ZATEČENI SINDIKALCI

OTKAZAN POČETAK PREGOVORA Za povišice nemanovca, Vlada želi 9-satni radni dan

Zagreb, 160316. Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade na kojoj su imenovani pregovaracki odbori za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne sluzbe i drzavne namjestenike te o osnovici place za zaposlene u tim sluzbama, a za predsjednika tih odbora predlozen je potpredsjednik Vlade Bozo Petrov.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i Tihomir Oreskovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Povišica plaća od šest posto za državne i javne službenike, koju im jamče ranije potpisani sporazumi, a o kojoj su sindikati i Vladin pregovarački tim danas trebali početi pregovore, za Vladu više nije tema: za tu povišicu, kaže naš sugovornik iz Vlade blizak glavnom pregovaraču Boži Petrovu, u proračunu nema novca te će sindikati to morati shvatiti.

Značajne izmjene

Ono što će im ponuditi, kaže, jest razgovor o otvaranju kolektivnog pregovaranja, kako bi se kolektivnim ugovorima ujednačile sadašnje plaće te se postojeći novac bolje rasporedio. Vlada vjeruje da će sindikati razumjeti i prihvatiti postojeću situaciju, a, dodaje naš sugovornik, Vladin će tim sindikalce upozoriti i na to da se razmišlja i o uvođenju devetsatnog radnog vremena na način da se ukine sadašnja polusatna plaćena pauza te da se uvede jednosatna pauza za koju radnici neće biti plaćeni.

Sindikalni čelnici ostali su u najmanju ruku razočarani ovakvim raspletom situacije. Naime, tek su jučer, neslužbenim, slučajnim kanalima saznali da se za danas zakazani sastanak neće održati. Jučer u ranim poslijepodnevnim satima još nisu imali nikakvu službenu informaciju: niti su dobili poziv za sastanak, niti obavijest o njegovu odgađanju.

Splasnuo optimizam

Dan ranije, u srijedu, još su uvijek optimistično gledali na nastavak socijalnog dijaloga. Naime, nakon prvog sastanka s predstavnicima Vlade, koji je održan prije deset dana, sindikalci su bili zadovoljni: izjavili su kako je Vlada nedvosmisleno dala do znanja da je sporazum, koji jamči povišicu osnovice za šest posto, važeći te se treba dogovoriti njegova realizacija. Sindikati su naglasili kako su svjesni da Vlada ne može isplatiti sve obaveze po sporazumima odmah i odjednom te su izrazili dobru volju da krenu u pregovore o dinamici isplate. Takav su stav izražavali još u srijedu, da bi ih jučer dočekao hladan tuš.

Ovakvo ponašanje Vlade ocijenili su razočaravajućim, neodgovornim i elementarno nepristojnim. No, ističu, sindikalci su mirni.

- Mi imamo sporazum koji je pravno neupitan. Iskazali smo i dalje iskazujemo dobru volju i želimo s našim poslodavcem, Vladom, pregovarati o tome kako da mu olakšamo poziciju i ispunjavanje preuzetih obaveza. Ako Vlada te pregovore ne želi, morat će se suočiti s posljedicama - kaže Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Naime, sporazumi koje su potpisale ranije Vlade u periodu od 2006. do 2012. godine jamče javnim službenicima povišicu osnovice za plaće od šest posto automatski od trenutka kad Državni zavod za statistiku objavi da je BDP prosječno rastao dva ili više posto tijekom dva uzastopna kvartala. To se dogodilo prošli mjesec: kad za nekoliko dana javni službenici prime plaću za ožujak, ona, sukladno sporazumima, mora biti izračunata po šest posto većoj osnovici. Ako to ne bude tako - a neće - svaki od 180.000 službenika može dići pojedinačnu tužbu protiv Vlade. I svaki će od njih, kažu pravni eksperti, tu tužbu dobiti, jer je potpisani sporazum neupitan.

Prijetnja tužbama

Sindikalni vođe svojim autoritetom mogu većim dijelom zaustaviti masovne tužbe, ali sam sindikat kao organizacija ne može spriječiti službenike: potpisani sporazum postao je njihovo individualno pravo.

Stoga se moglo očekivati da će se Vlada požuriti i sa sindikatima što prije pokušati potpisati novi sporazum s novim rokovima isplate povišice, kojim bi se automatski izvan snage stavio ranije potpisani sporazum. Na taj bi se način spriječila mogućnost tužbi.

- Ali vlast je očito vlast i misli da može raditi što želi. No, nije to baš tako - kaže Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata.

Kako neslužbeno saznajemo, Vlada će promijeniti svoj pregovarački tim, a sljedeći će sastanak najvjerojatnije sazvati za tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:44