POGANSKI OBIČAJ

Osječki svećenici pozvali roditelje i škole na bojkot Halloweena

To je poganski običaj koji unazađuje našu kulturu, nagriza našu kršćansku vjeru i vrijeđa kršćansku savjest , navode svećenici
 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK – Halloween je poganski običaj i zato bi ga trebalo bojkotirati, poručuje 30-tak osječkih svećenika, koji su nedavno na sastanku svećenika istočnog dekanata Osijeka održanom u Aljmašu složili proglas upućen, kako stoji u priopćenju, prvenstveno roditeljima, školama i vrtićima.

Riječ je o prvoj zajedničkoj akciji svećenika s pozivom na bojkot proslave Noći vještica.

- To je zlo koje ulazi u naše domove. Roditelji na to prešutno gledaju, a nastavnici tvrde da im je to u opisu školskog programa. Oni koji premalo ili nikako ne poznaju svoju vjeru okitit će prozore izrezbarenim bundevama demonskih lica i pokušat će zabavama i provodima pobijediti strah, smrt i duhove.

To je poganski običaj koji unazađuje našu kulturu, nagriza našu kršćansku vjeru i vrijeđa kršćansku savjest - stoji u priopćenju 30-torice osječkih svećenika, koje posebno smeta i boli činjenica što se sve to događa u vrijema blagdana Svih svetih i Dušnog dana.

- To je blagdan koji je duboko urezan u srca naših vjernika, kada se posebno sjećamo naših pokojnika. No, posljednjih godina sve se više uvlači poganski običaj slavlja Noći vještica i s razlogom se pitamo “Zar naša civilizacija nije otišla naprijed i zar se ne zove europskom, čiji su korijeni kršćanski? Hoćemo li se i u 21. stoljeću hraniti starim praznovjerjem?” - ističu svećenici.

No, s druge strane, Halloween je i zahvalna tema i različite kreativne izričaje, što su prepoznali u osječkoj Školi za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti, gdje već petu godinu za redom priređuju izložbu popraćenu instalacijama i scenskim nastupima na temu Noći vještica.

- Naš rad nema veze s praznovjerjem, već je riječ o kreativnosti učenika i njihovih mentora, što ja apsolutno podržavam. Izloženi radovi imaju kritički i filozofski odnos prema problemima društva, konzumiranju umjetnosti, hrane, odjeće, obuće i svega onoga što nam materijalističko društvo agresivno nameće. Ova izložba je zrcalo društvenog stanja u kojem se nalazimo – smatra ravnateljica škole Ina Marić, koja je posebno izdvojila performans u kojem su učenici napravili grob i u njega sahranili cajke, što je bila njihova kritika spram najezde turbo folka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:19