALI KRATKI

Oprez, banke vam smanjuju minuse na tekućim računima

Nakon što su banke pooštrile uvjete odobravanja kredita, na udaru su se našli i minusi po tekućim računima, koje su banke počele nemilice smanjivati, pa čak i ukidati. Kome banka smanji minus, može ga vratiti - kreditom
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Nakon što su banke pooštrile uvjete odobravanja kredita, na udaru su se našli i minusi po tekućim računima, koje su banke klijentima počele nemilice smanjivati, pa čak i ukidati.

‘A živim od minusa...’

- Nedavno su mi u Raiffeisenu htjeli smanjiti dopušteni minus na tekućem računu sa 23.000 na samo 9500 kuna. Kao razlog su naveli da su mi se smanjila primanja i da su me na vrijeme obavijestili o tome. Preko noći sam, dakle, trebala ostati kratka za gotovo 14.000 kuna, iako od minusa živim. Srećom je tvrtka u kojoj radim poslovno vezana uz Raiffeisen, pa su mi na kraju ipak izašli u susret - požalila nam se čitateljica Ivana (podaci poznati redakciji). Njena je priča slična tisućama drugih.

U Raiffeisenu, međutim, tvrde da nisu mijenjali način obračuna dopuštenog minusa: stanje klijenata ažurira se svakih pola godine, a osnovica za izračun i dalje je redoviti priljev u posljednjih šest mjeseci.

Visina dopuštenog minusa može se smanjiti ili povećati, ovisno o primanjima klijenata, pri čemu je klijent obvezan obavijestiti banku o svakoj promjeni zaposlenja. Isti odgovor dobili smo i u ostalim najvećim bankama - Zabi, PBZ-u, Ersteu, OTP-u, Hypu, Splitskoj i Hrvatskoj poštanskoj banci. No, ta objašnjenja Ivani malo znače.

- Da nisam uspjela riješiti problem, tekući račun bi mi bio u blokadi sljedećih šest mjeseci. U tom razdoblju morala bih banci svakog mjeseca plaćati 2250 kuna - računa Ivana.

Kamata 10,95 posto

Kako ne posjeduje gotovo ništa, jedino što bi joj preostalo bio bi kredit za zatvaranje postojećih kredita, uključujući tu i minuse, naravno pod nimalo povoljnim uvjetima.

Tako, primjerice, kod Raiffeisena može uzeti gotovinski nenamjenski kredit od 25.000 kuna na četiri godine i s kamatom od 10,95 posto te mjesečnom ratom nešto većom od 645 kuna.

Slične kredite za ljude koji su u nevolji nude i druge hrvatske banke.

Visina minusa, uvjeti, kamate...

- najveći dopušteni iznos minusa: najčešće 30.000 kn (u Ersteu 35.000 kn, a u RBA i OTP-u 40.000 kn)

- uvjeti za odobravanje minusa: visina redovnih primanja i uredno poslovanje klijenta

- kamata na dopušteno prekoračenje: do 14 %

- prosječni iznos minusa: od 5000 do 10.000 kn (ovisi od banke do banke)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:51