ŠIRILI MRŽNJU

Osuđeni navijači koji su razvili degutantni natpis o srpskim ženama i djeci, neće u zatvor

Sud je kao olakotnu okolnost uzeo da su okrivljenici pomagali stradalnicima na potresom pogođenoj Baniji, među njima i Srbima
Sramotni transparent navijača na Kustošiji
 -

Zbog degutantnog transparenta "J***t ćemo srpske žene i djecu" pri čemu je zadnje slovo 'U' stilizirano kao 'ušato' te skandiranja Ubi Srbina dok se maše bakljama, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu šestorica "junaka" suočila su se sa osuđujućim, nepravomoćnim presudama.

L. J, B. Ž., J. G. Z., D. Č. i T. Š. proglašeni su krivima jer su se s još nekolicinom nepoznatih osoba 11. lipnja 2020. oko 21 sat na Kustošijanskoj ulici, prema dogovoru okupili i pokazali nepromišljene poteze mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Pa su tako četvorica osuđeni zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju na po šest mjeseci zatvora, a u kaznu će im biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. No, zatvora vidjeti neće jer je izrečena kazna s rokom kušnje od dvije godine. Jedan je pak, osuđen na pet mjeseci zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro što pretvoreno u sate rada iznosi 450 sati jer mu se jedan dan zatvora zamjenjuje sa dva sata.

'Posuli se pepelom'

Što se tiče novčane sankcije, moraju platiti tek po 500 kuna svaki sudskih troškova.

A u sudnici su se pred sucem posuli pepelom. Priznali su krivnju koja im se stavljala na teret optužnicom te se pokajali, međutim, nisu se bili složili s prijedlogom bezuvjetne kazne koju je za njih inicijalno tražilo tužiteljstvo.

- Kajem se. Bio sam pod utjecajem alkohola. Inače sam pripadnik Bad Blue Boysa. Od razornog potresa na Banovini samo dva dana nisam išao tamo sa BBB gdje organizirano pomažemo u kontinuitetu svim stradalnicima, a ne samo Hrvatima – pojadao se sucu L. J.

B.Ž. je izrazio kajanje te dodao da se "radilo o jednom incidentu za koji nema opravdanja".

-Također, sa BBB sam odlazio pomagati na Banovinu. Konkretno, bio sam u selu Umetići gdje smo pomagali skidati crjepove s porušenih kuća. Radi se o selu u kojem konkretno žive isključivo Srbi – ustvrdio je.

G-Z. se također, nakon iskazanog žaljenja, pozvao na potres na Baniji dodavši da je tamo proveo sedam dana točnije u selu Žažina gdje je s prijateljima pomagao na sanaciji kuća.

Ne bi li umanjio kaznu, i D.Č. je iskazao kajanje za gnjusni krimen na Gajnicama te odmah dodao da je i on bio na Banovini s ostalim Bad Blue Boysima.

- Pomagali smo svima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Svaki dan u drugom mjestu – iskazao je D.Č.

A T.Š. je, osim kajanja i spominjana volontiranja na Banovini u raznim mjestima, podsjetio i na razorni potres u Zagrebu kada je pomagao sa Bad Blue Boysima u evakuaciji trudnica i beba iz rodilišta u Petrovoj.

Sud je njihove obrane prihvatio u cijelosti. Stav je suda i da su" djelo počinili s izravnom namjerom budući su njihovom sviješću i voljom bila obuhvaćena sva obilježja kaznenog djela čije su ostvarenje i htjeli."

Olakotna okolnost

Što se tiče visina kazne, jedini se D. Č. složio sa predloženom kaznom tužiteljstva pa mu je zatvor zamijenjen radom za opće dobro. Za ostale optuženike, sud je mišljenja da će i uvjetne osude kod ostale petorice postići svrhu kažnjavanja s obzirom na postojanje čitavog niza olakotnih okolnosti počevši od toga da su osobe mlađe životne dobi, neosuđivane ali i jer su (ne)djelo priznali i pokajali se i time ubrzali kazneni postupak.

- Ovaj sud je posebno cijenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljenici kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banovine, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da djelo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihova ponašanja – stoji u obrazloženju presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:28