ULOGA U DOMOVINSKOM RATU

Osnovan Inicijativni odbor za podizanje spomen-obilježja hrvatskim braniteljima u Kumrovcu

Kumrovec
 Tomislav Krišto / HANZA media

Inicijativni odbor za podizanje Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i Centru za obuku Posebne jedinice policije Kumrovec i Zboru narodne garde (ZNG) 1990.-1991. formiran je 4. lipnja, izvijestio je u utorak predsjednik Inicijativnoga odbora za podizanje spomen obilježja Mladen Ptičar.

U Kumrovcu je bio smješten jedan od pet centara za obuku posebnih jedinica policije MUP RH i gardista odnosno pripadnika ZNG-RH, navodi Ptičar i dodaje kako je Centar za obuku počeo s radom u rano jesen 1990. i bio u funkciji sve do 1992.

Podsjeća kako su polaznici obučnog centra bili smješteni na dvije lokacije - u sportskom centru u Kumrovcu su bili policajci iz tadašnje krapinske Policije uprave, a ostali u Političkoj školi u Kumrovcu.

U centru su se, navodi, obučavali budući časnici HV-a, posebice budući časnici gardijskih brigada. "Dio ljudi iz obučnog centra iz 1990. imao je zadaću 1991. ustrojiti dijelove borbenih jedinica za 1. gardijsku brigadu Tigrove, 2. gardijsku brigadu Gromove i 4. gardijsku brigadu Lavovi, a kasnije Pauke.

Napominje kako su u Kumrovcu ustrojene i bojne Zrinski i Frankopan.

U projekt podizanja spomen-obilježja uključena je Udruga posebne jedinice policije Kumrovec, Udruga ratnih veterana Tigrovi Krapinsko zagorske županije (KZŽ), Udruga specijalne jedinice policije Barun-Zlatar, Udruga branitelja i dragovoljaca Kumrovec i Zagorska sela te Udruga hrvatskih branitelja Krapina.

Članovi Inicijativnog odbora su načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt, predsjednik Udruge posebne jedinice policije (PJP) Kumrovec Neven Martić, predsjednik Udruge ratnih veterana Tigrova KZŽ Željko Herceg, predsjednik Udruge jedinice specijalne policije Barun-Zlatar Robert Jukić, članovi Udruge PJP Kumrovec Vinko Primorac i Petar Papac te Miro Kralj tajnik Udruge PJP Kumrovec, Dragutin Ulama - jedan od ranijih inicijatora za podizanje spomen-obilježja, predsjednik Udruge branitelja i dobrovoljca Kumrovec i Zagorska Sela Franjo Žlender te Mladen Ptičar, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Krapina.

Za predsjednika Inicijativnog odbora izabran je Mladen Ptičar.

Inicijativni odbor je dogovorio i kako će lokacija za podizanje spomen-obilježja biti Park hrvatskih branitelja u Kumrovcu.

Načelnik općine Robert Šplajt istaknuo je kako će općina pružiti svu potrebnu pomoć za izvedbu projekta, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:38