DIVNA GESTA

OTAC DOŽIVIO MOŽDANI, OBITELJ ODLUČILA SPASITI ŽIVOT DRUGIMA Organi Splićanina nakon zahtjevnog kirurškog zahvata hitno prevezeni u Zagreb

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.10.2017. u 22:27

Damir Krajač/HANZA MEDIA

Ilustracija

Dva bubrega i jetra muškarca u 50-im godinama života, kojemu je u subotu oko 13 sati utvrđena moždana smrt u KBC-u "Split", produžit će i spasiti živote ljudi u Hrvatskoj ili Europi, kojima je neophodno potrebna transplantacija organa, piše Slobodna Dalmacija.

U noći između subote i nedjelje u KBC-u "Split" obavljena je 16. ovogodišnja eksplantacija organa.

Obitelj preminulog pacijenta se u najtežim trenucima svoga života odlučila na najhumanije moguće djelo i odlučila je da organi njihovog preminulog člana budu donirani onima kojima mogu produžiti, odnosno spasiti život. Čim je dobivena privola obitelji, o tom plemenitom činu obaviješten je eksplantacijski tim KB "Merkur" iz Zagreba, koji se odmah nakon završetka priprema za put automobilom zaputio prema Splitu.

Po dolasku u splitsku bolnicu eksplantacijski tim KB "Merkur", uz asistenciju svojih kolega iz Splita, obavio je eksplantaciju organa.

Sam postupak eksplantacije započeo je u subotu oko 23.45 i trajao je do 4 sata u nedjelju ujutro. Odmah nakon završetka postupka eksplantacijski tim KB "Merkur" se s dva donirana bubrega i jetrom zaputio prema Zagrebu, kako bi donirani organi na vrijeme i uspješno bili presađeni onima kojima je to neophodno potrebno, piše Slobodna Dalmacija.

ELIPSO

Izdvajamo