HUMANI ČIN

OTAC MILE RONČEVIĆ ČVRST U NAMJERI DA POMOGNE MALENOM ŠIMUNU PETRU 'Planirao je tih 400.000 prebaciti u fond, predomislio se kad je vidio ovaj slučaj'

 
Marin i Mila Rončević, Šimun Petar Maruni
 Goran Mehkek / CROPIX / Facebook

Jedna od naših najpoznatijih humanitarki, Dubrovkinja Iva Funtek koja se istaknula nizom akcija za pomoć bolesnoj djeci u Hrvatskoj, pokrenula je još jednu.

U ovoj je pozvale građane na prikupljanje novčane pomoći za teško oboljelog desetogodišnjeg dječaka Šimuna Petra Marunu iz Maslenice pokraj Zadra.

Veliki stres

Nakon objavljenog posta na Ivinoj Facebook stranici među prvima je reagirao Marin Rončević, otac dvogodišnje Mile koja je ujedinila Hrvatsku i za čije je liječenje u Philadelphiji u rekordnom vremenu prikupljeno 35 milijuna kuna.

- Gospar Marin javio mi se iz SAD-a i rekao kako će za liječenje maloga Šimuna Petra dati 400 tisuća kuna, i to od onoga novca od prodaje kuće - rekla nam je Iva Funtek.

Pokušali smo jučer kontaktirati roditelje Šimuna Petra, oca Tomu i mamu Meri, ali nam se nisu javljali.

- Oni su u velikom stresu zbog teške situacije u kojoj se nalaze. Nakon ove velike humane geste gospara Marina Rončevića oni su u šoku i zbunjeni. Ne žele uzeti taj novac. Šimunov tata Tomo se rasplakao i stalno govori ‘kako ću pred Boga ako uzmem novac, pa to je kuća’ - rekla nam je Iva Funtek koja je u stalnom kontaktu s obitelji Maruna.

Šimun Petar predivno je vedro dijete, priča nam Iva, koje, nažalost, već osam godina vodi borbu s opakom bolešću. Dijagnosticiran mu je rak na mozgu 2011. godine i operiran je u Zagrebu. Pet godina poslije dijagnosticiran mu je novi tumor, hondoplastični osteosarkom. Liječio se potom u Grčkoj tomoterapijom, a nakon dva mjeseca dobio je progres koji ga je učinio nepokretnim. Mali Šimun Petar ima i zatajenje bubrega te kateter, a posljednjih godinu i pol na palijativnoj je skrbi i terapiji u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

Skromna obitelj

- Roditelji Šimuna Petra imaju još dva sina i kćer koja studira. Žive kao podstanari, a jedina primanja su im mirovina tate Tome. Ova skromna obitelj iz Maslenice nikad nije za svog oboljelog sinčića tražila pomoć. Za njegovo liječenje mama Meri je digla kredit kako bi Šimunu mogli priuštiti skupe lijekove i sve one ostale potrepštine koje bolnica ne može financijski pokriti. Svaki tjedan put od Maslenice do Zagreba košta ih 1000 kuna - objasnila nam je Iva Funtek.

Vladimir Rončević, djed djevojčice Mile koja se liječi u SAD-u, potvrdio nam je jučer da će njegov sin Marin Rončević uplatiti 400 tisuća kuna za liječenje Šimuna Petra.

- Vrlo je bitno da razlučimo da je žiroračun na koji su se prikupljala sredstva za liječenje Mile u Philadelphiji otvoren posebno za tu namjenu u banci Kovanica, a ovdje je riječ o privatnom tekućem računu Sanje i Marina u jednoj drugoj banci. Tih 400 tisuća kuna je prva tranša koju su dobili za prodaju kuće na Hreljinu i radi se o njegovim privatnim sredstvima, a ne o onima koja su se skupljala na žiroračun. Kako je i prije najavio, on je odlučio da će ta sredstva, bez obzira na to što se prikupilo dosta novca za Milu, dati za liječenje druge djece. On je vrlo čvrst u toj odluci. Planirao je da se taj novac prebaci u fond koji je u osnivanju, ali kada je vidio ovaj slučaj, odlučio je tih 400 tisuća kuna, koje su mu legle na račun, dati za liječenje tog dječaka - ispričao nam je Rončević.

Nakon dva dana pretraga Mila počinje s kemoterapijom

Dok su roditelji u SAD-u uz djevojčicu, Milin djed vodi poslove oko osnivanja fonda iz kojeg će se plaćati liječenje djece koja će se naći u sličnoj situaciji.

- Prema evidenciji, zaključno s četvrtkom navečer, na računu Marina Rončevića, otvorenom posebno za Milino liječenje u banci Kovanica, ostalo je ukupno 16,090.166,32 kune. Račun plaćen bolnici u Philadelphiji iznosio je 15,421.380 kuna. Na računu u Zakladi Nore Šitum uplaćeno je 5,136.968,53 kune. Dakle, ukupno je ostalo 21,227.134,85 kuna - rekao nam je Vladimir Rončević.

Dodao je da se sinoć kasno čuo s Marinom.

- Mila je u jako dobroj fizičkoj kondiciji i dobre je volje. Nakon dva dana pretraga, danas bi trebala krenuti s kemoterapijom i svi, s obzirom na njezino dobro stanje, vjeruju da će proći kako treba. To je individualizirana terapija, prilagođena nalazima napravljenima temeljem provedenih pretraga - rekao je Milin djed. (lb)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:53