LOKALNI IZBORI

OSIJEK IZABRAO PROMJENU, HDSSB IZGUBIO NAJJAČU UTVRDU Vrkić: 'Čeka me težak posao'

 Emica Elvedji / CROPIX

OSIJEK - Ivica Vrkić novi je gradonačelnik Osijeka. Porazio je u drugom krugu HDSSB-ovog aktualnog gradonačelnika Krešimira Bubala, čime je Kukuriku koalicija osvojila treći od četiri velika hrvatska grada i to uvjerljivom pobjedom u najjačoj utvrdi Glavaševe stranke, čiji se čelni ljudi, članovi i simpatizeri ni u snu nisu nadali da im se to može dogoditi u Osijeku.

No, najveći grad istočne Hrvatske odabrao je promjenu, a Vrkićeva pobjeda s 52,82 posto u odnosu na 45 posto, dokaz je da se u protekle četiri godine Osijek nije dobro vodio ili da se nije vodio dovoljno dobro da bi Bubalo zaslužio još jedan mandat, pa su odabrali iskusnog 67-godišnjaka, koji je zapravo već 18 godina praktički izvan dnevne politike, budući da je, izuzev perioda vodstva mirne reintegracije, od 1995. i izlaska iz saborskih klupa uglavnom bio u gospodarskim vodama.

- Ključ pobjede je u dijalogu s građanima koji su prepoznali ideje, ali i potrebu za promjenom. U kampanji sam kritizirao greške aktualne vlasti i od sada me čeka puno teži posao, jer sam do sada radio za svoje političke partnere, a sada počinjem raditi za svoje sugrađane. Mene se nitko ne treba bojati, pa tako niti zaposlenici u gradskom sustavu. Nikakvih osveta neće biti, ali za one koji ne budu radili posao kako treba neće biti mjesta, jer su ovom gradu nužne promjene u brojnim segmentima. Suradnja s HDSSB-om? Od sutra smo svi mi normalni partneri koji trebamo raditi za Osijek - rekao je novi gradonačelnik Osijeka dok se u njegovom stožeru i ispred njega slavilo i u dresovima NK Osijek uz pjesmu : "Bubalo znaj, svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj".

Vrkić je u samo pet mjeseci uspio HDSSB-u uzeti praktički dobivene izbore. Naime, još u prosincu prošle godine svi su bili uvjereni kako će Bubalo pobijediti čak već u prvom krugu, no tada su zaredale brojne afere njegove stranke, među kojima i neke u gradskom sustavu, koje je politička konkurencija znala iskoristiti i preokrenuti kampanju u svoju korist. HDSSB je praktički oporbi iz mjeseca u mjesec nabacivao voleje, a za obranu nisu bili spremni.

Osijek je rekao ne dosadašnjoj politici i načinu vođenja grada, kojeg su građani ocijenili tako da su odbili Bubalu produžiti mandat. Iako su se tamburaši u HDSSB-ovom stožeru svojski trudili podići atmosferu, jer je u konačnici njihov župan Vladimir Šišljagić osvojio novi mandat, stanje je bilo komorno sve do 21 sat kada su u stožer došli čelni ljudi stranke.

Uz zvuke „Inati se Slavonijo“ atmosfera se malo podigla, no malo je bilo razdraganih i veselih lica. Neki su pjevali, a vidjelo se da bi najradije plakali, ili nešto razbili od ljutnje zbog gubitka Osijeka. No, i Šišljagić i Bubalo smogli su snage čestitati pobjedniku.

- Čestitam pobjedniku izbora i zahvaljujem se građanima na potpori koju su dali meni. I dalje ćemo se boriti za građane Osijeka i biti itekako aktivni u Gradskom vijeću.

Prije četiri godine sam rekao: „U dobru se ne uzvisi, u zlu se ne ponizi“. Izgubio sam, ali ovo nisu zadnji izbori, gledam naprijed i znam što ćemo raditi. Ovo je samo jedna utakmica, nekad dobiješ, nekad izgubiš, ali nemam si što zamjeriti, jer znam što smo radili u vrijeme recesije i krize, s dugovima i smanjenim proračunom. Sada ću se par dana odmoriti i razmisliti o tome što nakon ove prljave kampanje - rekao je Bubalo, koji smatra da je sve što mu se posljednjih mjeseci događalo bio „udruženi poduhvat rušenja.“ Šišljagić je izrazio zadovoljstvo ukupnim rezultatima, ali i žal zbog gubitka Osijeka, pri čemu je istaknuo da su „presudili građani.“

Kukuriku koaliciji sada predstoji težak zadatak osiguravanje većine u Gradskom vijeću, gdje HDSSB ima najviše - 14 mandata, dok gradonačelnikova opcija ima osam vijećnika. Presudit će vijećnici HDZ-a, bez kojih se neće moći donositi odluke, kao što su uostalom njihovi birači presudili i izbore za gradonačelnika, pri čemu je većina ipak povjerenje poklonila Vrkiću, a ne Bubalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:45