SKLONIO SE U BiH

OSJEČKI SUD DAO NALOG POLICIJI: 'Raspišite domaću i međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem!'

Zdravko Mamić
 Boris Kovacev / CROPIX

Županijski sud u Osijeku izdao je Policijskoj upravi osječko-baranjskoj nalog za raspisivanje domaće i međunarodne tjeralice za Zdravkom Mamićem. Također, u isto vrijeme izdan je i europski uhidbeni nalog. Potvrdio nam je to Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku i član sudskog vijeća koje je u srijedu 6. lipnja Mamića proglasilo krivim za protupravno izvlačenje 115,8 milijuna kuna iz Dinama te ga nepravomoćno osudilo na šest i pol godina zatvora.

- S obzirom na sve druge utvrđene okolnosti, izdan je nalog za raspisivanje i domaće i međunarodne tjeralice, koja vrijedi za sve zemlje izvan EU, ali i europski uhidbeni nalog koji vrijedi u zemljama EU. Budući da se predmet vodi u Osijeku, prema ZKP-u, za raspisivanje tjeralice nadležna je PU osječko-baranjska – rekao je Rožac, dok nam je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske rekao da do njega još nije došla ova informacija, ali da će PU sukladno zakonu postupiti po nalogu suda.

Podsjetimo, Mamić na izricanje presude nije došao, jer je dan ranije, kako je rekao, otišao u Međugorje da bi se pomolio Gospi. No, s obzirom da mu je uz presudu određena i mjera istražnog zatvora budući da je osuđen na duže od pet godina, Mamić se odlučio do daljnjega skrasiti u Međugorju i ne prelaziti granicu.

Tamo ga od uhićenja štiti državljanstvo BiH koje je u međuvremenuz dobio, a pošloga tjedna predao je i zahtjev za izdavanja osobne iskaznice u Tomislavgradu. Policija u BiH, inače, do sada nije imala niti razloga za bilo kakvo postupanje prema Mamiću, budući da njegovo izručenje nitko nije tražio.

Nakon što naš MUP raspiše međunarodnu tjeralicu, od policije u BiH tražit će se Mamićevo uhićenje. No, sve što će se dogoditi bit će njegov odlazak u najbližu policijsku postaju, gdje će se utvrditi kako ima BiH državljanstvo, što je prema tamošnjim zakonima prepreka za izručenje Hrvatskoj. Dodatno, Mamića spašava i činjenica što je nepravomoćno osuđen za djela koja završavaju u kolovozu 2012.

O čemu se radi? Hrvatska i BiH potpisale su 28. studenoga 2012. bilateralni sporazum o izručenju vlastitih državljana i to za djela iz domene organiziranoga kriminala i korupcije, odnosno za djela za koja se može izreći kazna od 10 ili više godina zatvora. Mamić je, inače, osuđen za djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskome poslovanju, koje spada u ovu drugu domenu potpisanog sporazuma, jer se za njega može izreći zatvorska kazna od 10 godina.

Međutim, Mamić može još neko vrijeme mirno spavati u Vili Regina, jer se sporazum ne odnosi na djela koja su počinjena prije njegova potpisivanja. Kako u Mamićevom slučaju inkriminirano razdoblje završava u kolovozu 2012., jasno je da su ga spasila ta tri mjeseca razlike, jer je sporazum potpisan 28. studenoga 2012. Ipak, pitanje je hoće li Mamić još dugo uživati na tzv. slobodi u kojoj mu je kretanje prilično ograničeno. To ovisi o ishodu drugog postupka koji se protiv njega i još šestorice suokrivljenih vodi također u Osijeku, a u kojem su optuženi da su iz Dinama preko off-shore tvrtki izvukli 200 milijuna kuna.

S obzirom da se u tom predmetu radi o djelima koja sežu u 2015. godinu, jasno je da to podliježe sporazumu između Hrvatske i BiH. No, da bi se zatražilo Mamićevo izručenje prvo mu se treba odrediti istražni zatvor. Nepoznato je hoće li i kada sud to učiniti. Naime, u ovom predmetu optužnica još nije potvrđena, a trenutno je na žalbi na Vrhovnom sudu koji već dva i pol mjeseca odlučuje o osnovanosti zahtjeva obrana da se iz predmeta izuzmu iskazi svjedoka iz istrage i provedena vještačenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:29