DRAMA U PARTIJI

OPTUŽBE, TEŠKE RIJEČI I PODBADANJA: TRANSKRIPT VELIKE SVAĐE SDP-ovaca! Željka Antunović napala glasnogovornicu jer se učlanila u sindikat

Danica Juričić Spasović i Željka Antunović

Visina plaće glasnogovornice SDP-a Danice Juričić Spasović koja se učlanila u Novi sindikat osnovan u SDP-u Hrvatska postala je glavna tema rasprava među SDP-ovcima na društvenim mrežama, a zbog pristupanja sindikatu prozvala ju je i Željka Antunović, pa i drugi SDP-ovci. Rasprava je pokrenuta u zatvorenoj grupi SDP-a na društvenoj mreži Facebook, a prepisku je potaknuo status Marka Mataje, SDP-ovca iz Primorsko-goranske županije, koji je napisao:

“Lijepo je da se osniva sindikat koji bi trebao štiti plaće od 10.000 do 17.000 kuna neto. Samo mi je žao što u Hrvatskoj možda 5 posto aktivnog stanovništva raspolaže mjesečno tim iznosom”.

Plaća

Na taj status reagirala je, među ostalima, glasnogovornica SDP-a Juričić Spasović rekavši da je bila jednako plaćena kao članica Sindikata novinara Hrvatske.

“Bilo nas je tamo i s bitno većim plaćama, ali nije bilo riječi o tome da onaj s većom plaćom ima manja zakonska prava i slične gluposti.”

Mataja je, međutim, dalje otvoreno kritizira: “Kod Josipovića ti je bilo najbolje, ali pustimo to...” te dodaje: “šteta što nije bilo sindikalnog organiziranja kada se dijelilo Alexu Braunu 5 milijuna...”.

Glasnogovornica Juričić Spasović mu dalje u komentaru pokušava objasniti kako kampanje uvijek koštaju te da je mogao “usporediti cijene nekih drugih kampanja iz 2013., pa bi došao na isto po lovi, a po rezultatima na bitno lošije. Kampanje jednostavno koštaju kao i stranka, i država itd”.

No, Mataja nije odustao:

“Ali, sorry, što si ti radila ako smo na PR-ovca morali potrošiti 5,000.000 kn? Kužiš moju zabrinutost? Muka mi je.”

U raspravu se uključila i Željka Antunović, koja se također osvrnula na djelovanje glasnogovornice SDP-a.

“Danice Juričić, ti si glasnogovornica stranke. Tvoji postovi izražavaju otvorenu netrpeljivost prema vodstvu stranke. Time pokazuješ da posao za koji si plaćena ne radiš i očito ne želiš raditi. To je politički problem i nema nikakve veze sa zaštitom radničkih prava!”, poručila joj je Željka Antunović i za taj komentar dobila 37 lajkova.

Na to joj je Juričić odgovorila pitanjem: “Draga Željka, koji postovi to pokazuju? Koji postovi o vodstvu stranke? A o tome može li u stranci postojati sindikat imam svoje mišljenje koje doista ne vidim kako bi ikoga vrijeđalo.” Antunović joj odgovara: “Danice, ne zanimaju me igrice, već politička budućnost stranke. A ovo što ste otvorili je političko pitanje, nema dvojbe. A kad je riječ o politici, glasnogovornica stranke mora birati riječi kojima se obraća u javnosti... i stranačkoj. I tu završava moja rasprava na ovom mjestu. Na nekom drugom mogla bi biti šira i konkretnija.”

Glasnogovornica Juričić Spasović dodaje: “Željka, molim te, izdvoji te moje riječi da znamo o čemu govorimo. A posao koji obavljam ne može biti prepreka na zakonsko pravo da se učlanim u sindikat i kažem da je ok razgovarati s poslodavcem o novoj sistematizaciji.”

Malo kasnije rasprava se nastavlja, a Mataja piše: “Tajnice koje rade za petaka su duša SDP-a. I to je teren. To su ljudi koji na posao idu svakog dana i krvavo zarađuju plaću”. Juričić mu na to odgovara: “Eto, ima ih u sindikatu”, a on je pita je li se i ona učlanila.

“Normalno. Što bi tu bilo nenormalno sudjelovati u novoj sistematizaciji?” uzvraća Juričić, a Mataja je provocira te pita: “A kolika ti je plaća?”. Glasnogovornica SDP-a taj podatak ne otkriva nego uzvraća: “Znam kolika su mi prava. I tražit ću da se ispoštuju”. Mataja dodaje: “Ako su ti prava kao plaća, ne treba ti zaštita”.

Juričić Spasović jučer je za Jutarnji rekla da ne želi javno govoriti o iznosu svoje plaće.

- Nisam više državni dužnosnik te nisam dužna objavljivati taj podatak. Ne tajim da sam se učlanila u sindikat, ne vidim u tome ništa sramotno. Učlanila sam se u sindikat jer smo svjesni povećanih rashoda za stranku i smatram da će se s dvije strane postići kvalitetniji dogovor za sve - odgovorila nam je glasnogovornica SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:14