PROMJENE NA VRHU

OTKRIVAMO DETALJE BURNE SJEDNICE VRHA HDZ-a Brkić morao smirivati Đakića koji je počeo govoriti povišenim tonom: 'Smjenjuje se najboljeg ministra!'

Andrej Plenković (lijevo), Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac (gore), Josip Đakić i Nada Murganić (dolje)
 CROPIX

Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Nada Murganić - još je troje ministara koji odlaze iz Vlade u najvećoj rekonstrukciji dosad, nakon što su prethodno zbog nekretninskih afera ostavke dali ministar uprave Lovro Kuščević te ministar državne imovine Goran Marić. O ministrima koji odlaze odlučio je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković koji je to priopćio na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke. No Plenković nakon sjednice nije davao izjave o tome novinarima, nego je produžio na koalicijski sastanaka koji je održan u Banskim dvorima.

Maksimalan angažman

- Uobičajeno je da se pred početak treće godine i početkom četvrte godine mandata naprave određene promjene koje će omogućiti Vladi da bez opterećenja nastavi s programom, nastavi s aktivnostima za rast gospodarstva i smanjivanje tenzija u društvu i da ostvarimo ono za što smo dobili povjerenje na izborima, a kruna toga bit će predsjedanje Europskom unijom. Upravo na tim postavkama koncipirana je ova rekonstrukcija koja je, kao što vidite, veća nego što su bila nagađanja u medijima - poručio je premijer na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Dodao je kako od svih očekuje maksimalan angažman u ispunjavanju ciljeva Vlade.- Pred nama je još dosta rada. Cilj je da neopterećeno krenemo realizirati ciljeve za dobrobit hrvatskog društva i građana - rekao je Plenković i zahvalio se dosadašnjim ministrima na suradnji. Imena ministara koji odlaze, kao i njihovih zamjena, procurila su u javnost i prije nego što je HDZ-ova sjednica završena, pa će tako umjesto Gabrijele Žalac novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU biti dosadašnji ministar rada Marko Pavić, potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zamijenit će državna tajnica iz tog Ministarstva Marija Vučković, dok je mjesto ministrice demografije umjesto Nade Murganić dobila saborska zastupnica Vesna Bedeković. Novi ministar državne imovine koji će zamijeniti Gorana Marića bit će ekonomist Mario Banožić.

Novi Slavonci

Riječ je o Vinkovčaninu, doktoru ekonomije, koji je bio predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Premijer je očito pazio da nakon smjene dvoje ministara iz Slavonije dovede jednog novog Slavonca. Marka Pavića koji prelazi u Ministarstvo regionalnog razvoja u njegovu dosadašnjem Ministarstvu rada zamijenit će sadašnji ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović. Odlučeno je i o nasljedniku ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić koja odlazi na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, pa bi na tu funkciju trebao doći iskusni veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman.

U srijedu se spominjala i moguća smjena ministra zdravstva Milana Kujundžića, za kojeg se pričalo da će ga naslijediti njegov sadašnji pomoćnik Vili Beroš. No dok je trajala sjednica Predsjedništva HDZ-a, izvori iz te stranke govorili su da je to još upitno jer je pitanje kako će se ponašati Kujundžić dođe li u Sabor i hoće li Plenkoviću raditi probleme. Na kraju, kako smo doznali, o Kujundžiću na sjednici HDZ-a nije bilo riječi, kao ni na sastanku koalicijskih partnera, iako su se neki od njih zalagali za njegovu smjenu.

Percepcija javnosti

Novi potpredsjednici Vlade bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić, a novi državni tajnici su Sanja Putica koja je dobila mjesto u Ministarstvu znanosti i Nikolina Brnjac koja je iz Ministarstva prometa prešla u Ministarstvo vanjskih poslova te Josip Bilaver koji postaje državni tajnik u Ministarstvu prometa, u kojem je i dosad radio, ali kao pomoćnik ministra.

