NEPOVRATNA SREDSTVA

OTAC OLEGA BUTKOVIĆA OD MINISTARSTVA TURIZMA DOBIO 110.000 KUNA POTICAJA Ministar poručuje: 'Sve je po zakonu...'

Nisam utjecao na to da moj otac dobije poticaje od Ministarstva turizma i ne pratim poslovanje svojega oca, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'
Oleg Butković
 Davor Pongračić / CROPIX

Otac ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića prošle je godine od Ministarstva turizma dobio 110 tisuća kuna, otkrio je jučer Index. Isplatu bespovratnih sredstava je odobrio ministar turizma Gari Cappelli i to u sklopu kapitalne pomoći poljoprivrednicima i obrtnicima za uređenje kampa Povile kod Novog Vinodolskog.

"Nastavno na vaše upite, možemo vas izvijestiti kako ministar Oleg Butković nije upoznat s dodjelom navedenih sredstava te ni na koji način nije utjecao na navedenu odluku o dodjeli kapitalne pomoći budući da se ista dodjeljuje po odgovarajućim kriterijima koje propisuje Ministarstvo turizma.

Vezano uz dugovanja koja spominjete, ministar Butković se zalaže da se sva dugovanja podmiruju u cijelosti, bilo prema državi ili lokalnoj samoupravi", poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na upit Indexa.

Srećko Butković također ima i dvije presude riječkog Trgovačkog suda kojima je utvrđen njegov dug prema komunalnom poduzeću za odvoz otpada. Ukupno je morao platiti 74.343,09 kuna, bez troškova postupka.

"Ne pratim poslovanje mog oca, on je obrtnik, ugostitelj i to je bio i prije nego što sam ja postao ministar, a bit će i nakon što prestanem obnašati ovu dužnost. Nakon što sam dobio taj upit, išao sam se interesirati oko cijele te situacije. On je u zakonitoj proceduri od strane Ministarstva turizma od ukupno 453 prijavitelja dobio spomenuta sredstva. Po toj proceduri je trebao donijeti i ispravu Porezne uprave, potvrdu da nije bio blokiran te da nije imao porezni dug. I tu je sve napravljeno prema zakonu. Ja na niti sam koga zvao, niti sam na koga utjecao, niti sam u tom lancu odlučivanja. U tome zaista nisam sudjelovao niti sam utjecao na odluku", rekao je ministar Butković u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

Nastavio je ministar potom o očevom dugu komunalnom poduzeću.

"Činjenica jest da je moj otac vodio spor s komunalnim poduzećem u Novom Vinodolskom. Ja sam ondje bio gradonačelnik 11 godina, prije 4 godine sam završio mandat i došao na mjesto ministra. Vodio se spor, donijeta je presuda, većinu tog duga je platio s kamatama i javnobilježničkim troškovima. Ne vidim gdje bih ja to mogao njemu pogodovati ako je to isto komunalno poduzeće pokrenulo ovrhe i naplatilo svoje dugove. Sve to skupa, u ovoj hipnozi, u ovom stampedu koji je krenuo, se želi prikazati da sam ja kao ministar na nešto utjecao. Apsolutno ni na što nisam utjecao, uvijek sam se zalagao da svatko rješava svoje obveze i toga ću se držati i dalje", rekao je Butković.

"U redu je da javnost propitkuje, ali nije korektno da se stvaraju neke slike i zaključci i da se impliciraju neke stvari koje ne stoje. Protiv toga ću se boriti i želim da se kaže istina i da ju znaju svi. A istina je da ja niti na što nisam utjecao, niti na koga nisam utjecao. Volio bih da on ta sredstva nije ni dobio, jer onda danas ne bih morao odgovarati na ova pitanja", izjavio je ministar.

Butković: 'Koronavirus neće usporiti gradnju Pelješkog mosta'

Ministar Oleg Butković je na pitanje hoće li koronavirus usporiti gradnju Pelješkog mosta, zbog kineskih radnika koji tamo rade i nerijetko putuju u svoju domovinu, odgovorio kako se nada da to neće usporiti ili prekinuti gradnju.

Naveo je da je prije desetak dana iz Kine krenuo prvi kontingent čelične rasponske konstrukcije te da bi sredinom ožujka trebala biti montirana.

"Nije ništa najavljeno i ne postoji ništa u ovom trenutku što bi ukazivalo da će se radovi na Pelješkom mostu ili prolongirati ili zaustaviti. Svi natječaji su završeni, pristupne ceste ugovorene, pripremni radovi krenuli, izvođači su uvedeni u posao i Pelješki most ide svojim tijekom", rekao je.

Ministar, nadalje, kaže kako bi trebalo onemogućiti firme čiji je glavni posao pisanje žalbi na dokumentaciju za velike infrastrukturne natječaje, čime sve jako usporavaju.

"Ne možemo nikome ograničiti da se žali, ali cijene tih žalbi treba maksimalno dignuti, koliko je to moguće da se onemogući zlouporaba. Radi se o velikim infrastrukturnim projektima od državne važnosti", smatra Butković, dodavši da je nešto slično u pripremi kod Ministarstva gospodarstva.

Po njegovim riječima, trenutna vrijednost aktivnih projekata u prometnoj infrastrukturi je 20 milijardi kuna i da je riječ o velikom investicijskom ciklusu, ponajviše financiranom iz EU-ovih fondova.

Većina tog novca koncentirana je prema željeznici, sada je u tom segmentu 1,5 milijardu eura aktivnih projekata. Do 2030. plan je uložiti 3,5 milijardi eura u željeznicu uglavnom iz EU-ovih fondova, a bit će dosta i vlastitih sredstava. Jedan od naglasaka bit će i nizinska pruga prema Rijeci, rekao je Butković.

Što se tiče Croatia Airlinesa, ponovio je da su za tu kompaniju pristigle dvije neobavezujuće ponude potencijalnih strateških partnera, te vjeruje da će se sve uspješno završiti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:06