USKOK ISTRAŽUJE NESTANAK VIŠE OD PET MIL. KUNA

OTKRIVAMO Bivši šefovi vojne tajne službe svaki mjesec isplaćivali sami sebi dodatak na plaću. Čak i do 150 tisuća kuna!

Sumnja se da su ‘ključni informatori’ službe zapravo bili sami visoki dužnosnici VSOA-e

USKOK sumnja da su, pravdajući isplate nagrada i troškove tajnim informatorima, prijašnji ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) general pukovnik Darko Grdić i njegov tadašnji zamjenik brigadni general Ognjen Preost, iz blagajne VSOA-e za posebne namjene, otuđili više od tri milijuna kuna, ili po 1,5 milijuna svaki.

Na isti način i iz sredstava iste namjene daljnjih 1,5 milijuna kuna prisvojio je načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić, dok su nešto manje “profitirali” tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković i operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić. Ivanković je na ovaj način imao dodatne “prihode” od ukupno oko pola milijuna kuna, a Lukinić oko 200.000 kuna.

Optužbe su to koje Grdiću, Preostu i trojici njihovih prijašnjih suradnika na teret stavlja USKOK u nalogu o provođenju istrage donesenom protiv njih u drugoj polovici travnja ove godine.

Petoricu osumnjičenika tereti se za više kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti teške ukupno 5,3 milijuna kuna, ali i za zloupotrebu i krivotvorenja vezano uz uništenje službene dokumentacije koja se odnosila na sporne isplate.

Oni su u međuvremenu, kako nam je potvrđeno iz odvjetničkih krugova, preuzeli naloge o provođenju istrage s poukom o pravima te su angažirali branitelje. S obzirom na tajnost istrage, odvjetnici nisu željeli govoriti o detaljima pa tako nismo uspjeli doznati je li zakazan termin ispitivanja osumnjičenika na USKOK-u.

Cijelu priču o nenamjenskom trošenju sredstava VSOA-e, koja inače služe za posebne namjene, primjerice za obavještajne i protuobavještajne aktivnosti poput financiranja sastanaka s doušnicima, isplate nagrada istima i slično, pokrenuta je nakon smjene na vrhu VSOA-e sredinom prošle godine. Nakon odlaska Grdića i Preosta novo je vodstvo uočilo određene nepravilnosti u radu svojih prethodnika te je o svemu podnijelo prijave nadležnim državnim tijelima.

Na te prijave reagirao je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je krajem prošle godine proveo izvanredni nadzor rada VSOA-e i utvrdio da se prema svemu sudeći ne radi o pukom neracionalnom trošenju sredstava, nego da bi se moglo raditi o sustavnom izvlačenju novca.

Utvrđeno je da za brojne isplate, navodno stotine njih, ne postoji odgovarajuće opravdanje. Formalnosti su doduše bile zadovoljene, postojali su obrasci o suradnji s tajnim informatorima s popratnom dokumentacijom, isplatnicama i izvješćima. Međutim, ispostavilo se da drugi odjeli i uprave VSOA-e, koji su po procedurama trebali dobiti podatke sa saznanjima “važnih izvora” na koje su trošena predmetna sredstva, ništa nisu dobili. Dakle, milijuni su potrošeni na navodno ključne informatore čiji je identitet strogo čuvan, a podaci nisu došli ni do analitike VSOA-e. Osim toga, utvrđeno je da je i službena dokumentacija uništena po nalogu bivšeg ravnatelja i njegova zamjenika.

Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost stoga je izvješće proslijedio USKOK-u, koji je potom zatražio od VSOA-e, ali i Ministarstva financija da provede daljnje provjere. Na kraju su u USKOK-u došli do zaključka da su bivši šefovi VSOA-e bili doušnici sami sebi, odnosno da su informatori postojali samo na papiru, kako bi se prikrilo da si Grdić i ostali isplaćuju “dodatne plaće”.

Kako neslužbeno doznajemo, USKOK je osumnjičio Grdića i ostale da su sami sebi isplaćivali sredstva od početka 2009. pa sve do pred odlazak s čela VSOA-e, odnosno do srpnja prošle godine. Radilo se o isplatama od najmanje jednom mjesečno.

Grdić i Preost tako su mjesečno uzimali minimalno po 15.000 kuna. Samo u nekoliko mjeseci ove isplate nisu zabilježene, ali su zato u nekim mjesecima isplate bile i višestruke. USKOK ih tereti da su znali uzimati i po više od 100.000 kuna mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:53