IZVLAČENJE 18 MILIJUNA KUNA

OPTUŽENA ČETVORICA ČELNIKA BIVŠEG HYPO LEASINGA Među njima je i Drago Vidaković, jedan od svjedoka protiv Ive Sanadera

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.11.2016. u 22:13

Zagreb, 081211.
Zupanijski sud.
Nastavak sudjenja Ivi Sanaderu, bivsem premijeru RH, na kojem je u svojstvu USKOK-ovog svjedoka ispitan Drago Vidakovic. Vidakovic je bivsi dugogodisnji direktor Hypo Leasinga Kroatien protiv kojeg je USKOK pokrenuo istragu zbog sumnje u izvlacenje gotovo 20 milijuna kuna iz tvrtke u kojoj je bio na celu.
Na slici: Drago Vidakovic, bivsi direktor tvrtke Hypo Leasinga Kroatien.
Foto: / Cropix *** Local Caption ***
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Drago Vidaković

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je četvoricu čelnika bivšeg Hypo leasing Croatia zbog izvlačenja oko 18 milijuna kuna iz te tvrtke.

Među optuženima je, kako se neslužbeno doznaje, i bivši direktor, a potom i predsjednik Uprave Hypo leasinga Drago Vidaković, jedan od svjedoka protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u slučaju Hypo u kojem je bio pravomoćno osuđen, ali je presudu srušio Ustavni sud. Uz Vidakovića su, prema neslužbenim informacijama, optužnicom obuhvaćeni Željko Rupčić, Albert Modrich i Marijan Šegota.

Ne navodeći imena tužiteljstvo je na svojoj internetskoj stranici objavilo da trojicu hrvatskih i jednog austrijskog državljana tereti za više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

"Četvoricu okrivljenika se tereti da su tijekom 1999. godine pa do 2008. godine u Zagrebu (u različitim razdobljima) u svojstvu odgovornih osoba društva s ograničenom odgovornošću, ovlašteni samostalno potpisivati i odobravati ugovore koji proistječu iz redovnog poslovanja te potpisivati sva bezgotovinska plaćanja, počinili navedena kaznena djela. Prvookrivljenik je bio službenik zadužen za logistiku a zatim voditelj logistike i izvršni direktor za logistiku tog društva, drugookrivljenik je bio direktor društva a potom predsjednik uprave tog trgovačkog društva, trećeokrivljenik je bio prokurist i kasnije član uprave dok je četvrtookrivljenik bio direktor te potom član uprave tog društva", objavilo je tužiteljstvo.

Najveći dio štete odnosi se na isplaćivanje 11 milijuna kuna za fiktivne informatičke-tehničke usluge, navodno na račun obrta Marijana Šegota koji je brisan iz registra još 1999. Još gotovo sedam milijuna kuna isplaćeno je drugom obrtu za fiktivne usluge i najmove, a spominju se i nezakonitosti pri najmu dvorane za što je od ožujka do srpnja 2007 isplaćeno više od više od 318.000 kuna.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo