BOZANIĆ U ZRINU

OŠTRA REAKCIJA SABA-e 'Gospodine kardinale, zapanjuje vaša propovijed u kojoj ste naricali nad ubijenim ustašama. Postali ste branitelj zločina'

 
Josip Bozanić
 Goran Mehkek / CROPIX

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA) u srijedu je reagirao na propovijed kardinala Josipa Bozanića održanu 14. rujna u Zrinu, optuživši Bozanića da je postao "širitelj neistina falsificiranjem povijesnih činjenica" i "branitelj ustaških zločina".

- Gospodine kardinale, zapanjila nas je vaša propovijed u Zrinu, gdje ste govorili o navodnim zločinima partizana i naricali nad ubijenim ustašama iz toga mjesta, proglašavajući ih nevinim žrtvama - stoji u priopćenju SABA-a.

Bozaniću poručuju da je, uz sisačkog biskupa Vladu Košića, postao "širitelj neistina falsificiranjem povijesnih činjenica".

- Postali ste branitelji ustaških zločina, iako dobro znate što su ustaše od travnja 1941. do svibnja 1945. počinile nad Srbima, ali i drugima na tlu Hrvatske te Bosne i Hercegovine - navodi SABA u priopćenju.

Kardinalu su poručili da ne zaboravi kako još ima živih svjedoka koji se "dobro sjećaju ustaških koljača iz Boričevca, Zrina, Španovice, Petrinje, Gline i drugih mjesta, koji su poklali na desetke tisuća Srba, prije nego li je i njih zatekla slična sudbina".

'Osuđujete komunistički režim, ali negirate zločine ustaša i fašista'

- Osuđujete totalitarne režime, posebno onaj komunistički, ali pri tome negirate zločine ustaša i fašista. Vi, kao i vaš istomišljenik biskup Košić, umjesto ljubavi širite mržnju. Zar je to vaše kršćansko poslanje - pita SABA u priopćenju u kojem tvrdi kako Bozanićev istup zaslužuje svaku osudu.

Bozanić i Košić u subotu su na misnom slavlju i blagoslovu novoizgrađene spomen-crkve Našašća svetog Križa u Zrinu govorili o stradanju Zrinjana 9. i 10. rujna 1943., rekavši da su partizani pod izlikom kako se radi o ustaškom selu napali Zrin, razrušili sve kuće, spalili župnu crkvu, ubili 291 od ukupno 800 stanovnika, a ostale raselili te je i nakon Drugog svjetskog rata Zrinjanima i njihovim potomcima bio zabranjen povratak u to mjesto.

- Stradanja su uzrokovale snage koje su se iz četničkih pretvorile u partizanske postrojbe, pitanje je kome je Zrin smetao. To je bilo očito zbog katoličkog identiteta mjesta. Više nikad ne smijemo zatajiti našu istinu i nećemo zaboraviti imena žrtava - rekao je Košić. Dodao je kako je jugoslavenska komunistička vlast oduzela Zrinjanima sva prava i poručio da se ta nepravda mora ispraviti.

Bozanić je ustvrdio kako istina o zločinu etničkog čišćenja koji je proveden u Zrinu vodi dalje, do same srži režima koji nije birao sredstva i koji je odveo u nove zločine razaranja te progonstva i mržnju prema Hrvatskoj, očitovanu u Domovinskom ratu.

- I ovo današnje spomen-slavlje nije revizija, nego vizija povijesti, koju smo dužni prenositi mlađim naraštajima. Oni danas moraju znati istinu o kojoj je komunistička vlast nametnula šutnju. Nećemo se uspjeti suočiti s prošlošću, sve dok se ne rasvijetli istina o žrtvama totalitarističkih režima - poručio je Bozanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:06