AFERA ‘SUHI LED'

Osim Šostara, USKOK za izvlačenje 38 milijuna kuna tereti još devetero ljudi

 Damir Krajac / EPH

Zvonimir Šostar, bivši pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo i aktualni ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, uhićen je jučer u Zagrebu u novoj akciji koju je USKOK proveo u suradnji s PN USKOK-om. Prema neslužbenim informacijama, Šostara se tereti za zloporabe položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba kojima je gradski proračun oštećen za oko 38 milijuna kuna.

Uz Šostara na meti istražitelja našlo se još devet osumnjičenih osoba, među kojima su direktori tvrtke Ekotours Davor Ljubić i Goran Žonja. Radi se o tvrtki koja se bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom, tjeranjem ptica, kontrolom mikrobiološke čistoće i sličnim poslovima, a koja je preko Šostarova Ureda imala ugovorene poslove čišćenja gradskih objekata, prvenstveno sportskih dvorana.

Skupa metoda čišćenja

Navodno su tijekom nekoliko godina na ime tih poslova naplatili od Grada više desetaka milijuna kuna. No, prema podacima do kojih su došli istražitelji, postoji osnovana sumnja da dobar dio fakturiranih poslova uopće nije obavljen, odnosno da su fakture u vrijednosti od ukupno 38 milijuna kuna ispostavljene i poslije naplaćene na temelju fiktivne dokumentacije. Iz izvora bliskih istrazi doznajemo da se sumnjive fakture odnose na poslove čišćenja metodom “suhi led”, čije su glavne prednosti u tome što se čišćenje obavlja bez vode i kemijskih sredstava, a djeluje tako da ne oštećuje površinu koju čisti. No, ujedno se radi o skupoj metodi. Upravo je zbog toga u krugu istražitelja ova afera nazvana “suhi led”.

Treba napomenuti da je moguće nezakonitosti u ovoj aferi ponovno detektirao i obradio Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija koji je, nakon detaljne analize svih transakcija, napravio opsežno izvješće i podnio odgovarajuću kaznenu prijavu USKOK-u. Uz sumnje da je spomenuti iznos isplaćen iz proračuna za stvarno neobavljene poslove, službenici poreznog USKOK-a navodno su ustanovili da su direktori Ekotoursa također izvlačili novac iz svoje tvrtke, fingirajući poslovanje s drugim tvrtkama povezanih osoba.

Pritom su, kako ih se tereti, izbjegli i plaćanje poreza i drugih davanja te oštetili državni proračun za nekoliko milijuna kuna. Stoga su istragom obuhvaćene i odgovorne osobe tvrtki koje su im pomagale u izvlačenju novca, među kojima su Roko Ljubić i Jurica Vrus iz Eko nekretnina, te još nekoliko suosumnjičenika.

Osumnjičena liječnica

Osumnjičena je i nekadašnja Šostarova stručna suradnica iz gradskog Ureda za zdravstvo, liječnica Mirta Lončar, koja je, prema optužbama, sudjelovala u odobravanju spornih fiktivnih poslova. Radi se inače o supruzi poznatog glumca Damira Lončara.

Istražitelji sumnjaju da je Zvonimir Šostar unaprijed dogovorio način nezakonitog izvlačenja novca iz gradskog proračuna s direktorima i vlasnicima Ekotoursa, koji su ga za to naknadno i nagrađivali. Za sada nije poznato jesu li istražitelji utvrdili da je Šostar primio konkretno mito.

Zanimljivo je da je vlasnika Ekotoursa, sada osumnjičenog Gorana Žonju bivši ministar zdravlja Siniša Varga 2014. uvrstio u Povjerenstvo za unapređenje sustava kvalitete zdravstvene zaštite, analizu rizika i poboljšanje sigurnosti pacijenata u bolničkim zdravstvenim ustanovama. Njegov partner Davor Ljubić u javnosti se, pak, istaknuo kao direktor konzorcija Eko nekretnine koji je 2014. dobio koncesiju za izgradnju 78 milijuna kuna vrijednog projekta marine u Tisnom.

