ZAŠTIĆENA VRSTA

ORGANIZATORIMA ZABRANJENO SNIMANJE HELIKOPTEROM Sovi smeta buka pa će bicikliste na Plitvicama morati snimati dron

 EPH

Od 19. do 24. travnja u Hrvatskoj će se održavati biciklistička utrka Tour of Croatia. Utrka počinje u Osijeku, a drugoga dana, 20. travnja, 168 svjetskih biciklista koji su prijavljeni za utrku prolazit će kroz Nacionalni park Plitvička jezera. Cjelokupna utrka bit će za potrebe direktnog prijenosa snimana iz posebnog snimateljskog helikoptera koji će cijelo vrijeme nadlijetati trasu utrke, ali ne i Nacionalni park Plitvička jezera. Naime, Uprava NP-a zabranila je organizatorima utrke korištenje helikoptera iznad samoga parka i zatražila da koriste neka druga tehnička sredstva za snimanje utrke.

U Parku 20-ak minuta

Kako je Nacionalni park u potpunosti dio Nature 2000 te prepun zaštićenih i rijetkih životinjskih vrsta, Uprava NP-a je na osnovi svih dobivenih podataka zaključila da bi buka helikoptera naštetila životinjskom svijetu čije je stanište na Plitvičkim jezerima.

Prije svega, kako doznajemo, ocijenjeno je da bi helikopteri naštetili sovama ušarama i sivim sokolima koji se gnijezde u parku. Organizatori su spremno prihvatili zahtjev Uprave Nacionalnog parka Plitvička jezera te će dio utrke koja se odvija kroz Nacionalni park snimati pomoću drona koji će nadlijetati bicikliste. Organizatori su dobili dozvolu za korištenje drona, ali u strogo limitiranim uvjetima. Dron će moći letjeti najniže 30 metara od tla te iznad same kolone i deset metara u koridoru staze. Organizatori su za ovu priliku unajmili specijalni octodron s osam rotora ispod kojega će biti montirana kamera. Snimka utrke s Plitvica neće ići u prijenosu uživo, nego će se naknadno prikazivati tijekom prijenosa.

Budući da je prosječna brzina vožnje biciklista 50 do 60 kilometara na sat, procjenjuje se kako će biciklisti u vremenu od 15 do 20 minuta napustiti prostor Nacionalnog parka. Bez obzira na tako kratko vrijeme boravka u parku, organizatori utrke spremno su pristali na dodatni trošak te su unajmili dron za snimanje utrke kroz park. Nakon napuštanja prostora Nacionalnog parka snimanje utrke iz zraka ponovno će preuzeti kamera montirana na helikopteru.

Prijenos i na Eurosportu

U samoj utrci sudjelovat će neke od trenutačno najvećih svjetskih biciklističkih zvijezda, samu utrku prenosit će Hrvatska televizija i Eurosport, a TV prijenos emitirat će brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata - u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji - od kojih će neke Tour prenositi i uživo. Za snimanje i prijenos utrke zadužena je producentska tvrtka International Sports Broadcasting koja je prošle godine za svoje sportske prijenose, među kojima je i Tour of Croatia, dobila prestižnu nagradu Sportel za najinovativniji prijenos.

Sova ušara najveća je u Hrvatskoj

Ušara je najveća sova u Europi i nalazi se na listi ugroženih gnjezdarica Europe jer je postala rijetka i ugrožena vrsta. Ova sova, veličine domaće guske, najveća je vrsta sove koja obitava u Hrvatskoj. Dužina tijela varira od 59 do 73 centimetra, raširenih krila duga je od 160 do 190 centimetara, a teška je između dva i četiri kilograma. Nešto je manja nego suri orao, ali veća od snježne sove. Ima velike pernate “uši” na vrhu glave, koje nemaju nikakve veze s pravim ušima. Mužjaci i ženke ne mogu se razlikovati po vanjštini jer su iste boje i veličine. Razlikuju se po “ušima” koje su ženkama silaznog oblika. Perje je smeđe, a oči su narančaste. Jede sve što može uhvatiti, a najviše miševe, golube, ptice pjevice i mlade zečeve. ( K. Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:33