NAJVEĆI SKANDAL KARAMARKOVE POLICIJE

OSTOJIĆ naredio istragu zbog uhođenja Bajića, glavnog urednika Jutarnjeg i još 7 novinara! Šef policije je istraživao tko piše loše o njegovoj djevojci: Je li Grbić zloupotrijebio policiju zbog Dijane Čuljak?

Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, suočen je s dosad najvećim policijskim skandalom koji se dogodio u zadnjoj godini njegova ministarskog mandata: tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić naredio je u srpnju 2011. da se u tajnosti prate glavni državni odvjetnik i osmero novinara! Mladen Bajić, glavni urednik Jutarnjeg lista i još sedam novinara bili su pod tajnim policijskim nadzorom više od četiri mjeseca!

Novinare se pratilo zbog afere Fimi Media, ali i zbog članaka o Dijani Čuljak!

Novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezirović otkriva zašto su je pratili:

22:47 U trenutku kada je Oliver Grbić naredio da se moje kolege i mene prati, istraživala sam korupciju Ive Sanadera. Otkrila sam Vinka Šundu, prijatelja Eugena Laxe, i njegovo pismo, koji je u sudskom postupku protiv bivšeg premijera ubrzo nakon objave članka postao dokaz, a Šunde jedan od svjedoka.

Sumnjam, međutim, da je ta tema, kao i druge kojima sam se tada bavila vezane uz Sanadera i HDZ, toliko okupirala Grbića i njegova šefa Karamarka. Njima je, pretpostavljam, za oko zapeo jedan od niza članaka o Dijani Čuljak, djevojci Olivera Grbića.

Cijela afera počela je u lipnju 2008. Jutarnji list prvi je objavio transkript ugovora o tajnom društvu iz kojeg je očito da je Dijana Čuljak Šelebaj, tadašnja HRT-ova novinarka i urednica, četiri godine teško kršila ugovorne obveze s matičnom javnom kućom. Prema tom dokumentu utvrđeno je da je urednica HTV-ove emisije 'Otvoreno' istodobno i suvlasnica producentske kuće Core Medije. Ta tvrtka proizvodila je emisije za konkurentsku televiziju Novu TV.

Opširnije pročitajte OVDJE!

-----------------------------------

TEŠKI DANI ZA KARAMARKA ‘Pola policije’ odavalo je tajne podatke mafijašima i usput su pratili novinare...

19:42 Morali smo doznati odakle cure informacije, rekao je danas Tomislav Karamarko upitan zbog čega je policija za vrijeme njegova mandata tajno pratila osmero novinara Jutarnjega i Večernjega lista.

Objašnjenje sadašnjeg prvoga čovjeka HDZ-a, a nekadašnjeg prvoga čovjeka policije i obavještajnih službi, zvuči jako neuvjerljivo jer dolazi u trenutku kada Uskok na sve strane hapsi čitav niz njegovih kriminalista i to zbog odavanja informacija iz najtajnih Uskočkih istraga, poglavito u slučajevima korupcije i organiziranoga kriminala.

U vrijeme dok je policija pratila novinare kako bi vidjeli od koga uspijevaju dobaviti iskaze svjedoka u slučaju Fimi medija, iz policije je međutim curilo na sve strane.

I što je najvažnije istaknuti, nije curilo novinarima kako bi oni od tih materijala pravili svoje tekstove, curilo je osobama iz kriminalnoga miljea kako bi one izbjegle kaznenu odgovornost.

Curilo je i iz policijskog elitnoga djela, a jasno je da su ti policajci čitav niz istraga optsruirali i dok je na čelu Ministarstva bio Karamarko. Dvoje policajaca uhićeno je u zagrebačkom USKOK-u. Jedan je Marko Svalina, a druga Selma Abadžić, bliska Karamarkova poznanica.

Upravo u njezinu društvu ljetos su na terasi Lisinskog viđeni na kavi Ivan Šuker i Božidar Kalmeta koji je u svom megaministarstvu svojedobno kontrolirao HAC. A Selma Abadžić bila je zadužena za antikorupcijske istrage upravo u tom poduzeću.

