NEPRIHVATLJIVO

Osječko-baranjski SDP osudio natpis na ploči dvanaestorici hrvatskih vojnika u Valpovu

Domagoj Hajduković
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnik i predsjednik osječko-baranjske Županijske organizacije SDP-a Domagoj Hajduković i potpredsjednik te organizacije Marko Bogatić osudili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare postavljanje ploče dvanaestorici hrvatskih vojnika na groblju u valpovačkome naselju Marjančaci.

Budući da na ploči piše kako su dali život za nezavisnu državu Hrvatsku, SDP-ovci smatraju da ona "glorificira fašistički, kvislinški i izdajnički režim Nezavisne Države Hrvatske".

Hajduković je ocijenio kako to nije političko, nego civilizacijsko i ljudsko pitanje.

- Svaka nevina žrtva zaslužuje poštovanje i pijetet, no nije prihvatljivo da se žrtve koriste radi glorificiranja izdajničkoga, fašističkoga i zločinačkog režima NDH koristeći ustaška obilježja. Republika Hrvatska nije sljednica te fašističke tvorevine, nego sljednica antifašističke, narodnooslobodilačke borbe i pripadnica progresivnoga zapadnoeuropskoga civilizacijskog kruga - rekao je Hajduković.

Po njegovim riječima, ono što najviše šokira jest da se takvi spomenici dižu javnim novcem poreznih obveznika grada Valpova.

- Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo je izjavio kako je spomenik sada tu i kako se nekima sviđa, nekima ne. Mi kažemo, gradonačelniče Šutalo, da to nije stvar estetike, nego stvar ljudskosti, civilizacije i morala. Tražimo da što prije uklonite sporni spomenik. Još jednom naglašavamo, poštovanje i pijetet svim nevinim žrtvama, ali veličanje izdajničkog i zločinačkog režima nikako ne - zaključio je Hajduković

Bogatić je rekao kako je postavljanje ploče inicirao lokalni HDZ, te je prozvao osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, koji je i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, da se očituje o tom slučaju.

- Ako se Anušić ne očituje, ovu ćemo problematiku otvoriti na sjednici Županijske skupštine. Želimo privući inozemna ulaganja, želimo biti turistička destinacija, a kakvu sliku o sebi ovime šaljemo u svijet - istaknuo je Bogatić.

Hajduković je dodao kako su se lokalni HDZ-ovci "vodili postupcima predsjednice Republike, kojoj je donedavno pozdrav 'Za dom spremni' bio stari hrvatski pozdrav".

- Možda lokalni HDZ nema savjetnike da im kažu da to nije tako i da je NDH izdajnički, kvislinški i zločinački režim, pa im to govorimo mi - zaključio je Hajduković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:06