RIJEŠEN MISTERIJ

OTKRIVAMO ČIME SE BAVE RODITELJI NAPUŠTENE CURICE Trenutno su u pritvoru, čeka ih kaznena prijava. Vrlo vjerojatno će im oduzeti još jedno dijete...

 

Roditelji 7-mjesečne djevojčice pronađene prošli tjedan pred crkvom u Sesvetama nalaze su u pritvoru, a očekuje ih kaznena prijava za napuštanje djeteta, saznajemo neslužbeno iz izvora bliskih policiji.

Utvrđeno je da roditelji imaju još jedno, starije dijete, koje će vjerojatno već tijekom dana biti izuzeto iz obitelji i smješteno u Dom, u kojem se od prošlog petka nalazi i ostavljena djevojčica.

Kako neslužbeno saznajemo, majka je vrlo mlada, nezaposlena je, nije završila ni osnovnu školu, a navodno je kao tinejdžerica bila i štićenica doma za mlade s poremećajima u ponašanju. Otac je građevinski radnik, koji često izbiva, pa majka sama brine o djeci. Oboje su s područja Zagreba...

U Centru za socijalnu skrb kazali su nam kako je djevojčici osiguran privremeni smještaj kao djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

- Od jutros raspolažemo informaciju da su roditelji pronađeni te su bili na razgovoru s policijom i trenutno se nalaze u pritvoru – kazala je Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zagrebu. Napominje kako nije u mogućnosti dati detaljnije informacije jer se radi o maloljetnom djetetu.

- Načelno vam odgovaram… U sličnim situacijama Centar provodi sveobuhvatnu procjenu obitelji, donosi odluku o provođenju mjera koje su u najboljem interesu djeteta.

- Postoji žurna mjera, izdvajanja djeteta iz obitelji ili upozorenje na pogreške i propuste… Mislim da je ovdje kasno za tu mjeru. Tu je i mjera stručne pomoći i potpore...

- Mislim da će se u ovom slučaju ići s prijedlogom sudskih mjera, dakle privremeno povjeravanje djeteta drugoj osobi. To može biti udomiteljska obitelj, može biti ustanova socijalne skrbi, zabrana približavanja djetetu ukoliko je u pitanju nasilje, to donosi sud. Mi često predlažemo oduzimanje prava na stanovanje s djetetom, a najdrastičnija mjera je rješenje o oduzimanju prava na roditeljsku skrb, tu odluku donosi sud nakon provedenog postupka.

U međuvremenu su se tijekom prijepodneva oglasili iz Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj u kojemu je djevojčica smještena.

- Poštovani, zbog velikog broja upita građana, novinara i ostalih predstavnika medija, obavještavamo Vas da je djevojčica dobro zbrinuta i da ima sve što joj je potrebno. Za sva daljnja postupanja zadužen je Centar za socijalnu skrb. Zahvaljujemo na interesu!, stoji u objavi na Facebooku.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo