IZ REMETINCA U SABOR

Otišao s čela Velike Gorice da ga puste iz zatvora, ali u parlament se ubrzo može vratiti

Dražen Barišić (HDZ) mandat može aktivirati u ožujku, vraćaju mu se sva prava i plaća
Dražen Barišić
 Ronald Goršić/Cropix

Prekjučer pušten iz Remetinca Dražen Barišić, osumnjičenik u aferi Janaf, dao je ostavku na funkciju gradonačelnika Velike Gorice, ali zadržava neotuđivi saborski mandat koji može aktivirati nakon 18. ožujka iduće godine.

Kada u ožujku istekne rok mirovanja mandata od šest mjeseci, koji je Barišić zatražio prije odlaska u Remetinec, od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića pisanim će putem moći zatražiti "odmrzavanje" mandata. Trenutačno ga u saborskoj klupi mijenja HDZ-ovac Mato Čičak. Da Barišić mandat može aktivirati u bilo kojem trenutku nakon 18. ožujka i tu dužnost obavljati usprkos istrazi, odnosno sve dok nije pravomoćno osuđen, potvrdio nam je Robert Jankovics, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Saborska plaća

- Saborski zastupnik koji ima originalni mandat nakon mirovanja može reaktivirati svoj mandat i time dobiva sva prava koja zastupnik ima. Barišiću je imunitet skinut samo po jednoj točki, ali je zadržan za sve ostalo. Znači, povratkom u Sabor njega još uvijek nitko ne može tužiti, recimo, za klevetu - objasnio je slikovito Jankovics.

Ta prava zastupnika uključuju i saborsku plaću. Stoga, iako Barišić ima pravo neaktivirati svoj mandat, a u tom slučaju "nikome ništa", odnosno njegov zamjenik Čičak nastavlja sjediti u njegovoj klupi, to je malo vjerojatno. Ako ne zato što bi propustio privilegije koje može ostvariti kao HDZ-ov zastupnik u tankoj Vladinoj većini, onda zbog primanja. Naime, ostavkom na mjesto gradonačelnika ostao je bez 18.000 kuna plaće.

Kadrovske rošade

No, osim saborskih rošada koje tek predstoje, Barišićeva je ostavka već prouzročila velika kadrovska preslagivanja u Velikoj Gorici. Dosadašnjeg je vršitelja dužnosti gradonačelnika Ervina Kolarca, kojeg je Barišić osobno ovlastio, zamijenio Krešimir Ačkar, "prvi" zamjenik i zakoniti "prijestolonasljednik". Time je Barišić, odnosno njegova frakcija HDZ-a i službeno ostala bez svoje ekspoziture u uredu, a preuzela ju je Ačkarova frakcija koja, kako doznajemo, uživa podršku premijera Andreja Plenkovića.

Ačkar nam je u razgovoru potvrdio da je upravo u procesu preuzimanja gradonačelničkog ureda, a tu će funkciju držati do svibnja, odnosno lokalnih izbora. Nikakve osobite ceremonije preuzimanja vlasti neće biti, kaže. Prvi korak u novoj ulozi bit će, veli, traženje detaljnih financijskih izvještaja iz gradskih poduzeća. - Da odmah dobijem uvid u stanje i poslovanje gradskih tvrtki, a posebno stanje projekta aglomeracije, ide li sve po planu i u vremenskim okvirima - rekao je Ačkar.

Pušten i Vinko Grgić, bivši čelnik Nove Gradiške

Dan nakon što su iz istražnog zatvora pušteni bivši direktor Janafa Dragan Kovačević i bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, jučer je pušten i bivši gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Nakon tri mjeseca provedena u Remetincu zbog optužbi da je u aferi Janaf s poduzetnikom Krešom Petekom dogovorio primanje mita u zamjenu za davanje posla gradnje solarne elektrane Petekovoj tvrtki, Grgićevo puštanje na slobodu od suda je zatražio USKOK.

Naime, Grgić je bio pritvoren isključivo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a jučer je USKOK ispitao posljednje svjedoke zbog kojih je prije tražio Grgićevo pritvaranje. Danas bi USKOK trebao predložiti produljenje istražnog zatvora za Peteka, jedinog u aferi Janaf koji je još uvijek u istražnom zatvoru. (M.D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:09