BORO DRLJAČA

OTKAZAN KONCERT PJEVAČA KOJI JE HRVATE NAZIVAO USTAŠAMA Nakon kratkog, ali glasnog prosvjeda svi se ogradili od nastupa u Puli

Planirani koncert srpskog pjevača Bore Drljače, koji se trebao održati u Puli u Domu hrvatskih branitelja na pravoslavnu Novu godinu, otkazan je odlukom organizatora, objavio je Odsjek za informiranje Grada Pule nakon burnih reakcija na koncert.

Koncert Bore Drljače organizirala je Zajednica Srba u Istri, a za proslavu pravoslavne Nove godine zakupljen je prostor u Domu hrvatskih branitelja, zgradi u vlasništvu Ministarstva obrane u kojoj se i inače priređuju kulturni programi, koncerti i predavanja. No, problem je nastao nakon što je Slobodna Dalmacija podsjetila na Drljačin nekadašnji repertoar pjesama, u kojima je sve Hrvate nazivao ustašama i slavio ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Iako Drljača u intervjuima u posljednje vrijeme širi pomirljive poruke, i govori da ga svugdje veselo dočekuju jer pjeva narodne i miroljubive pjesme, njegov je nastup žestoko osudio HSP, a Grad Pula ogradio se od organizacije događaja.

- Drljača je poznat kao „pevač“ koji je svojim djelovanjem itekako potpirivao velikosrpsku agresiju i poticao pobunu srpskog stanovništva protiv Republike Hrvatske, napisali su u priopćenju.

- Marko Perković Tompson, hrvatski branitelj ne može – Boro Drljača četnički podstrekač i glorifikator može!? U Hrvatskoj, državi apsurda, njenim braniteljima nije dopušteno pjevati ali je zato “pevačima” iz Srbije poznatima po glorificiranju ratnih zločinaca koji su po državi Hrvatskoj imali svoj krvavi pir dozvoljeno. Strašna je je to i porazna činjenica, stoji u priopćenju HSP-a.

Grad Pula ogradio se od nastupa, i obavijestio kako je gradonačelnik Boris Miletić kontaktirao organizatore, koji su odustali od Drljačinog nastupa.

- Grad Pula, poznat u cijeloj Hrvatskoj, ali i širom Europe i svijeta, kao grad liberalnih vrijednosti i uspješne multikulturalnosti, ograđuje se od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja unosi razdor i nemir među stanovništvo. U skladu s time ne podržava ni gostovanje glazbenog izvođača Bore Drljača koji u svojim pjesmama i izjavama iznosi stavove neprimjerene europskim vrijednostima tolerancije i međusobnog poštovanja te uvažavanja stradanja civila i branitelja u Domovinskom ratu, stoji u priopćenju Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 16:13