NAPUSTILI VLADU

OSTAVLJENI, RAZOČARANI I GNJEVNI: INSAJDERSKI POGLED U SVIJET SMIJENJENIH MINISTARA Tolušić: 'Neću protiv Plenkovića, neka sam padne'

 Ronald Goršić / CROPIX

Od srijede izbjegavaju novinare, ne javljaju se na pozive, komuniciraju samo s najbližima... Na zadnjoj sjednici Vlade prije imenovanja novih ministara nisu se ni pojavili. Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić teško se mire s odlukom premijera Andreja Plenkovića da napuste Vladu.

- Povrijeđeni su, razočarani i ljuti - govore nam njihovi prijatelji.

Tomislav Tolušić nije se u petak pojavio ni u ministarstvu. Konzultacije sa svojom nasljednicom Marijom Vučković obavio je još u četvrtak, a potom je, doznajemo, otišao. Sa suradnicima se nije posebno pozdravljao.

- Ministar je još uvijek ministar dok ne završi procedura u Saboru i imenovanje nove ministrice - to je jedina rečenica koju smo službeno dobili u petak u Ministarstvu poljoprivrede u pokušaju da doznamo kada se sprema primopredaja dužnosti u tom resoru. Navodno bi se to trebalo odigrati u ponedjeljak. A nakon što smo pogledali kako se na Odboru za poljoprivredu predstavila buduća ministrica Marija Vučković, prva žena na čelu tog ministarstva, još jednom smo pokušali kontaktirati Tolušića s kojim smo željeli prokomentirati prvi javni nastup ministrice. Ovaj put imali smo sreće. Ministar se javio, ali je odmah rekao da se javlja samo da zahvali na korektnoj suradnji te je napomenuo da ne misli davati nikakve izjave.

Na našu pohvalu budućoj ministrici kako je rječito predstavila svoje planove ministar je samo upitao: “Je li bila dobra?”.

Iz toga nismo stekli dojam je li gledao njezino predstavljanje ili nije. A na upit planira li kakav oproštajni domjenak za bliske suradnike, opet je ponovio da ne bi o tome. Razgovor smo nastavili s nekoliko aktualnih političkih šala i pošalica u slavonskom indiskretnom stilu, ali one, nažalost, nisu za širu publiku...

- Tolušić je strašno ljut zbog svega. Pokušava to prikriti, ali poznajem ga dobro. Toliko je truda uložio u to ministarstvo, a sada ga ovako izbacuju. Povrijeđen je i, koliko ga poznajem, sada dobro i pažljivo promišlja što i kako dalje - kaže jedan Tolušićev prijatelj.

U krugu Gabrijele Žalac potvrđuju nam da je i ona jako teško podnijela smjenu.

- Gabrijela je emotivac, ali što će sada, tako je, kako je - kaže jedan njezin poznanik. Žalac se, za razliku od Tolušića, u petak pojavila na svom radnom mjestu. Odrađivala je, doznajemo, zadnje, ranije dogovorene sastanke i da nisu znali kako stvari stoje, kažu njeni suradnici, sve bi izgledalo kao još jedan običan radni dan u ministarstvu. Ali, nije bio običan. Barem ne za Gabrijelu Žalac, koja je u petak brojala posljednje sate u ministarskom uredu. Za vikend je planirala put obitelji u Vinkovce, a potom bi se, navodno, u ponedjeljak trebala vratiti u ministarstvo kako bi dužnost predala nasljedniku Marku Paviću.

- Nakon toga će na godišnji odmor, a onda će vidjeti što dalje. Konkretnih planova još nema - kaže nam jedan njezin prijatelj iz stranke.

Zadnjih dana, doznajemo, Žalac je uglavnom bila u kontaktu samo s obitelji i najbližim prijateljima. U petak oko 11.30 sati bili smo i na njezinoj vinkovačkoj adresi, u Ulici anđela Gabrijela, jer su se pojavile informacije kako je Žalac već u petak otputovala u Vinkovce suprugu i djeci. Ispred kuće su bila parkirana dva Peugeota, jedan u vlasništvu roditelja njezina supruga Marija i drugi, srebrni, u vlasništvu njezine majke, ali koji koriste i Mario i Gabrijela. Konačno, s tim je automobilom i imala prometnu nesreću 9. ožujka ove godine, kada joj je na cestu u Ulici sv. Ćirila i Metoda istrčala 10-godišnja djevojčica, pri čemu je došlo do udara Peugeota u malenu curicu. S tom nesrećom su i počeli svi problemi ministrice, koja je bila osobni Plenkovićev odabir, s obzirom na njihov ranije dobro uspostavljen odnos iz vremena dok je on bio zastupnik u Europskom parlamentu, a ona direktorica Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., s koje je i otišla u ministarsku fotelju. Došavši ispred njezine obiteljske kuće nismo imali sreće. Nitko nam nije ni otvorio vrata nakon što smo pozvonili, iako su iz unutrašnjosti kuće dopirali, uglavnom, dječji glasovi. Ni susjedi nam nisu mogli pomoći.

