SPORNE RIJEČI

Ostojić i Grmoja prvi put 'oči u oči': 'Što god je Karamarko zaželio, Most je učinio!'

 Ronald Goršić / CROPIX

Nakon što je propalo mirenje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu povodom tužbe za klevetu koju je podnio bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić protiv glasnogovornika Mosta te zamjenika gradonačelnika Metkovića Nikole Grmoje za kojeg traži da ga se kazni sa 400 dnevnih dohodaka, okrivljeni Grmoja se pred sucem Milenkom Đakovićem izjasnio: “Nisam kriv!”.

Povod tužbi su izjave objavljene od 4. do 6. siječnja na N1 televiziji te na HRT-u u kojima je Grmoja rekao da je Petrova nakon izbora pratio i prisluškivao PNUSKOK pritom izrazivši sumnju i u Ostojićevu zloporabu položaja.

“Dobio saminformaciju da je saborskom odboru prijavljen podnesak pod nazivom 'Politička hobotnica Bože Petrova' gdje se u biti kaže da je ministar Ranko Ostojić preko Bertine pratio gospodina Petrova, odnosno njegove kontakte koje je ostvario putem mobitela... Postojale su i neke sumnjive situacije gdje su neke informacije procurile u javnost i ja sam rekao da imam indicije i da sumnjam da se to događalo... Ja sam dobio informaciju da je anonimna osoba podnijela podnesak. Rekao sam da sumnjam u to da je Ranko Ostojić zloupotrijebio svoj položaj. Nisam rekao da je to sigurno tako niti da imam dokaze...Čitao sam u novinama da su i HDZ i SDP pratili Petrova...”

Uzavrela atmosfera u sudnici postala je sve užarenija kad je Ostojić odgovarao na pitanja svog odvjetnika Šime Savića, okrivljenog Grmoje te njegova branitelja Filipa Glumca.

- Odbijajući prijedlog za mirnim rješenjem spora, Grmoja je pokazao da i dalje istom tendencijom prenosi u javnosti tračeve i indicije no tako se ne smiju vrijeđati svoji oponenti i to još u vrijeme najosjetljivijih političkih turbulencija u državi. Ako sam već po njemu naložio praćenje i prisluškivanje, onda bi i rezultat tih praćenja trebao biti iskorišten u političke svrhe, zar ne? Pogađa me da se ne poštuje neovisna institucija Uskok koji je na temelju saznanja iz medija proveo mjere i radnje. Istraga je pokazala da su sumnje neosnovane. Nikada nisam zloporabio položaj, niti sam kao ministar mogao izdati bilokoji nalog, pa mi je nakon svega sad puno jasnije da su određene osobe koje su imale saznanja o sadržaju anonimne predstavke bez argumenata i učinile ju dostupnom Grmoji, istu možda i pisale obzirom da se i dalje izražavala sumnja u zloporabu – rekao je Ranko Ostojić dodajući kako tvrdnja “da je ministar naložio tajno praćenje ozbiljno kazneno djelo”.

Odgovarajući na pitanja svog odvjetnika da li je kao ministar mogao naložiti MUP-ovcima Mariju Bertini i Vitomiru Bijeliću: “Ajde prati i snimaj Petrova...” Ostojić je pojasnio da su Bertina i Bijelić dugogodišnji kadar MUP-a tijekom različitih mandata te da im nije on bio šef nego DORH koji im je davao naloge. Bivši ministar je istaknuo i kako “nitko iz MOST-a nije doveo u pitanje policijsku (ne)sigurnost koja je u predizborno vrijeme postala hit uz artiljerijsku paljbu, a s ciljem diskreditiranja bivših čelnika”.

Odgovarajući, pak, na pitanja Grmojina odvjetnika je li imao saznanja o nekim drugim praćenjima poput onih Ive Sanadera ili odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića, Ostojić je odgovorio negativno.

- Ako je moj cilj bio diskreditirati ljude da budu smijenjeni zašto onda HDZ zamjera ministru Vlahi Orepiću da je štitio vaše ljude? Upravo zahvaljujući glasovima Mosta ste postali predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost – upitao je Gromoja Ostojića koji mu nije ostao dužan:

- Tomislav Karamarko je više puta javno govorio koje ljude treba smijeniti. Svi su maknuti. Što je Karamarko zaželio, Most je učinio. A vezano za moj izbor predsjednika Odbora, Most je bio prisiljen na zakonito rješenje sukladno Ustavu prema kojem najvećoj oporbenoj stranci pripada to mjesto.

Kao svjedoci na suđenju će biti ispitani bivši šef Pnuskoka Mario Bertina, bivši šef Krim-policije Vitormir Bijelić te Vitomira Šimića koji je Enimarku Ponjeviću prenio informaciju o predstavci Saborskom odboru u kojoj se govori o formiranju dokumenta “Politička hobotnica Bože Petrova”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:13