SJEĆANJE NA RAT

Osijek dobiva spomen na legendarnog crvenog fiću kojeg je pregazio tenk: Sada će naš fićo zgaziti tenk JNA!

U interpretaciji branitelja fićo će biti taj koji gazi tenk, a time se simbolično želi prikazati pobjeda nad agresorom
skenirano zagreb, 230905tenk,crveni ficofoto arhiva jl-ned-

OSIJEK - Slika legendarnog crvenog fiće kojeg na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice u Osijeku 27. lipnja 1991. godine gazi tenk tzv. JNA obišla je svijet i postala jedan od najprepoznatljivijih simbola Domovinskog rata i otpora agresiji.

Točno 20 godina poslije, u ponedjeljak 27. lipnja 2011. godine u sklopu obilježavanja Dana osječkih branitelja bit će službeno otkrivena instalacija u spomen na crvenog fiću, koja bi trebala ostati trajni podsjetnik na Domovinski rat u Osijeku.

No, već sada je jasno da će i ovo obilježje, kao i brojna druga u Osijeku i Hrvatskoj, izazvati brojne kontroverze, jer su osječki branitelji, koji uz potporu Grada Osijeka stoje iza cijelog projekta, odlučili prikazati taj događaj na jedan drugi način

Naime, u njihovoj interpretaciji dobit ćemo tenk T-55, dar Tehničkog muzeja, koji će biti ukopan u zemlju, a crveni fićo će sada gaziti njega. Bit će to, kako kaže predsjednik osječke HVIDR-e i voditelj gradskog Ureda za branitelje Miljenko Kolobarić, simboličan prikaz hrvatske pobjede nad tzv. JNA i srpskim agresorom.

Podsjetimo, prva ideja za spomen-obilježje crvenom fići došla je 2006. godine od tadašnje oporbene gradske vijećnice HSLS-a Marije Medić, koja je predlagala uvođenje Dana crvenog fiće kao osječkog spomendana na Domovinski rat.

Iako je doživjela pozitivne kritike u javnosti, pa je čak i tadašnji gradonačelnik Anto Đapić najavljivao njezinu realizaciju, to se ipak nije dogodilo i cijela priča je utihnula, jer su protiv takvog prijedloga bili u HDSSB-u.

Nakon pet godina fićo će ipak zaživjeti na legendarnom raskrižju prema „gradskom idejnom rješenju“, kako je to rekao HDSSB-ov gradonačelnik Krešimir Bubalo na naš upit koji umjetnik ili struka stoji iza ove instalacije. Vlasnik fiće, branitelj iz Višnjevca Branko Breškić u međuvremenu je preminuo, a osječke su vlasti pozvale njegovu djecu da otkriju ovo obilježje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:07