Nakon što je Plenković objavio ministarske izmjene, na sjednici, doznajemo, nije bilo komentara, a jedini koji je izrazio nezadovoljstvo, i to zbog Tolušićeve smjene bio je Josip Đakić, čelnik virovitičko-podravskog HDZ-a. Đakić je, navodno, svoje nezadovoljstvo Plenkoviću iznio na užem vodstvu stranke koje se sastalo uoči šire sjednice Predsjedništva. HDZ-ovci prepričavaju da Plenković nije posebno obrazlagao smjene, nego je općenito govorio da se u rekonstrukciju ide zbog percepcije u javnosti i lošeg rejtinga stranke.đakićev povišen ton

- Ja ne mogu prihvatiti takvu odluku, nema konkretnih argumenata za Tolušićevu smjenu. To je potpuno pogrešna odluka. Cijeli HDZ-ov županijski ogranak podržava Tolušića. On je najbolji ministar. Vidjet ćemo što će to značiti u budućnosti - navodno je povišenim tonom rekao Đakić. Naši izvori navode kako je Đakić istaknuo i kako ne prihvaća da ministre smjenjuju oporba i mediji te da je bilo prilično burno, pa je Đakića, navodno, primirivao i Milijan Brkić.

Sugovornici prepričavaju da je Plenković djelovao zbunjeno zbog tog istupa te da je Đakiću rekao - “pa mi smo prijatelji”. Troje ministara zahvalilo je na pruženom povjerenju, a naši sugovornici kažu da je smjenu najteže podnijela Gabrijela Žalac. Iako HDZ-ovci na sjednici nisu komentirali smjene u Vladi, nakon sastanka nije nedostajalo komentara. - Najviše me iznenadilo premještanje Pavića iz jednog ministarstva u drugo, trebao je i on otići - rekao je jedan od sugovornika, koji nije zadovoljan Plenkovićevom rekonstrukcijom.

- Nisam previše očekivao, ali ipak sam iznenađen. Mislio sam da će Plenković ovaj put postaviti neke ljude koji imaju težinu u stranci, a on je opet posegnuo za ovim anonimnima - komentirao je drugi sugovornik. Kaže kako ne vjeruje da će se nešto bitno postići ovom rekonstrukcijom. - Sve mi to djeluje jako loše - istaknuo je i dodao da su svi najviše iznenađeni premještanjem Marka Pavića.

Iz HDZ-a su priopćili kako će se sjednica Sabora održati u petak u 17 sati te da neće biti rasprave, nego samo glasovanje. Rasprava će se provesti tijekom jutra na saborskim odborima, a u petak u 8.30 sati zakazana je sjednica Kluba HDZ-a. Na koalicijskom sastanku u Banskim dvorima Plenković je dočekan pozitivno, kažu HDZ-ovi partneri, i nije bilo prigovora.

- Plenkoviću se više čestitalo na odlučnosti i na tako velikim potezima. Riječ je o najvećoj rekonstrukciji u povijesti parlamenta i svi to podupiremo - rekao nam je jedan od HDZ-ovih partnera.

“Rješavanje problema”

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je kako su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće jednoglasno podržali predložena imena novih ministara i istaknuo kako idu dalje brinuti se o problemima građana i rješavati probleme u državi.

- Osobno mislim da ćemo promijeniti negativne trendove i da ćemo se početi baviti rješavanjem problema, za što nas je narod i izabrao. Nije nas izabrao za stranačka prepucavanja - poručio je Brkić. Tolušić je izjavio da će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica Marija Vučković nastaviti “isti ili još bolji posao”, a Murganić kako je mirno prihvatila odluku. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je da završetkom ove rekonstrukcije ništa nije završilo, nego tek počinje.

- Zadovoljan sam ciljevima koje smo sada zacrtali, da se skine teret s leđa i da se uđe u period kada će se puno više razgovarati o projektima Vlade i stanju u društvu. Koliko se sjećam, ovo je najveća rekonstrukcija Vlade u povijesti - rekao je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:52