- Nisam je vidio već danima, a pogotovo ne u ova dva dana otkako je smijenjena. Supruga i djecu vidim, kao i Marijeve roditelje koji svaki dan dođu ovdje pričuvati djecu, ali Gabrijela se nije pojavila. Jedino ako nije došla po noći i od tada ne izlazi van, ali sumnjam da je tako. Vjerojatno je još u Zagrebu - rekao nam je susjed obitelji Žalac.

“Zbrinuli su i druge”

Sa smijenjenom ministricom, doznajemo, još nitko nije razgovarao o eventualnom novom radnom mjestu.

- Vjerojatno će ići na korištenje povlastice šest plus šest, pa će prvih pola godine primati cijelu plaću, a ostalih šest mjeseci polovicu plaće. Vidjet će što dalje kad se sve ovo malo slegne. Mislim da bi se stranka trebala pobrinuti za nju. Zbrinuli su i druge, a neki su to puno manje zaslužili od Žalac, pa ne bi bilo korektno da u njezinom slučaju bude drugačije i da joj se ništa ne ponudi. Sviđala se ona nekome ili ne, nije u redu da ju se, praktički, ostavi na cesti - komentira naš sugovornik iz HDZ-a. Kaže kako bi i drugi, da su na mjestu Gabrijele Žalac, bili pogođeni da im se dogodilo što i njoj.

- Imala je dobre rezultate u ministarstvu, puno je radila i trudila se. Ona nije došla s velikom potporom stranke, nego je bila osobni izbor Plenkovića kojem je bila lojalna. A sada je sama. Zato razumijem da se osjeća razočarano i izdano - govori jedan njen prijatelj, koji je proteklih dana u više navrata razgovarao sa Žalac. Kaže kako mu je rekla da nakon svega što se dogodilo premijer više nema njenu potporu.

- Andrej Plenković na mene više ne može računati - navodno se Žalac nakon smjene povjerila još nekim prijateljima. A koliko je bila odana Plenkoviću, kažu HDZ-ovci, govori i to da je zbog njega ušla i u sukob s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je uoči rekonstrukcije Vlade, kažu naši izvori, kod premijera inzistirala upravo na smjeni Žalac i Tolušića.

- Bilo je to negdje ujesen 2017. godine. U to je vrijeme Grabar-Kitarović jako pao rejting pa je naručeno istraživanje, nakon kojeg je odlučeno da bi ona trebala kritizirati Vladu kako bi taj rejting popravila. Prvi put je to napravila na skupu ekonomista u Opatiji, a drugi put na obilježavanju Dana Vukovarsko-srijemske županije u Županji. Tada je tamo kao izaslanica premijera bila Gabrijela Žalac. Predsjednica je tada kazala da je ondje alarmantno stanje zbog iseljavanja mladih. Žalac je bila osupnuta zbog njenog govora - priča dobro upućeni sugovornik, dodajući kako je, kad su došli u Vukovar obići obnovljenu vojarnu, u menzi, za vrijeme ručka, Žalac sve to prigovorila Kolindi Grabar-Kitarović.

- Vi ste iz redova HDZ-a, kako ste mogli tako napasti Vladu i našeg premijera Andreja Plenkovića - navodno je Žalac kritizirala predsjednicu, koja joj je to jako zamjerila, te su još od tada, kažu u HDZ-u, u lošim odnosima.

Za Žalac, inače, u stranci kažu da se ne libi svima reći u lice što misli. Osjetili su to i njezini suradnici u ministarstvu, ali i kolege u Vladi.

Negirala sve afere

- Znala se naljutiti, ‘eksplodirati’, ali bi se brzo i smirila. Nije bila zlopamtilo. Problem bi se riješio i išlo bi se dalje. Posao joj je uvijek bio na prvom mjestu i ministre je često znala prozvati - kaže jedan od njenih suradnika iz ministarstva. Još jedan član stranke potvrđuje kako je Žalac najteže podnijela smjenu jer smatra da je radila dobar posao.

- Ona se stvarno jako trudila. Doista je ubrzala te fondove i stalno je inzistirala i ‘pilala’ oko toga, ali činjenica je i to da je većina ministara nije voljela jer je bila drčna i znala je povisiti glas. Sjetite se kako je nastala svađa između nje i ministra Tomislava Ćorića. Znala je biti dosta oštra, pametovati, a neke stvari su bile i njezina greška. Ipak, ne može se reći da nije bila dobra ministrica u smislu da je ubrzala povlačenje novca iz fondova - ispričao je naš sugovornik.

