SLUČAJ KOMŠIĆ

OŠTRO PRIOPĆENJE Bivši predsjednik Mesić podržao napad bivših visokih predstavnika u BiH na Zagreb

Stjepan Mesić
 Neja Markicevic / CROPIX

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u petak da podržava stajalište trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji su napali Zagreb optužujući ga da se miješa u unutarnje poslove BiH i zbivanja u njoj pogrešno prikazuje hrvatskoj i svjetskoj javnosti.

- Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt i Paddy Ashdown u pismu visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini - navodi Mesić u priopćenju.

Trojica su u pismu rekli Mogherini da se Hrvatska miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine te ocijenili nedopustivim osporavanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

- Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda - piše Mesić koji zabrinutost trojice "smatra potpuno opravdanom".

Napominje kako je izravno dobio kopiju pisma i ocjenjuje da bi hrvatska Vlada to pismo "trebala krajnje ozbiljno shvatiti".

- Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene - kao bivšeg Predsjednika RH - najviše zabrinjava, briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke - HDZ. To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

Mesić, koji je bio predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata (2000.-2010.) u priopćenju podsjeća da je Komšić, probošnjački političar hrvatskih korijena, izabran u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana predsjedništva bio izabran Dragan Čović.

- Tad nije bilo prosvjeda. Sad je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor g. Komšića i njega kao osobu - piše Mesić.

No ne spominje da hrvatski dužnosnici u Hrvatskoj i BiH ne osporavaju legalitet nego legitimitet izbora Komšića kojega su većinom izabrali Bošnjaci, mada bi on trebao predstavljati Hrvate u predsjedništvu. Komšić sam ističe kako on predstavlja građane, a ne narod, a većinski hrvatske općine i županije u BiH su ga proglasile nepoželjnom osobom.

Mesić piše kako hrvatska Vlada ozbiljno dovodi u "pitanje vjerodostojnost Republike Hrvatske kao faktora stabilnosti na jugoistoku Europe" te "izravno šteti i percepciji Republike Hrvatske kao ozbiljne i pouzdane članice Evropske unije", piše Mesić.

Hrvatska mora "jasno i nedvosmisleno" podržati Komšića za člana Predsjedništva BiH i "prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora", ocjenjuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:05