IZBORI U SDP-U

Ostojić će preuzeti županijski SDP, Bauk se neće ni kandidirati?

 
Ranko Ostojić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Prema najavama iz stranačke središnjice na Iblerovu trgu, sredinom lipnja trebao bi se održati posljednji krug izbora u SDP-u, čime će se konačno definirati kadrovska slika najveće oporbene stranke. Biraju se, naime, predsjednici svih 20 županijskih organizacija te predsjednik zagrebačkog SDP-a koji je “obezglavljen” otkad se Davor Bernardić preselio na Ibler i postao predsjednik SDP-a.

S početkom ljeta će se, dakle, konačno vidjeti je li Bernardić u potpunosti preuzeo kontrolu nad SDP-om ili će u dijelu stranačkih organizacija i dalje politike krojiti njegovi oponenti. S tog aspekta najvažniji su izbori u zagrebačkom SDP-u koji je najbrojniji po članstvu. Tu se natječu četiri kandidata, od kojih je samo jedan Bernardićev pristaša, i to Denis Hrestak. Preostali su Aleksandra Kolarić, Alen Čičak i Gordan Maras.

Komadina ostaje

U nekim stranačkim organizacijama, već se zna, neće biti nikakvih promjena. Riječ je o primorsko-goranskom SDP-u gdje tamošnji župan Zlatko Komadina najvjerojatnije neće imati protukandidata. Izazivača neće imati ni predsjednik SDP-a Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, najvjerojatnije ni predsjednik zagrebačke Županijske organizacije Mihael Zmajlović, kao ni predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese.

U nekim županijskim organizacijama vodit će se žestoke bitke između “starih” nositelja stranačkih pozicija i njihovih izazivača. Jedna od takvih je zadarska. Aktualna predsjednica Renata Sabljar Dračevac imat će dvojicu izazivača. Jedan je Erol Gaši, vijećnik u zadarskom Gradskom vijeću i savjetnik eurozastupnice Biljane Borzan. “Osnovni mi je cilj ujediniti članstvo u Županijskoj organizaciji SDP-a koje je godinama podijeljeno. U SDP-u sam desetak godina, uložio sam puno truda i ne želim gledati kako stranka propada”, rekao je Gaši i napomenuo da ga je na kandidaturu potaknuo veliki broj članova njegove gradske organizacije u Zadru.

I drugi kandidat za predsjednika zadarskoga županijskog SDP-a, Dejan Hartman, kaže da mu je osnovni cilj ujediniti stranku. “Osim toga, kao stranka moramo zauzimati jasne stavove o problemima stanovnika županije i nuditi rješenja”, ističe Hartman, inženjer elektrotehnike i nastavnik u srednjoj školi.

U splitsko-dalmatinskom SDP-u također bi moglo biti vrlo zanimljivo. Aktualni predsjednik Županijske organizacije Arsen Bauk najvjerojatnije se neće kandidirati. No, kandidaturu za predsjednika nam je potvrdio Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova u SDP-ovoj Vladi.

Novi mandat

Već dugo se nagađa da bi se mogao kandidirati, no kako mu je nedavno ime osvanulo na listi tima za pripremu europarlamentarnih izbora, pretpostavilo se da su mu se ambicije preselile u Bruxelles. Još nema potvrde, no protukandidatkinja bi mu mogla biti Ivana Marković, gradonačelnica Supetra koja je na lokalnim izborima pomela konkurenciju. Na izravno pitanje nije odbacila mogućnost kandidiranja, ali je navela da se još konzultira s kolegama.

“Smatram kako je došao trenutak da ljudi koji su ponovno dobili povjerenje građana i prepoznati su kao uspješni u svojim sredinama preuzmu odgovornost za SDP i obavljanje najodgovornijih funkcija u županiji i stranci”, izjavila je Marković i napomenula da je svoja znanja spremna staviti na raspolaganje stranci. Pritom je naglasila da nema ambicija u nacionalnoj politici i da joj funkcija predsjednice Županijske organizacije ne treba kao odskočna daska, ali ni kao padobran.

Za novi mandat neće se kandidirati aktualni predsjednik šibensko-kninskog SDP-a Franko Vidović. Na županijskim stranačkim izborima kandidirat će se Igor Meić iz Pirovca u kojemu uspješno vodi stranku, a protukandidat bi mu mogao biti Joško Šupe, SDP-ov gradski vijećnik u Šibeniku.

Očekuje se da u dubrovačko-neretvanskom SDP-u kandidaturu istakne aktualni predsjednik Županijske organizacije Davor Penić. Prema informacijama iz stranke, više se SDP-ovaca javljalo mladom i uspješnom gradonačelniku Ploča Miši Krstičeviću ne bi li ga nagovorili da se kandidira za šefa Županijske organizacije, ali nisu uspjeli. Penić ipak neće biti bez protukandidata, a izazivač će mu biti Krešimir Kuran iz Metkovića koji je, kaže, blizu konačne odluke.

Gužva u Varaždinu

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj bi moglo biti zanimljivo. Za predsjednika međimurskog SDP-a kandidirat će se za novi mandat Mladen Novak, a kao mogući protukandidat spominje se Mario Medved iz Čakovca. Za predsjednika varaždinskog županijskog SDP-a natjecat će se čak troje kandidata: aktualni predsjednik Mario Habek, kojemu će izazivačica biti Barbara Antolić Vupora iz Varaždina, a kandidaturu je potvrdio i gradonačelnik Ludbrega Durbravko Bilić.

U osječkom županijskom SDP-u ponovno će se kandidirati Domagoj Hajduković i vjerojatno će imati protukandidate. Jednako je i s bjelovarsko-bilogorskim SDP-om gdje će novi mandat zatražiti Vedran Babić.

Dvije struje bore se za metropolu svim sredstvima

Najdulja i najintenzivnija kampanja vodi se za zagrebački SDP gdje se, kako tvrde neki od kandidata, ne biraju sredstva. Posljednje je bila zloupotreba najsvježije baze podataka. Podaci su iskorišteni da bi se anketiralo članove za koga su i potom moglo na njih utjecati. Kandidati se žale da se onima koji nisu pripadnici struje stranačkog šefa Bernardića uskraćuju baze podataka, čak im se branilo održavanje skupova u stranačkim prostorijama.

Ako na unutarstranačkim izborima u Zagrebu pobijedi Bernardićev kandidat, to će značiti da osporavani predsjednik stranke dalje može mirno voditi stranku. Pobjedi li netko od troje kandidata koji nisu iz njegova tabora, moglo bi doći do ozbiljnih promjena u zagrebačkom SDP-u i novih dinamičnih odnosa sa stranačkom središnjicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:55