DIJANA ZADRAVEC

OTKRIVAMO: BILA JE KANDIDATKINJA ZA MINISTRICU ZDRAVSTVA, A VEĆ POLA GODINE RADI BEZ LIJEČNIČKE LICENCE 'Da, istekla mi je, ali nisam ja za to kriva'

 Ronald Goršić / CROPIX

Dijana Zadravec, zamjenica ravnatelja KBC Sestre milosrdnice i v.d. Predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, ali i jedno od spominjanih kandidata za ministricu zdravstva u Vladi Andreja Plenkovića, već pola godine radi bez liječničke licence.

Konkretno, Zadravec od prosinca prošle godine, otkako joj je istekla licenca, ne bi smjela raditi kao liječnica.

Da liječnica radi bez licence potvrdili su nam i u KBC-u Sestre milosrdnice.

Očitovanja

- Informacija kojom raspolažete je točna. Liječnica nije na vrijeme produljila licencu. O cijelom slučaju doznao sam prije nekoliko dana i odmah sam uputio dopise za očitovanjem, što kolegice Zadravec, ali i Hrvatske liječničke komore - kaže Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Napominje kako do ovakvog propusta nije trebalo doći te da je, prema njegovim dosadašnjim saznanjima, riječ o proceduralnoj pogrešci te da Zadravec ima uvjete za produljenje licence.

- Tek po očitovanju HLK moći ću konkretno reagirati - zaključio je Zovak.

Da radi bez licence potvrdila je i sama Zadravec, no tvrdi da to nije njezinom krivnjom.

- Hrvatska liječnička komora u svojim pravilnicima ima jasno naglašeno kako 30 dana prije nego što liječniku istekne licenca putem e-maila šalju obavijest. Pri tome se šalje obrazac u kojem piše sve što se treba ispuniti i prikupiti. Naravno, potrebni su bodovi za obnavljanje licence - objašnjava Zadravec.

Dodaje i kako ima sve potrebne uvjete za automatsko produljenje licence te kako je ono trenutačno u proceduri u Komori.

- Ovo definitivno nije moja pogreška. Dapače, u nekom trenutku sam se sjetila da uskoro istječe licenca i sama se javila u HLK. Postavlja se pitanje zašto nisam dobila propisanu obavijest vezano za produljenje licence, a neki drugi jesu.

Također, moram naglasiti kako postoje liječnici koji godinama rade bez obnovljene licence, a o tome se očito nikad nije govorilo, osim u slučaju Sanje Milanović koja je bez obnovljene licence radila sedam godina - ističe Zadravec.

Dokumentacija

Dopredsjednik HLK Ante Zvonimir Golem potvrdio je da je predmet u proceduri.

- Komora rješava navedeni predmet i on će uskoro biti riješen - kaže Golem te dodaje kako detalje ne smije iznositi u javnost jer je riječ o podacima koji se tiču liječnika, poslodavca i Komore. No pojašnjava kako je svaki liječnik dužan imati licencu, koja je zapravo dozvola za rad i koja je tu zbog pacijenata.

Inače, licenca se obnavlja svakih šest godina i potrebno je priložiti dokaz o ispunjavanju uvjeta potrebnih za obnavljanje licence, kao i ostalu dokumentaciju.

Ako liječnik ne podnese zahtjev za obnovu licence do isteka valjanosti izdane licence, Komora će, nakon saznanja da liječnik i dalje neposredno obavlja liječničku djelatnost, o tome obavijestiti poslodavca liječnika, odnosno nadležne inspekcijske službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:08