Uhićen je i Tomislav Jerkić, službenik PNUSKOK-a RH, najtajnijeg policijskoga odjela u zemlji.

Opširnije pročitajte OVDJE!

------------------------------------------------

Milanović: Ne želim svoje političke protivnike cipelariti

18:00 Slučaj navodnog ilegalnog praćenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara komentirao je i premijer Zoran Milanović.

- Ako je bilo, to je bilo u vrijeme bivše administracije i to morate pitati njih. Ja, za razliku od njih ne skačem u optužbe preko noći, ja volim stvari provjeriti, svjestan da moram reagirati u razumnom vremenu, rekao je Milanović.

Opširnije pročitajte OVDJE!

-----------------------------------------------

Ostojić naredio pokretanje istrage

17:29 Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić održao je u konferenciju za novinare danas u Valbandonu kod Fažane povodom novinskih napisa kako je bivši ravnatelj policije Oliver Grbić naredio praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara.

Na konferenciji, Ostojić je izjavio kako je naredio pokretanje istrage o tome slučaju, te da je aktivirao MUP-ovu unutarnju kontrolu da istraži je li bilo prekoračenja ovlasti.

Opširnije pročitajte OVDJE!

-----------------------------------------------

Grbić: Nisam potpisao nikakav nalog za praćenje Bajića ili za novinare

17:05 Bivši ravnatelj policije Oliver Grbić odgovorio je danas na napise o tome kako je naložio prisluškivanje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Plešea i sedam drugih novinara.

– Ko prvo, nikada nisam potpisao nikakav nalog za praćenje glavnog Državnog odvjetnika Mladena Bajića ili za novinare. Morate znati da je novi ZKP omogućio USKOKU-u da provodi kriminalistička istraživanja. I to na način da se u sjedištu USKOK-a uzimaju iskazi osumnjičenika. Zapisnici se ne dostavljaju policiji. Jedan zapisnik, odnosno audio-video snimka ostaju u USKOK-u, a drugi zapisnik dobiva stranka u postupku. Policija nema ama baš nikakvih službenih saznanja što se događalo na ispitivanju, a još manje što su govorili osumnjičenici, kaže Grbić, najavljujući da će tužiti Novi list.

Opširnije pročitajte OVDJE!

---------------------------------------------

Odvjetnici: 'Praćenje Bajića i novinara je delikatna stvar za koju mora postojati vrlo snažna, besprijekorna legalna pozadina'

16:02 - Nisu mi poznati svi detalji vezani uz navodno policijsko praćenje glavnog državnog odvjetnika i osmero novinara, ali mogu izreći načelan stav. Policijsko praćenje glavnog državnog odvjetnika i novinara krajnje je delikatna stvar za koju mora postojati vrlo snažna, besprijekorna legalna pozadina. Odluka o primjeni mjera praćenja nikako ne bi smjela biti stvar nečije samovolje jer jako je opasno ako institucije poput vojske, policije, sigurnosno-obavještajnih službi koje imaju ovlast upotrebe sile nastoje izmaći nadzoru - rekao je Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP).

Opširnije pročitajte OVDJE!

---------------------------------------------

DORH bez komentara

NOVO 16:01 - U Državnom odvjetništvu RH odlučili su da neće davati izjave ni priopćenje o navodnome prošlogodišnjem tajnom praćenju glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara, a za reakciju na napise o tom slučaju upućuju na Ministarstvo unutarnjih poslova. Na pitanje o slučaju navodnoga tajnog praćenja Bajića i novinara glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin u pismu je za Hinu odgovorila da DORH neće davati izjave ni priopćenje o tome te je za reakciju na današnje napise uputila na MUP.

--------------------------------------------

Josipović: 'Treba istražiti slučaj navodnog praćenja Bajića i novinara'

15:24 - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da u slučaju navodnog tajnog praćenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara po nalogu bivšeg ravnatelja policije Olivera Grbića treba utvrditi je li sve bilo zakonito i opravdano ili je bila riječ o zloupotrebi, a prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra da je u nadležnim službama potrebno uvesti red.

Opširnije pročitajte OVDJE!

