REAKCIJA MINISTRA

OSTOJIĆ 'Odluka sindikata liječnika pokazuje da nema ni razloga za štrajk'

Zagreb, 040613.Gajeva ulica, Hotel Dubrovnik. Seminar o borbi protiv krivotvorenih lijekova, kojeg organiziraju IRACM i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Seminar je otvorio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic, ministar zdravlja Rajko Ostojic i predsjednica Interpola Mireille Ballestrazzi. Na fotografiji: Rajko Ostojic i Mireille Ballestrazzi.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić ocijenio je danas kako sindikalna odluka o stavljanju liječničkog štrajka u mirovanje iduća tri mjeseca pokazuje da nema razloga za štrajk te da je nedavno potpisani kolektivni ugovor za zdravstvo jedino financijski održiv.

'NE PREKIDAMO ŠTRAJK, STAVLJAMO GA U MIROVANJE' Odluka sindikata liječnika

Stalno ponavljam da razloga za štrajk nema, a na tom tragu je i današnja odluka sindikata, komentirao je Ostojić u Ministarstvu zdravlja odluku današnje izvanredne skupštine Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) da se štrajk bolničkih liječnika formalno-pravno ne prekida, ali se stavlja tri mjeseca u mirovanje, kako bi se pokazalo "koliko je loša zdravstvena politika vlade i resornog ministarstva".

Ostojić je dodao da će se o odluci skupštine i službeno očitovati kada dobije službeni dopis od sindikata.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić na konferenciji za novinare nakon sindikalne skupštine rekao je da će sindikat ministra, koji za sve probleme u sustavu odgovornost pokušava prebaciti na štrajk liječnika, sada staviti u situaciju u kojoj "ima još tri mjeseca da pokaže svu kvalitetu sustava koji vodi, i svu osmišljenost i učinkovitost reforme koju zagovara".

Ministar Ostojić, odgovorajući na sindikalne prozivke, podsjetio je kako je sindikat za vrijeme štrajka tvrdio da se štrajku odazvalo i do 80 posto liječnika. Stoga su njihove sadašnje izjave sasvim u kontradikciji s prethodnim tvrdnjama, ocijenio je ministar.

Nakon što su sindikalni predstavnici upozorili da prijeti urušavanje cijelog sustava te da se liste čekanja povećavaju "galopirajućom brzinom", za što odgovornim smatraju Ministarstvo zdravlja i ministra Ostojića, novi kolektivni ugovor, uvođenje smjenskog rada i master plan spajanja bolnica koji se "konspirativno uvodi", ministar je odgovorio da su liste čekanja, nakon uvođenja radne obveze, u nekim bolnicama značajno smanjene, ali ima i onih u kojima su danas veće nego prije šest mjeseci.

Na prozivke zbog uvođenja smjenskog rada, za koji HLS tvrdi da ga je zbog manjka liječnika nemoguće provesti, Ostojić je istaknuo da su time preslikana dobra europska iskustva. Najavio je da će se idućih mjeseci analizirati primjena u praksi te kako "ostaje mogućnost da se u nekim klinikama i odjelima, ako bude potrebno, vrati prethodna organizacija rada".

Vezano uz kašnjenja plaća u kliničkim bolničkim centrima i Općoj bolnici Dubrovnik, istaknuo je da su plaće svim KBC-ima jučer isplaćene, a daljnja kašnjenja su stvar "transakcija između osnovnih i poslovnih banaka". Sva sredstva za plaće u državnom proračunu bila osigurana na vrijeme, te su ih dobile sve županijske bolnice, kaže Ostojić. Iznimka je bila samo Opća bolnica Dubrovnik gdje su plaće kasnile zbog tehničkih problema.

Ostojić je oštro odbacio i sindikalne prozivke da njegova reforma sustava vodi u "puzajuću privatizaciju javnog zdravstva", poručivši da je upravo on bio najveći borac protiv privatnog monopola i zagovaratelj sinergije javnog i privatnog.

Na konferenciji za novinare nakon sindikalne skupštine sindikalna povjerenica iz KB Dubrava Ljiljana Lovrić istaknula je da su "efekti ministrova plana daleko pogubniji za sustav od bilo kojeg štrajka koji bi sindikat sada mogao reaktivirati. "Nama to ne treba, dovoljan je sustav koji je osmislio ministar i kolektivni ugovor po kojemu će se sustav sada urušiti. Vidi se da nemaju pojma što rade i da se ni sa kim ne savjetuju", poručila je Lovrić te pozvala ministra "da svuče dres SDP-a i obuče dres reprezentacije".

Predsjednik HLS-a Ivica Babić istaknuo je i da sindikat čeka odluku Vrhovnog suda o ništetnom kolektivnom ugovoru. Ne želeći prejudicirati sudsku odluku, smatra da bi ona mogla "razriješiti trenutačni gordijski čvor u zdravstvu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:26