OPASNA MREŽA

OSVETA BIVŠEG MLADOJ SPLIĆANKI 'Uništio mi je život, nudio me za sto kuna preko Fejsa!'

 Dorian Horvat/CROPIX

"Ima li neko da mi uplati 100kuna...bit cu njegova kujica 2 sata...zainteresirani u inbox...."

Čak bi i najljuća ekshibicionistica teško napisala ovakav status na društvenoj mreži, i to još u “public” opciji. Ista je, međutim, osvanula na sumnjivom i, kako će se pokazati uskoro, lažnom profilu otvorenom u svrhu sramoćenja mlade žene i majke, i to od strane njezina bivšeg partnera, piše Slobodna Dalmacija .

Status skrojen baš po muškoj mjeri – referiramo se na one koji reagiraju prvoloptaški u potrazi za zabavom i erotikom – i kojega žena lako prozre i ignorira, međutim, privukao je nekoliko muških osoba, te ih namamio na lascivnu konverzaciju. Vlasnik lažnog profila tu je konverzaciju, s očitim ciljem sramoćenja “navučenih”, također objavio na Facebook-zidu.

Ukradeni mobitel

Oštećenica u ovom slučaju je majka bebe, i vrlo je potresena ružnom epizodom. Puni podaci svih aktera su poznati redakciji, ali i splitsko-dalmatinskoj policiji, kojoj se protagonistica ove mučne priče obratila zbog prijave.

– Ne mogu mu ništa jer je pobjegao u susjednu državu, a u ovoj ga već čeka zatvor zbog drugih nedjela. Ukrao mi je mobitel dok smo bili u vezi i nije mi ga htio vratiti – pojasnila nam je žena u ranim dvadesetima, čijim je fotografijama njezin očito ojađeni bivši dečko obilno garnirao svoj “namjenski” profil. Pritom se nije libio koristiti ni fotografije njezine bebe, kao ni neke privatne i prilično uznemirujuće snimke.

Pritom je očita njegova bol zbog prekida, te pokušaj kompromitiranja svoje bivše kao majke. Osobito se puno pozabavio pokušajima da je prikaže kao promiskuitetnu, te osobu koja za seksualni kontakt traži novac, što pogoršava priču budući da je tu riječ i o zakonom zabranjenoj prostituciji.

U tu neugodnu epizodu involviran je i mladić sa splitskog područja, koji je privučen atraktivnim izgledom žene na fotografiji upao u zamku chatanja te dogovora za “dejt”.

– Bio sam usamljen, a ona mi je poslala zahtjev za prijateljstvo. Vidio sam zgodnu curu s bebom i započeo priču; čak sam joj odmah naglasio da mi njezino dijete ne smeta ako ćemo izlaziti, započeti neku vezu. No, nju kao da to nije zanimalo, nego samo “gola akcija”.

Prihvatio sam i tu igru; danas je naše dopisivanje “zateftereno” na tom glupom lažnom zidu. Cijeli grad mi se smije, a ja ni kriv ni dužan; samo naivan – potreseno nam se povjerio jedan od protagonista priče, čija je fotografija uz prepisku s “lažnjakom” još uvijek prisutna na spornom profilu.

Prijeteće poruke

Osim što je administratori na društvenoj mreži iz teško dokučivih razloga još nisu uklonili, na profilu koji je nekolicini Splićana ozbiljno narušio dostojanstvo i privatnost, nalaze se i vrlo ružni komentari o djetetu sa slike, kao i poruke prijetećeg sadržaja upućene ženi s fotografija, što priči daje dodatnu notu apsurdnosti, ali i težine...

– Kaznena djela protiv časti i ugleda, odnosno kaznena djela uvrede, sramoćenja i klevete, kaznena su djela koja se progone po privatnoj tužbi. Na temelju Pravilnika o postupanju policijskih službenika (čl. 98 st. 1.), koji je donesen temeljem odredbe čl. 103. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, propisano je da će policija zaprimiti prijavu protiv nepoznatog počinitelja kaznenog djela za koje se progoni po privatnoj tužbi osim za kaznena djela protiv ugleda i časti.

Ova odredba nedvojbeno ukazuje da djelatnici MUP-a nisu dužni zaprimiti prijavu za navedena kaznena djela pa je tehnički problem na koji način privatni tužitelj prije suda može provesti potrebne radnje usmjerene na utvrđenje tko je eventualni počinitelj. Sud privatnu tužbu koja nema sve sastojke, ime okrivljenog i njegove podatke može odbaciti – kazao nam je, pak, o slučaju splitski odvjetnik Jadran Franceschi, te na naš upit što je s upletanjem malodobnog djeteta u priču, dodao:

– Ako je povrijeđena privatnost djeteta objavom fotografije koja ugrožava njegovu dobrobit, radilo bi se o kaznenom djelu povrede privatnosti djeteta, i to kvalificiranom obliku, jer je fotografija i identitet djeteta postao pristupačan većem broju osoba. Progon se vrši putem kaznene prijave i MUP mora zaprimiti prijavu.

A dok oštećenica razmatra mogućnost privatne tužbe, a policija obavlja krim-obradu, administrator lažnog profila iz bliskog nam susjedstva neumorno šalje “requestove” kako bi proširio publiku, te još više naštetio bivšoj partnerici. No, u konačnici, i samom sebi, piše Slobodna Dalmacija .

Policija istražuje

Kaznenim zakonom normirano je da se kaznena djela protiv časti i ugleda progone po privatnoj tužbi, a kazneno djelo ‘nametljivo ponašanje’ po prijedlogu oštećene osobe.

Policijski službenici su 7. veljače dovršili istraživanje nad jednom osobom, o čemu smo izvijestili javnost, kad je utvrđeno postojanje sumnje da je 26-godišnjak počinio više kaznenih djela računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka na način da je na štetu dvije osobe lažirao Facebook profil i zatražio da mu dostave podatke o svojim bankovnim karticama, a zatim je tako dobivene podatke koristio za uplate u kladionici. U odnosu na ovaj događaj kriminalističko istraživanje se nastavlja – na analogni slučaj ukazali su nam iz Odjela za odnose s javnošću splitske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:01