-----------------------------------------------

Policija: Nismo pratili glavnog državnog odvjetnika Bajića

15:20 - Ravnateljstvo policije opovrgnulo je danas da bi "na temelju zakonskih ovlasti bila izdavana bilo kakva vrsta naloga za poduzimanje policijskih radnji ili ovlasti prema Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću ili njegovim suradnicima".

U policijskom priopćenju o eventualnim nalozima u odnosu na novinare ne kaže se ništa.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------------------------------

Gordan Jandroković: 'Ako Ostojić ništa ne zna, kako očekujete da bih ja nešto mogao znati'

14:50 - Ja u ovom trenutku nemam službenu informaciju, potvrdu da se to dogodilo. Sadašnji ministar unutarnjih poslova, gospodin Ostojić kaže da o tome ništa ne zna. Kako onda očekujete od mene, saborskog zastupnika, da o tome nešto znam, ako ministar unutarnjih poslova o tome ništa ne zna, a vidio sam na internetu da je Grbić to demantirao da se to događalo. Čekajmo da se dobijemo nekakvu službenu informaciju vezano za taj slučaj. Ako se događalo praćenje novinara i njihovi izlisti, naravno da to nitko normalan ne može podržati, kazao je Jandroković.

Opširnije pročitajte OVDJE.

------------------------------------------------

Karamarko: 'Da, to je točno. Radilo se o policijskoj akciji koja je pokrenuta na zahtjev DORH-a'

14:04 - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na summitu EPP-a, komentirao događanja oko uhođenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Plešea, kao i još sedmero novinara Jutarnjeg i Večernjeg lista.

- Mogu i trebam komentirati. Tada sam bio ministar unutarnjih poslova. Radi se aktivnosti policije koja je počela na zahtjev Državnog odvjetništva. U to su vrijeme curile informacije čini mi se o Fimi-mediji, iskaz gospođe Pavošević i tome slično. Primjenom nekih mjera policija je došla do nekakvih rezultata i nalaza te o tome izvjestila Državno odvjetništvo. Ali, nije bilo mjera praćenja i prisluškivanja, mislim da su bili izlisti i nekakve analize - rekao je Karamarko.

- Policija je koristila zakonom utemeljene metode i instrumente da dođe do načina kako su curile informacije, dakle nije bio u pitanju atak na novinare, nedaj Bože, dapače novinari nisu niti smiju biti mete, ali slabe točke u sustavu to jesu - dodao je.

Za navode da je održan neki sastanak, na kojem on nije bio, a na kojem se razmatralo uhićenje novinara koji su bili praćeni, Karamarko je rekao da je to "znanstvena fantastika".

- To je sigurno znanstvena fantastika. Meni je neobično da se baš danas o tome priča, interesantno kako je ta tema sad došla na dnevni red, kada smo jučer bili frapirani činjenicom da smo prešli 350 tisuća nezaposlenih. Mislim da oni koji sada fabriciraju ovakve afere zamagljuju prave teme o kojima treba pričati. Mislim da je našim građanima dosta afera i igara, radna mjesta su primarni interes Republike Hrvatske.

Opširnije pročitajte OVDJE.

------------------------------------------

Kosor: 'Zašto baš mene pitate? Da sam znala za uhođenje, naravno da bih reagirala!'

13:12 - Zašto baš mene pitate? Ja sam bila premijerka, nisam bila na čelu tog sustava. Nisam bila na čelu ministarstava, nego sam bila na čelu Vlade koja se zauzimala za uspostavljanje pravne države u punom smislu te riječi. Dakle, ne mogu komentirati napise u medijima dok nemam punu informaciju je li to točno ili nije. Ali, vjerujem, sigurna sam, da će institucije pravne države pokrenuti postupke, da ćemo doznati istinu. Očekujem da će i Državno odvjetništvo reagirati - komentirala je Jadranka Kosor, koja je u vrijeme praćenja glavnog državnog odvjetnika i osam novinara bila predsjednica Vlade.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------------------------------

Igor Dragovan: 'Taj čovjek je to bio spreman napraviti'

13:05 - Moram priznati da, ako je to istina da je to radio Oliver Grbić, mene to ne čudi. Taj čovjek je to bio spreman napraviti, uostalom, mi smo na to upozoravali, imali smo i raspravu na Odboru za unutarnju politiku i nadzor po kojem je, po predstavki Slavka Linića da on falsificira kaznene prijave kao ravnatelj policije, tako da me to od Olivera Grbića ne čudi - komentirao je slučaj Igor Dragovan.

Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------------------------------------------

Novinarka Jutarnjeg Vanja Nezirović: Zašto me policija pratila

NOVO 12:17 - Nisam primijetila da me policija prati. Valjda su moje nelegalno praćenje odradili profesionalno. Barem nešto.

No, koliko je porezne obveznike koštala privatna HDZ-ova operacija? I je li mojim praćenjem otklonjena potencijalna opasnost za državnu sigurnost?

Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------------------------------------------

Vukšić: 'Oni koji su dopustili praćenje novinara trebaju biti procesuirani'

12:05 - Ako je sve ovo točno, to je skandalozno i oni koji su dopustili praćenje novinara trebaju biti procesuirani, poručuje Laburista Branko Vukšić, inače predsjednik saborskog Odbora za medije. Vukšić smatra kako ova afera potvrđuje da Hrvatska nije pravna država i da je velik deficit sloboda.

Opširnije pročitajte OVDJE.

--------------------------------------------------------

Stazić: 'Još jedan kostur iz vremena HDZ-a'

11:51 Niti za potpredsjednika Sabora, SDP-ovog Nenada Stazića nema dvojbe tko stoji iza naloga za praćenje Bajića i novinara. - Čini mi se da se radi o još jednom kosturu iz ormara iz vremena HDZ-a kad je na čelu MUP-a bio Tomislav Karamarko. Ako je sve istina onda je sigurno da Grbić to nije radio bez Karamarkovog znanja, smatra Stazić koji ocjenjuje kako je cijela afera ozbiljan problem za HDZ, ali i za cijelu državu.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------------------------------------

Rađenović: 'To je skandalozno'

11:50 SDP-ov član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igor Rađenović vrlo je kratko komentirao ovu najnoviju aferu pravdajući se kako nije pročitao novinski tekst o tome

- Ali ako je točno da je bilo tko pratio državnog odvjetnika to je skandalozno, ističe Rađenović

Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------------------------------------

Burić: 'Naravno da je Kosor znala. Svi su znali do vrha'

11:45 - Politika se gura tamo gdje joj nije mjesto i u prošlom i u sadašnjem mandatu. Naravno da Oliver Grbić nije sve radio na svoju ruku, za to su znali svi, komentirao je ovaj slučaj i zastupnik Dinko Burić.

Na pitanje da li je i Kosor znala za prisluškivanja odgovrio je:

- Najbolje da nije, svi su znali do samog vrha, zaključio je Burić.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------------------------------------

Kajin: 'Banditizam par exellence! To nije radio Grbić na svoju ruku nego po nalogu Karamarka'

11:30 - Za IDS-ovca Damira Kajina inače člana saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nema nikakve sumnje kako je policija pratila Bajića i novinare po nalogu tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------------------------------------

Ostojić: 'Nemam podatke o slučaju praćenja Bajića'

11:28 - "U ovom trenutku ne raspolažem s podacima da bih vam bilo šta mogao odgovoriti", kazao je ministar Ranko Ostojić novinarima nakon otvaranja Četvrte konferencije Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

Na pitanje novinara hoće li pokrenuti istragu, rekao je da je će odgovor na to pitanje dati Ravnateljstvo policije.

-----------------------------------------------------

Kregar: 'Ovo je povratak u devedesete. Nigdje u svijetu policija ne prati državnog odvjetnika'

11:00 Ako je istina da je policija pratila glavnog državnog odvjetnika i osam novinara onda je to povratak u devedesete - izričit je predsjednik saborskog odbora za pravosuđe prof. Josip Kregar.