Pretreseni stanovi

Kod svih osumnjičenika, kao i u njihovim tvrtkama jučer su provedeni pretresi na temelju odgovarajućih naloga suca istrage Županijskog suda u Zagrebu. Nakon pretraga osumnjičeni su privedeni na kriminalističko istraživanje u prostorije PN USKOK-a, a potom su trebali biti predani pritvorskom nadzorniku. Ispitivanje dijela osumnjičenih u USKOK-u počelo je već jučer poslijepodne. Ovisno o rezultatima krim istraživanja i ispitivanja, očekuje se da će USKOK predložiti Županijskom sudu da odredi jednomjesečni istražni zatvor protiv glavnih aktera ove afere.

Zarađivali od 17 do 23 milijuna kuna na deratizaciji i dezinfekciji

Ekotours je tvrtka čiji su vlasnici Davor Ljubić i Goran Žonja. Bave se cijelim nizom poslova: dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom, no nude i mehaničko tjeranje ptica, poslovno te nutricionističko savjetovanje. Tvrtka je osnovana 1990., no web stranica im je vrlo štura. Ne daju nikakve podatke o partnerima s kojima su tijekom godina surađivali, kao što detaljno niti ne opisuju sve usluge koje tvrtka nudi. No, poznato je da su s Gradom Zagrebom poslovali 2012. i 2013. kada su deratizirali petu zonu grada, koja uključuje Sesvete, Dubravu, Peščenicu i Žitnjak. Sveukupno su zaradili tri milijuna kuna. Na web stranici Grada nalaze se kao jedna od tvrtki s kojima i dalje surađuju. Osim toga, 2015. su obavljali posao preventivne deratizacije i dezinsekcije u KB Merkur. Obavljali su i deratizaciju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 2008. Osim što se bave uništavanjem insekata i štakora, u opseg njihova posla spada i čišćenje klimatizacijskog sustava. Taj su posao u vrijednosti od 184 tisuće kuna 2010. godine obavili za prostorije ispostave HZMO-a u Zagrebu, a usput su na istom natječaju dobili i posao deratizacije, vrijedan 110 tisuća kuna. Posljednji javno dostupni poslovni podaci, oni prijavljeni za 2013., pokazuju da je tvrtka tada ostvarila nešto više od 17 milijuna kuna. No, najbolje razdoblje poslovanja definitivno je bilo 2010. kada su uprihodili 23,5 milijuna kuna. Nakon toga je slijedilo smanjenje prihoda. Z. Korljan

SVE ŠOSTAROVE AFERE

2004. godine na proslavi rođendana zabavljao se sa striptizetom. Afera je buknula tri godine kasnije, a Šostar se iskupio jednodnevnim volontiranjem u udruzi B.a.b.e.

2007. saznalo se da je Gradski ured za zdravstvo, kojem je Šostar na čelu, godinu dana prije izbijanja afere sa zdravstveno neispravnom vodom na Vrbanima znao da je voda zatrovana mineralnim uljima i o tome je šutio.

2007. - Šostar vratio sliku s papigom vlasnici, od koje su je uzeli njegovi prijatelji i poklonili mu je. Oni su je uzeli od vlasnice bez njena znanja, a Šostar ju je dobio kako bi prijateljici pronašao posao u gradskoj upravi. To nije učinio, pa su ga tužili

2008. u srpnju - optužen da je u kafiću na Trešnjevci pjevao ‘Jasenovac i Gradiška Stara’

2008. kolovoz - prosinac - Šostar je sebi isplatio 118 tisuća kuna iz gradskog proračuna. On je tada tvrdio da novac nije isplaćivao sebi, nego Radojki Čilaš, koja vodi brigu o Ustanovi za psihički bolesne osobe Sveta Rita u Gorici. No, iz dokumenata je bilo vidljivo kako je Čilaš isplaćeno oko 9000 kuna, a sve ostale isplatnice glase na Šostara

2008. otkriveno je da kupio sliku ‘Lavanda’ Mencija Clementa Crnčića za 13 tisuća eura. Slika je bila ukradena iz Banskih dvora

2011. kolovoza - kada je uhićen vlasnik salona za masažu Nebojša Perunović Pancho, policija ga je osumnjičila da je svodnik, a jedna od njegovih zaposlenica tada je imenovala Šostara kao jednu od mušterija. On se od toga ogradio i tvrdio da nikad nije plaćao seksualne usluge

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:36