TRAJNI SPOMEN

OSJEČKI KULTURNI CENTAR BIT ĆE NAZVAN PO BRANKU LUSTIGU 'Bio je umjetnik i velik čovjek koji je čitav život posvetio širenju poruke oprosta i slobode'

Branko Lustig
 Vlado Kos / CROPIX

"Kulturni centar Osijek" uskoro bi trebao biti preimenovan u "Kulturni centar Branko Lustig". Ideja je to osječkog SDP-a, koja će uskoro biti predložena Gradskoj upravi, odnosno Gradskom vijeću Osijeka, a kojom se želi ostaviti trajni spomen na ime ovog velikana filmske umjetnosti, inače rođenog Osječanina i od 2004. godine počasnog građanina Osijeka.

Nedavna vijest o Lustigovoj smrti odmah je među Osječanima rodila ideju da se tom velikom čovjeku oda počast imenovanjem jedne od osječkih ulica njegovim imenom.

- Iako nam je prvotna ideja bila da jednoj od osječkih ulica damo ime Branka Lustiga, odlučili smo se ipak na nešto što smatramo kako bolje pristaje karakteru osobe kao što je bio gospodin Lustig. Osoba ideje, stvaranja, umjetnosti, kreativnosti, multikulturalnosti, širine pogleda i prihvaćanja zaslužuje više od spomena jednom ulicom. Najbolji način da iskažemo poštovanje istinskom kreatoru, kao što je bio Branko Lustig, zapravo je stvaranje nove umjetnosti, stoga smatramo kako ćemo najbolje odati poštovanje takvom čovjeku upravo na polju kojemu je posvetio svoj život - umjetnosti.

Branko Lustig nije bio samo umjetnik, nego i veliki čovjek koji je nakon svega što je u životu prošao čitav svoj život posvetio širenju poruke oprosta i slobode, a to je posebno činio među mladima. Stoga smo predložili da 'Kulturni centar Osijek' ponese ime 'Kulturni centar Branko Lustig' - izvijestili su iz osječkog SDP-a, čiji predsjednik i dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota ističe kako je taj prijedlog "višestruko povezan s konceptom ove mlade osječke institucije - nakon teških godina postati jedan od najboljih; ponositi se svojom malom sredinom i dok živiš u onim najvećima; zadužiti svijet svojim likom i djelom - to mogu samo najbolji od nas.

Proživjeti teške godine obilježene ratom, a nakon toga oprostiti i posvetiti život širenju ideje tolerancije, ideje suživota i razumijevanja - to zaista mogu samo najveći među nama. To je mogao Branko Lustig.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:49