Nema dvojbe, kaže Kregar, da se radi o zlouporabi policijskog sustava. Posebno skandaloznim smatra to što je pod policijskom nadzorom bio i glavni državni odvjetnik. - Nigdje u svijetu policija ne prati državnog odvjetnika. Jer je on osoba od najvećeg povjerenja zaštite od najvećih pritisaka na nezavisnost pravosuđa. Naime, nezavisno sudstvo ne odnosi se samo na sud koji je posljednji u lancu istrage nego osobito na glavog državnog odvjetnika i na sve one koji pripremaju optužnice – objašnjava Kregar.

Opširnije pročitajte OVDJE .

-------------------------------------------------------

Pleše: 'Novinari Jutarnjeg profesionalno su radili svoj posao'

10:30 - Nisam iznenađen viješću da su nas pratili s obzirom da je riječ o politiziranoj HDZ-ovskoj policiji koja je istog mentalnog sklopa kao i policija i tajne službe u vrijeme Tuđmana i Pašalića - rekao je glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše.

Najopasnije je to što su pratili glavnog državnog odvjetnika i time pokazali da su u stanju zlouporabiti zakonske i ustavne ovlasti. Činjenica da su neke informacije do kojih su došli tajnim praćenjem kasnije frizirali i prepravljali i koristili za političke obračune. Opširnije pročitajte OVDJE!

----------------------------------------------------------

08:36 - Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, suočen je s dosad najvećim policijskim skandalom koji se dogodio u zadnjoj godini njegova ministarskog mandata: tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić naredio je u srpnju 2011. da se u tajnosti prate glavni državni odvjetnik i osmero novinara!

Mladen Bajić, glavni urednik Jutarnjeg lista i još sedam novinara bili su pod tajnim policijskim nadzorom više od četiri mjeseca!

Istraga je pokrenuta nakon što je u medijima objavljen iskaz bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević u aferi Fimi Media. S obzirom da je njezin iskaz Uskoku bio zaštićen oznakom tajnosti glavni državni odvjetnik pokrenuo je formalnu istragu. Oliver Grbić i Tomislav Karamarko u to doba su već bili u sukobu s Mladenom Bajićem jer su ga smatrali odgovornim što se pokreće toliko puno istraga protiv dužnosnika HDZ-a pa su iskoristili priliku i - pokrenuli svoju, tajnu istragu. Cilj im je bio dokazati vlastite konstrukcije da upravo iz Državnog odvjetništva cure informacije i da se u suradnji s novinarima vodi rat protiv HDZ-a!

Policajci su, prema Grbićevoj naredbi, tada počeli pratiti kretanje Bajića i novinara, a, osim toga, policija je pregledavala i izliste njihovih telefonskih kontakata!

Novinare je policija pratila i prisluškivala u vrijeme Franje Tuđmana i Ivića Pašalića, uz isto formalno objašnjenje da žele saznati otkuda cure informacije. Novinari su praćeni su i proglašavani suradnicima stranih tajnih službi i u vrijeme Franje Tureka, bivšeg šefa tajne službe. A, sada, treći put, u mandatu Tomislava Karamarka, aktualnog predsjednika HDZ-a. No, sada se prvi put u Hrvatskoj dogodilo da policija uhodi glavnog državnog odvjetnika!

Glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše izjavio je danas , nakon što je Novi list objavio informacije o praćenju i pokrenuo novu aferu Karamarko-Grbić, da to pokazuje kako je HDZ-ovska policija istog mentaliteta kao i ona u vrijeme Tuđmana i Pašalića.

Policija je, uz Mladena Plešea, pratila dvoje novinara Jutarnjeg, Vanju Nezirović i Dušana Miljuša, sadašnjeg glasnogovornika MUP-a.

S obzirom da je Vanja Nezirović istraživala i objavila više od 20 članaka o Dijani Čuljak , njezinom bivšem suprugu Vladimiru Šelebaju i malverzacijama na HTV-u, pretpostavlja se da je policiji bio cilj utvrditi odakle dobiva informacije. Oliver Grbić je u to vrijeme već bio u vezi s Dijanom Čuljak pa je moguće da je zato bio zainteresiran za članke koji se o njoj objavljuju. Ako je to točno, to znači da je šef policije zloupotrijebio sustav ne samo svrhu političkih obračuna nego i u privatne svrhe!

