POLITIČKA KOMBINATORIKA

OTKRIVAMO: DALIJA OREŠKOVIĆ PRED JEDNOM OD NAJVEĆIH DILEMA DOSAD Doznali smo s kim šefica Starta pregovara o koaliciji, problemi su već na vidiku

Dalija Orešković
 Darko Tomaš / Hanza Media

Gotovo je izvjesno da će na izborima za Europski parlament nastupiti još jedna lista lijevog/liberalnog centra. Prema potvrđenim informacijama, Dalija Orešković i Start u kontaktima su s nedavno osnovanom političkom platformom Možemo!, ali i strankom Pametno, koju vode Marijana i Ivica Puljak, a na posljednjim parlamentarnim izborima zamalo su ušli u Sabor, potvrdili su vodeći predstavnici tih stranaka za Jutarnji list.

No čini se da postoji problem. Naime, neupitna je tek pozicija stranke Dalije Orešković, koja je u kratkom roku postala iznimno popularna i prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, osvaja vrlo dobrih 4,5 posto glasova. Problem je što su predstavnici stranke Možemo! decidirano protiv koaliranja s Pametnim, što znači da će u Startu morati odlučiti s kime će uskoro započeti ozbiljne pregovore o koaliciji.

Težak izbor

Izbor nije jednostavan - Pametno dobiva solidnih tri posto glasova, a Možemo! okuplja urbanu ekipu koja je u Zagrebu jedina prava opozicija gradonačelniku Milanu Bandiću. Dalija Orešković zasad nastupa prilično diplomatski i jedino će potvrditi da postoje kontakti:

“Već dulje vrijeme razgovaramo s Možemo! i Pametno o eventualnom zajedničkom izlasku na izbore, ali još ima vremena za odluku. Eventualni problem mogu biti razlike u ekonomskim programima Možemo! i Pametnog, ali, kažem, ovo su ionako načelni razgovori. Međutim, vjerujem kako bi zajednički nastup izazvao sinergijski efekt, no konačnu ćemo odluku donijeti nakon rasprave unutar stranke”, ističe Dalija Orešković.

Iz Možemo! nedavno su poručili kako planiraju izići na izbore za Europski parlament, a otvoreni su za koalicije s grupacijama koje dijele njihove vrijednosti, od socijaldemokrata do izvanparlamentarne krajnje ljevice, no ne i sa SDP-om, koju ne smatraju lijevom strankom, nego strankom liberalnog centra, što je, valjda, nešto negativno. Danijela Dolenec, članica koordinacije političke platforme Možemo!, potvrdila je da se razgovaralo s Dalijom Orešković, uz opasku da je zasad riječ o neformalnim kontaktima, jer još nije bilo službenih pregovora. Što se tiče potencijalnih ulazaka u koalicije, takve odluke u platformi Možemo! donosi članstvo.

Na pitanje koje su zajedničke točke Možemo! i Starta, Danijela Dolenec odgovorit će da ih povezuje dijagnoza HDZ-ove vladavine kao porazne za Hrvatsku, u smislu države koja je oteta građanima te u smislu općeg izostanka društvenoekonomskog razvoja, kao i retradicionalizacije društva. “Dakle dijelimo imperativ puno snažnije odgovornosti države prema građanima, kao i predanost sekularizmu i zaštiti ljudskih prava i sloboda. No, za naš je politički program ključna zadaća adresiranje mnogih lica nejednakosti koja su u hrvatskom društvu sve više prisutna te oblikovanje ekološki održivih ekonomskih i socijalnih politika. O tim za nas ključnim temama još nismo čuli ništa od stranke Start, pa ostaje vidjeti koliko smo zapravo podudarni”.

Dobitna kombinacija

Za suradnju sa Startom spremna je i stranka Pametno, potvrdila je predsjednica Marijana Puljak. U razgovoru za Jutarnji list pojasnila je kako je već održano nekoliko sastanaka s Dalijom Orešković, s kojom dijele slične izborne teme. Marijana Puljak vjeruje kako bi to bila dobitna kombinacija: “Sigurna sam kako zajedno imamo sinergijski efekt za osvajanje mandata u Europskom parlamentu. Teme koje mi godinama zastupamo poklapaju se su onima za koje se danas zalaže i Start Dalije Orešković. Vjerujem da imamo isto viđenje kako riješiti temeljne probleme u Hrvatskoj, poput korupcije, stranačkog zapošljavanja, pravosuđa. To nam je u ovom trenutku najvažnije. Uostalom, za Pametno je na parlamentarnim izborima glasalo približno 40 tisuća birača, dok smo na posljednjim lokalnim izborima u Splitu osvojili 20% vijećničkih mandata. Nakon toga su našoj stranci počeli ponovno prilaziti novi ljudi. Osim toga, dijelimo zajedničke vrijednosti i zalažemo se za snažnu Europsku uniju u kojoj Hrvatska ima svoje mjesto”.

Samo što će se to teško realizirati ako Start odluči koalirati s Možemo!, a to je potvrdila Danijela Dolenec:

“Kao svoju primarno zadaću vidimo uspješnu mobilizaciju ljevice kroz okupljanje i povezivanje oko modela razvoja koji je usmjeren na smanjivanje nejednakosti i ekološku održivost. Stoga prije svega vidimo mogućnost suradnje sa strankama ljevice. Na Inicijativnom odboru platforme odlučeno je da se za početak krene u pregovore s Novom ljevicom i ORaH-om jer su njihovi programi srodni našem. Osobno ne vidim da je program stranke Pametno komplementaran s našim socio-ekonomskim ciljevima”.

Drugim riječima, Dalija Orešković morat će donijeti odluku s kojom će od te dvije stranke za točno tri mjeseca izići na europske izbore ili će Start nastupiti samostalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:33