SUDSKA NAGODBA

OTIŠAO U IRSKU, DOBRO ZARAĐUJE, A NOVAC UPLAĆUJE - VATROGASCIMA Bivši delnički vatrogasni zapovjednik vraća dug postrojbama kojima je oteo novac

 Davor Pongračić, Vatrogasci Delnice / CROPIX, FACEBOOK

Dragan Abramović (39), bivši zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Delnica i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Delnice osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godine dana jer je s računa tih dvaju vatrogasnih postrojbi uzeo i za sebe zadržao ukupno oko 438 tisuća kuna, trenutno boravi i radi u Irskoj kako bi delničkom DVD-u vratio dug od oko 306 tisuća kuna, piše Novi list.

Abramoviću je uvjetna kazna zatvora izrečena nakon što se nagodio sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci. Uvjetna kazna na koju je osuđen neće se izvršiti ako u roku kušnje od pet godina ne počini novo kazneno djelo i "ispuni posebnu obvezu da popravi štetu počinjenu kaznenim djelom".

Abramović je, naime, gradskoj delničkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi dosad nadoknadio sav novac koji je prisvojio, u iznosu od oko 116,5 tisuća kuna, dok je DVD-u Delnice vratio oko 16 tisuća kuna. No, delničkom DVD-u ostao je dužan još oko 306 tisuća kuna, a ispunjenje obveze vraćanja te svote novca jedan je od dvaju uvjeta da mu zatvorska kazna ostane uvjetna.

S DVD-om je sklopio ugovor o povratu duga, a njime se obvezao vratiti i ostalih 306 tisuća kuna u 57 mjesečnih obroka po 5,37 tisuća kuna. Presudom je određeno i da je dužan platiti oko 25 tisuća kuna na ime troškova kaznenog postupka, od čega se najveći dio odnosi na nagradu računovodstveno-financijskoj vještakinji.

Ovaj diplomirani inženjer sigurnosti na radu koji danas kao radnik u tvornici u Irskoj zarađuje kako bi ispunio uvjete sudske nagodbe proglašen je krivim za dva kaznena djela, zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave, delikte počinjene od siječnja 2015. do svibnja 2017. godine.

U prvoj točki presude inkriminirano je da je tijekom te tri godine, kao šef profesionalne delničke vatrogasne postrojbe, koristeći ovlast raspolaganja sredstvima, izravnim podizanjem s računa uzeo za sebe oko 116,5 tisuća kuna. Kao zapovjednik DVD-a Delnice, s računa te postrojbe za sebe je uzeo oko 322 tisuće kuna u razdoblju od veljače 2016. do svibnja 2017. godine.

Tri točke presude Abramovića terete za krivotvorenje dokumentacije. Prva od njih jest da je u prosincu 2016. godine sačinio i predao knjigovodstvu jedne delničke tvrtke odluku o pozajmici, s lažnim navodom da delnička Javna vatrogasna postrojba pozajmljuje delničkom DVD-u 90 tisuća kuna za nabavu kombija, iako takva odluka nije ni odobrena ni realizirana.

Abramović je oglašen krivim i da je tijekom godinu dana, sve do ožujka 2017. godine, prepravio 18 izvadaka banke, tako što je mijenjao podatke o promjenama na računu DVD-a i tako lažirane izvatke predao za knjigovodstvo DVD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:15