A ljutnju ministrice Žalac osjetio je i sam Plenković kada je na njegov zahtjev odbila podnijeti ostavku.

- Ako želiš da odem iz Vlade, sam me smijeni - navodno je Žalac kazala premijeru dva dana prije nego što je on objavio smjene u Vladi. Žalac i Plenković razgovarali su o njenom odlasku iz Vlade u dva navrata tijekom kojih je ona Plenkoviću predočavala rezultate svog rada i negirala afere. Isto je napravila i na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Ni tamo nije prikrivala ljutnju i ogorčenost zbog smjene. Prozvala je tada i šefa Sabora Gordana Jandrokovića jer joj se prije nekoliko mjeseci, nakon afere Mercedes, narugao stihovima pjesme repera Vojka V te mu je poručila kako se zbog svega “osjeća silovano i bačena u blato da crkne”.

I Tolušić je iskazao svoju ljutnju premijeru. Bilo je to, doznajemo od HDZ-ovaca, u utorak navečer na sastanku stranačkog vodstva u zagrebačkom restoranu Baltazar, na kojem je Plenković sa zamjenikom Milijanom Brkićem, glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem i potpredsjednicima stranke, među kojima je bio i Tolušić, vijećao oko toga hoće li se ići u širu rekonstrukciju Vlade ili će se zaustaviti na dotadašnjim ostavkama Lovre Kuščevića i Gorana Marića.

- To je bio prvi konstruktivni sastanak užeg vodstva stranke, do tada je Plenković o svemu odlučivao samo sa svojih par najbližih suradnika. U jednom trenutku bio je spreman odustati od šire rekonstrukcije, ali su ga uvjerili da mora ići na smjene više ministara - ispričao je izvor iz stranke, dodajući da je tada Tolušić ušao u raspravu s Plenkovićem.

Vjerovao da ostaje

- Zašto nisi u tri godine mogao dogovoriti jedan sastanak sa mnom oko poljoprivrede - navodno je Tolušić pitao premijera.

- Nisam imao vremena - uzvratio mu je, doznajemo, Plenković.

Iako je proteklih dana Tolušić to pokušao prikriti, oni koji ga bolje poznaju potvrđuju da je jako ljut zbog smjene.

- Do zadnjega je bio uvjeren da će ostati u Vladi. Mislim da sada neće raditi probleme Plenkoviću, nego će pustiti da se sam ubije - govore sugovornici iz HDZ-a. Kažu da će Tolušić sada aktivno krenuti u zbijanje redova, a neki ga vide i kao Plenkovićevog protukandidata na unutarstranačkim izborima. A za razliku od Žalac, iza Tolušića su stali neki stranačke kolege, njegov županijski, Virovitičko-podravski HDZ i jedan od najbližih suradnika Josip Đakić, koji se burno na HDZ-ovoj sjednici protivio njegovoj smjeni.

- Ne mogu prihvatiti takvu odluku, nema konkretnih argumenata za Tolušićevu smjenu. Tolušić je najbolji ministar, to je pogrešna odluka. Vidjet ćemo što će to značiti u budućnosti - navodno je Đakić vikao na Plenkovića na užem sastanku vodstva uoči sjednice HDZ-ovog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, na kojem je Plenković objavio imena novih ministara. Đakića je tada smirivao Milijan Brkić. Smjena je na kraju provedena, a Tolušić i Đakić su se nakon stranačkog sastanka uzrujani povukli i, kažu HDZ-ovci, sami otišli na piće.

Više nitko ne zove...

U stranci komentiraju da razumiju ljutnju i razočaranost Tolušića i Žalac, ali da su morali biti spremni na to jer nijedna funkcija nije vječna.

- Mislim da će tek vidjeti kako je to - kad ti uz sve odjednom još prestane i zvoniti telefon, nitko te ne traži, nema poruka, ni lajkova na Facebooku i Instagramu... I ja sam svojedobno to prošao. Nije lako, ali preživi se. Život ide dalje - komentirao je jedan član stranke.

A u samim ministarstvima koja su vodili Žalac i Tolušić mišljenja o njihovu odlasku su podijeljena, pogotovo u Ministarstvu poljoprivrede.