Dušan Miljuš objavio je čitav niz članaka o istrazi u aferi Fimi Media, potkrepljenih izjavama desetinama svjedoka i sugovornika upletenih u tu HDZ-ovu aferu. Apsurdno je da je u to vrijeme kao novinar Jutarnjeg lista bio pod zaštitom MUP-a zbog premlaćivanja, pa su Grbićevi specijalci osim Miljuša, nadzirali i još dvojicu svojih kolega!

Osim njih, pod nadzorom su se našli i novinari Večernjaka Marina Borovac, Ivana Jakelić, Marijana Zrinjski, Ivanka Toma i Josip Bohutinski.

Sve informacije koje su prikupili prateći novinare Večernjeg i Jutarnjeg vrh MUP-a očito je sistematizirao, analizirao i pohranio jer je poslije, kako će se tek razotkriti, neke detalje o novinarima javno iznio - bivši premijer Ivo Sanader!

Podatke kojima je baratao u javnim istupima kojima je htio pokazati da se protiv njega vodi politički progon nije mogao drugačije saznati nego na temelju tajnih izvješća policije. To sugerira da su Karamarko i Grbić htjeli pomoći Sanaderu da napada državnog odvjetnika i pokuša prikriti ili umanjiti svoje kriminalne korupcijske operacije.

MUP, jasno, nikada nije podnio izvješće o praćenju novinara DORH-u i USKOK-u.

Naredbom da se prati Mladena Bajića vrh policije izravno je prekršio 7. članak Zakona o Državnom odvjetništvu, gdje stoji kako kazneni progon glavnog državnog odvjetnika može početi tek nakon odobrenja Sabora.

Priča oko tajnog nadzora novinara zakotrljala se nakon gostovanja bivšeg premijera Ive Sanadera kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2 posljednjeg dana rujna ove godine. Tada je Sanader optužio Bajića da je istrage o njemu pokrenuo po političkom diktatu jer ‘nema nikakvih dokaza’ pa ‘radi pritisak na sud putem medija, putem objavljivanja tajnih dokumenata iz istrage koje DORH dostavlja’.

- Moji odvjetnici su napravili prijavu Uskoku gdje su pitali tko daje medijima tajne podatke. Mi smo u veljači 2011. tražili od policije da istraži. Do danas nema dokaza. Sloković je pitala što je s tom kaznenom prijavom, i onda je došlo do toga da je Index.hr objavio članak ( 26. rujna, četiri dana prije njegovog gostovanja kod Stankovića, op.a.) da postoji istraga koju je napravila policija i u kojoj je utvrdila da je Bajić imao preko 500 kontakata s novinarkom Večernjeg lista, a znamo da je to Ivanka Toma, i urednikom iz Jutarnjeg lista Mladenom Plešeom 100 do 150 puta i na taj način stvarao u javnosti dojam da sam već kriv i da je samo pitanje kolika treba biti kazna - rekao je između ostalog tada Sanader.

No u članku na Indexu, koji je objavljen 26. rujna u večernjim satima, nigdje ne stoji podatak o ‘500 kontakata s novinarkom Večernjeg lista, a znamo da je to Ivanka Toma’, i ‘urednikom iz Jutarnjeg lista Mladenom Plešeom 100 do 150 puta’.

Tko je onda Sanaderu dao te podatke?

U tom intervju u Nedjeljom u 2, Sanader se niti jednom nije dotaknuo Tomislava Karamarka, što je začudilo javnost.

Stoga mnogi vjeruju kako je jedan od mogućih scenarija da su Sanaderu te podatke dali ljudi oko Tomislava Karamarka koji je bio šef Oliveru Grbiću, i koji je morao, kao ministar znati kakve je akcije poduzimao bivši glavni ravnatelj policije. Osim Karamarka, za te podatke mogao je znati i Milijan Brkić, saborski zastupnik i glavni tajnik HDZ-a, koji je u to vrijeme bio Grbićev zamjenik.

Da je takav scenarij vrlo izgledan, uvjereni su i mnogi saborski zastupnici, koji su šokirani najnovijim skandalom i ‘još jednom kosturu iz ormara iz vremena HDZ-a kad je na čelu MUP-a bio Tomislav Karamarko’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:37