PRIKAZIVAO I SNIMKE

OSTOJIĆ 'O tome još nikad nisam javno pričao, ali moram odgovoriti na laži. Ovo su pravi razlozi zbog kojih je umro branitelj Darko Pajičić'

Zagreb, 131115. U sjedistu SDP-a na Iblerovom trgu okupili su se zastupnici SDP-a koji su na izborima osvojili mandate kako bi svojim potpisom dali potporu Zoranu Milanovicu za sastavljanje nove VladeNa fotografiji: Ranko Ostojic daje izjavu za medije.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Smrt vukovarskog branitelja Darka Pajičića ne može se dovoditi u vezu s incidentom u kojem je on sudjelovao 12. studenoga 2013. ispred zgrade PP Vukovar, poručio je u utorak ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je prvi put odlučio detaljno progovoriti o slučaju Pajičić. Učinio je to, rekao je, kako bi "zaštitio zakoniti rad policajca Saše Sabadoša", a nakon istupa vukovarskoga gradonačelnika i Pajičićeva šogora Ivana Penave te Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, kojem je Pajičić jedno vrijeme bio zaštitno lice na plakatima kojima su se obračunavali s hrvatskom Vladom. Ostojić je iznio neke dosad nepoznate detalje ovog slučaja koji korijen ima u 12. studenoga 2013., kad je Pajičić s kolegom Robertom Horvatom došao razbiti dvojezičnu ploču na zgradi PP Vukovar. Tamo se zatekao policajac Sabadoš, koji je ih je krenuo spriječiti, pri čemu je, prema tvrdnjama Horvata, udario Pajičića, nakon čega je ovaj pao na betonski pločnik i zadobio teške ozljede glave. Upravo su te ozljede, smatraju Penava i stožeraši, dovele do Pajičićeve smrti dvije godine poslije.

- Moram zaštititi zakonitost rada policajca. Osobito nakon izjava gospodina Penave s vrlo preciznom porukom da je g. Pajičić preminuo od posljedica incidenta koji se dogodio pred PP Vukovar, što je apsolutna neistina, kao i manipuliranje podacima da je g. Pajičić od tada bio nepokretna osoba. Penava kao njegov šogor jako dobro zna istinu - rekao je Ostojić, otkrivši kako je Pajičiću toga dana utvrđena prisutnost 3,49 promila alkohola u organizmu.

- Nalazi liječnika i sudskih vještaka potvrđuju da je bio u stanju teškog pijanstva. Zato sam tada i izjavio da je za sve kriva rakija. Citirao sam time upravo g. Pajičića koji je sam rekao da se sve dogodilo jer je konzumirao rakiju i konjak, kazavši pri tome i 'luda pijana glava'. Kad je riječ o nepokretnosti koju spominje Penava, važno je reći da je g. Pajičić iz bolnice otpušten na kućnu njegu 18. studenoga 2013., a isti je dan sudjelovao u Koloni sjećanja. Otpusno pismo jasno demantira laži g. Penave i ljudi iz tzv. Stožera - kazao je Ostojić, koji je potom predstavnicima medija pustio videozapis s nadzorne kamere jednog vukovarskog kafića od 8. prosinca 2013. Na njemu se, tvrdi Ostojić, jasno vidi kako "g. Pajičić pri izlasku iz lokala pada i udara glavom o pod".

Završio je u bolnici s nagnječenjem mozga, kontuzijom glave i akutnim krvarenjem unutar tvrde moždane ovojnice, a imao je i 3,67 promila alkohola. U liječničkom nalazu stoji da se radi o svježim ozljedama koje se ne mogu dovoditi u vezu s događajem od 12. studenoga. Takav nalaz govori u prilog tome da mu se sve poslije dogodilo zbog ovog događaja, u kojem nema ni Sabadoša ni nekog drugog policajca. Iz tog su događaja proizašle i one degutantne fotografije koje je tzv. Stožer objavljivao na plakatima. Tada je završio u komi i operiran je u KBC-u Osijek, a tamo je čak i pao s kreveta te slomio kuk. Bio je i na oporavku u Krapinskim toplicama o trošku Ministarstva branitelja. Sve ovo govorim jer neću dopustiti linč nad policajcima, i to od onih koji tu tragediju koriste da bi uništili nečiji život i sami profitirali, kao što je bio bijedan jučerašnji nastup gospodina Josića - zaključio je Ostojić.

'Sabadošu ne brojimo krvna zrnca i zaštitit ćemo ga'

Unutarnja je kontrola, prema Ostojićevim riječima, utvrdila da je Sabadoš "postupao zakonito i tjelesnom snagom sprečavao osobu da počini kazneno djelo". Od tada, rekao je ministar, policajac redovito prima prijetnje, a obitelj mu je izložena linču, "i to zbog laži koje se šire".

MUP će zaštititi svog službenika i njegovo zakonito postupanje kojim je upropastio život sebi i svojoj obitelji. Drago mi je što odbija nagodbu koja mu se nudi u postupku koji je DORH pokrenuo za eventualno nanošenje teških tjelesnih ozljeda iz nehaja. Time želi dokazati da nije povrijedio zakon. Birajući između činjenice da radi kao hrvatski policajac ili da okrene glavu, odlučio se profesionalno raditi svoj posao i to je razlog više da ga zaštitim ne brojeći mu krvna zrnca - poručio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:43