- Nije prvi put da nam se mijenjaju ministri. Idemo dalje... Nekima je žao zbog toga što Tolušić odlazi, a neki se nadaju da će s njim otići i njegovi kadrovi koje je doveo u ministarstvo - kaže jedan od zaposlenika, dodajući kako su neki Tolušiću zamjerali njegov odnos prema ljudima i bahato ponašanje. Inače, kad je Tolušić došao u Ministarstvo poljoprivrede, koje je prije njega vodio prilično suzdržani profesor Davor Romić iz Mosta, a prethodno SDP-ov Tihomir Jakovina, on je, kako pričaju djelatnici, kao vrlo komunikativan, unio prilično opuštenu atmosferu. Iz njegova mandata, kažu, pamtit će se brojne smjene pomoćnika, ali i izuzetno puno posla koji je njegov tim odradio na donošenju novih zakona i u ubrzavanju povlačenja sredstava EU. Nerijetko su, kažu, radili i po 12 sati.

- Ministar je i kao župan bio poznat kao ranoranilac i na posao je dolazio među prvima - govore oni koji ga bolje poznaju. A negdje na početku mandata, u svibnju 2017., Tolušić je čak sazvao kolegij u šest ujutro, koji je uobičajeno počinjao u osam sati.

- Ne vidim problem da ponekad i prije ‘službenog’ početka radnog vremena svi sjednemo na koordinacijski sastanak. Mislim da situacija u poljoprivredi to, u najmanju ruku, zahtijeva. U ministarstvo smo došli raditi i nitko od nas ne gleda koliko je sati, niti broji sate do vikenda. Za moju ekipu i dužnosnike svaki je dan radni dan. Ako je nekome prerano u 6, onda ne treba raditi u Ministarstvu poljoprivrede. A kad se dižu naši stočari, recite mi?! - obrazložio je tada ministar novinarima svoj ranojutarnji kolegij.

Neki su u ministarstvu zbog Tolušićevog odlaska čak i slavili, poput Tomislava Petrovića, koji je na dan Tolušićeve smjene imao rođendan. Tako je 17. srpnja na svojoj Facebook stranici Petrović napisao: “Dragi svi, hvala Vam na lijepim željama. Prije dvije godine jedan lik mi je pokvario rođendan, danas mi je isti taj lik uljepšao slavlje”.

U ministarstvu, pak, ističu da Petrović ima dobar razlog zašto je ljut na Tolušića. Naime, upravo je Tolušić po dolasku na ministarsku poziciju poništio natječaj na kojem je sudjelovala Petrovićeva supruga. O tom slučaju nepravilnosti u Ministarstvu poljoprivrede u vrijeme mandata Tihomira Jakovine mediji su opširno izvještavali, navodeći kako je Petrović, jedan od članova Uprave za upravljanje fondom EU za ruralni razvoj u ministarstvu, sudjelovao u izradi pravilnika za mjeru 4 iz Programa ruralnog razvoja, a upravo je prema tom pravilniku njegova supruga Radica dobila 2,7 milijuna kuna. Na natječaju su tada, kako su mediji navodili, bila 64 kandidata, a prošla su 24, među kojima i Petrovićeva supruga, čiji bi OPG za projekt vrijedan 3,08 milijuna kuna dobio 2,78 milijuna kuna iz fonda EU.

Nije znao upaliti traktor

A na Facebooku se u petak poslijepodne oglasio i sam Tomislav Tolušić.

- Dragi moji poljoprivrednici, dragi moji ribari, drvoprerađivači, dragi moji svi... Hvala vam na svemu - napisao je Tolušić u podužoj objavi te dodao kako se radi o tri nikad teže i nikad ljepše godine. Prisjetio se je kako nije bio najsretniji kad je dolazio u Ministarstvo poljoprivrede, nije znao ni traktor upaliti.

- Ali danas sam ponosan. Najponosniji. Ponosan na sve Vas. I zbog Vas. Zbog 170.000 mojih seljaka. Mojih. Zbog mojih ribara. Mojih. I stvarno sam vas zavolio kao svoju obitelj, kao moju djecu. Kao Tenu, Janu i Roka. I znam da je nekad bilo teško sa mnom. Da sam bio i brzoplet, i nagao, i divlji i svakakav. A što da vam kažem, kombinacija plodne slavonske ravnice i kamenih gena zna biti vrlo zeznuta. Ali opet zbog vas. I svaku odluku koju sam donio, donio sam zbog Vas. Pa i one krive, a sigurno je bilo takvih. I svaka suza, i svaka svađa, i svaka galama bila je zbog vas. Borio sam se samo za dva čovjeka. Za mog seljaka i za mog ribara. Bez obzira na sve prijetnje i sva podmetanja. Tko se skakavaca bojao, nije po livadi hodao - napisao je, među ostalim, Tolušić i poručio im da su ga “dobili za sva vremena”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:55