ZA DEMOKRATSKE STANDARDE

OSNOVANA INICIJATIVA ZA NADGLEDANJE HDZ-ovih UNUTARSTRANAČKIH IZBORA: HONG - Hadezeovci organizirano nadgledaju glasovanje

 
 Andrej Švoger / CROPIX

Dio članstva HDZ-a pokrenulo je inicijativu HONG - Hadezeovci organizirano nadgledaju glasovanje, kako bi osigurali poštenu provedbu predstojećih izbora za dužnosnike HDZ-a te poziva članstvo da im prijave sve eventualne nepravilnosti.

"Naš je cilj potaknuti što veći broj članova HDZ-a da 15. ožujka iziđu u što većem broju na ove povijesne izbore. Tog dana odlučujemo o sudbini našeg HDZ-a i naše Domovine, izaberimo stoga najbolje kandidate", stoji u priopćenju skupine koja se naziva Inicijativa HONG.

Kako se neslužbeno doznaje, inicijativu je pokrenula skupina utemeljitelja stranke kako bi osigurala poštene i nepristrane unutarstranačke izbore, s obzirom na bojazan dijela članstva da se neće poštivati demokratski standardi.

Na svojoj web stranici hong2020.org pratit će što se događa u unutarstranačkim izborima, poštuje li se sloboda izbora i govora. Informirat će članstvo kako se glasuje na samim izborima i kako prijaviti one koji krše demokratske standarde.

HONG poziva članove da im šalju pitanja vezana uz unutarstranačke izbore, kao i prijave eventualnih nepravilnosti. Pozivaju članove da im prijave svaku pristranost i “navijačko” postupanje članova tijela HDZ-a koja su dužna osigurati svim kandidatima ravnopravno vođenje kampanje i poštene izbore.

Osim web stranice, i na facebooku su otvorili stranicu HONG - Hadezeovci organizirano nadgledaju glasovanje. "Ta je stranica namijenjena obznanjivanju 'nepodopština' ljudi koji postupaju na način nedostojan člana HDZ-a i poticanja što većeg broja od ukupno 211.492 člana HDZ-a da 15. ožujka u demokratskoj proceduri slobodno izaberu najbolje kandidate za najviše stranačke dužnosti", poručuju u priopćenju.

HDZ poziva sudionike i kandidate na izborima da se suzdrže od neutemeljenih izjava

Iz HDZ-a su u srijedu pozvali sve sudionike i potencijalne kandidate na unutarstranačkim izborima da se suzdrže od netočnih, neargumentiranih i neutemeljenih izjava koje stvaraju loše ozračje među članstvom HDZ-a i nanose štetu ugledu i političkim interesima stranke.

HDZ u priopćenju podsjeća da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće jednoglasno odlučili da se u vrijeme kampanje od 2. do 15. ožujka, odnosno 22. ožujka, kada je moguće održavanje drugog kruga izbora, ne održavaju stranačke obljetnice posvećene 30. godišnjici utemeljenja HDZ-a na lokalnim i županijskim razinama.

Prema pravilima izborne promidžbe stranačka tijela aktivno ne sudjeluju u pripremama ili samoj organizaciji bilo kakvih aktivnosti kandidata. Kandidati sami, putem svojih izbornih stožera, aktivista i volontera organiziraju pozivanje članstva na događanja, pripremaju i uređuju prostorije te poduzimaju i obavljaju sve druge aktivnosti i radnje vezane uz njihovu izbornu promidžbu.

"Sukladno odlukama Predsjedništva, Nacionalnog vijeća te Središnjeg izbornog povjerenstva, pozivamo sve sudionike i potencijalne kandidate na unutarstranačkim izborima da se suzdrže od netočnih, neargumentiranih i neutemeljenih izjava koje stvaraju loše ozračje među članstvom HDZ-a i nanose štetu ugledu i političkim interesima HDZ-a".

Sve prigovore i žalbe o mogućim nepravilnostima u provođenju izbornog procesa, kandidati su dužni dojaviti Središnjem izbornom povjerenstvu, istaknuo je u priopćenju.

Kandidat za potpredsjednika HDZ-a Ivan Kujundžić jutros je od glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića i svih tajnika njihovih lokalnih organizacija zatražio da zaustave praksu obilježavanja HDZ-ovih obljetnica u vrijeme izborne kampanje.

"Učinimo sve da ovaj izborni proces bude festival, a ne karneval demokracije. Preispitajmo savjest, budimo dostojanstveni", poručio je Kujundžić.

Također, kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač ustvrdio je da se zbog unutarstranačkih izbora događaju pritisci na terenu.

"Ljude se ucjenjuje radnim mjestima, kreditima, raznim natječajima, to je činjenica. Ljudima u mom stožeru se prijetilo, to je činjenica, širem članstvu nije jednostavno", rekao je Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:51