IZVLAČENJE 18 MILIJUNA KUNA

OPTUŽENA ČETVORICA ČELNIKA BIVŠEG HYPO LEASINGA Među njima je i Drago Vidaković, jedan od svjedoka protiv Ive Sanadera

Drago Vidaković
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je četvoricu čelnika bivšeg Hypo leasing Croatia zbog izvlačenja oko 18 milijuna kuna iz te tvrtke.

Među optuženima je, kako se neslužbeno doznaje, i bivši direktor, a potom i predsjednik Uprave Hypo leasinga Drago Vidaković, jedan od svjedoka protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u slučaju Hypo u kojem je bio pravomoćno osuđen, ali je presudu srušio Ustavni sud. Uz Vidakovića su, prema neslužbenim informacijama, optužnicom obuhvaćeni Željko Rupčić, Albert Modrich i Marijan Šegota.

Ne navodeći imena tužiteljstvo je na svojoj internetskoj stranici objavilo da trojicu hrvatskih i jednog austrijskog državljana tereti za više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

"Četvoricu okrivljenika se tereti da su tijekom 1999. godine pa do 2008. godine u Zagrebu (u različitim razdobljima) u svojstvu odgovornih osoba društva s ograničenom odgovornošću, ovlašteni samostalno potpisivati i odobravati ugovore koji proistječu iz redovnog poslovanja te potpisivati sva bezgotovinska plaćanja, počinili navedena kaznena djela. Prvookrivljenik je bio službenik zadužen za logistiku a zatim voditelj logistike i izvršni direktor za logistiku tog društva, drugookrivljenik je bio direktor društva a potom predsjednik uprave tog trgovačkog društva, trećeokrivljenik je bio prokurist i kasnije član uprave dok je četvrtookrivljenik bio direktor te potom član uprave tog društva", objavilo je tužiteljstvo.

Najveći dio štete odnosi se na isplaćivanje 11 milijuna kuna za fiktivne informatičke-tehničke usluge, navodno na račun obrta Marijana Šegota koji je brisan iz registra još 1999. Još gotovo sedam milijuna kuna isplaćeno je drugom obrtu za fiktivne usluge i najmove, a spominju se i nezakonitosti pri najmu dvorane za što je od ožujka do srpnja 2007 isplaćeno više od više od 318.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 16:46