JOŠ JEDAN SPOR

OTKRIVAMO: DRAMATIČAN SASTANAK U VLADAJUĆOJ KOALICIJI Kako su se lomila koplja između Mosta i HDZ-a o Radmanovom nasljedniku

 Boris Kovacev / CROPIX

Do pola devet jučer ujutro nije postignut sporazum između Mosta i Domoljubne koalicije oko kandidata za v.d. ravnatelja HRT-a, a i u redovima samog HDZ-a postojala je dvojba oko prijedloga za njegovu zamjenu. Most se, kako nam neslužbeno otkriva dobro upućen izvor, opirao ideji da Gorana Radmana na čelu HRT-a privremeno zamijeni Siniša Kovačić. Nisu se protivili postupku za smjenjivanje Radmana, ali željeli su instalirati svoga kandidata. Izvor Jutarnjeg lista tvrdi kako je Mostov favorit bio Jozo Barišić.

Napeto jutro

U 8.15 dio HDZ-ovih članova odbora bio je uvjeren da će njihov predsjednik na sjednici Odbora predložiti novinara Ivu Kujunždića, dugogodišnjeg dopisnika HRT-a i Hine iz Mađarske, koji je bio i diplomat u hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti, a sada radi u redakciji religijskog programa. U narednih nekoliko minuta pokazalo se i da je situacija s Mostom komplicirana - zaprijetili su da neće dati blagoslov kandidatu Domoljubne koalicije. U 8.25 sati sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije ekspresno je, kao što je i sazvana, otkazana, a članovima Odbora poslan je SMS u kojemu ih se obavještava da se odgađa do daljnjega. Dogovor oko privremenog nasljednika ravnatelja HRT-a prebačen je na višu razinu, u susjedstvo Banskih dvora. Tamo su se, naime, tvrdi izvor Jutarnjeg lista, u četiri oka sastali potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov i postigli kompromis: Most će ipak podržati Kovačića, a Jozo Barišić dobit će podršku za nižerangiranu funkciju direktora programa kad bude raspisan natječaj.

Richemberghov napad

Sjednica je opet zakazana za 11 sati. I počela je oštrim napadom HNS-ova Gorana Beusa Richembergha koji je tražio da se rasprava i postupak razrješenja Gorana Radmana odgodi jer se ovako ad hoc “stvara dojam politički motivirane dekapitacije, izvanrednog stanja koji bi u konačnici HRT mogao koštati skupih sudskih postupaka”. Zamjerio je vladajućima što nisu pozvali Radmana da se očituje o optužbama Nadzornog odbora, da nije vodio dvojno knjigovodstvo koje je, smatra on, efemerno i zamagljuje 28 realnih razloga za Radmanovu smjenu koju je i sam tražio prije tri godine.

Dopredsjednik Odbora Nenad Stazić smjenu je nazvao divljačkom i nasilnom. Prozvao je predsjednika Andriju Mikulića da je samo krpa u rukama svoje stranke i apelirao da članovi Odbora zaštite njegov dignitet, a predsjednika NO-a Šenala Selimovića da se osvećuje Radmanu jer sam nije prošao kao kandidat za urednika na radiju. Kao dokaz tome da je Mikulić samo pijun u rukama svoje stranke Stazić je naveo kako ga je dan ranije nazvao i pitao tko će biti Radmanova zamjena, a Mikulić mu je odgovorio da ne zna, da će se to znati tek ujutro. “Jasno mi je da rade budale od nas, ali mi nije jasno zašto to čine i vama.” To je, pak, Darinko Kosor ironično komentirao kako će uskoro saborska kletva glasiti “ne dao Bog da te Stazić brani” i zamjerio Staziću što ima više smisla za teatar nego za Poslovnik.

Ključni krimen

Predsjednik NO-a Šenal Selimović upozorio je kako je Radmanov krimen da nije razdijelio javno od komercijalnog poslovanja, a to je osnova za određivanje pristojbe koja bi mogla ugroziti HRT.

Beus je poentirao kako izborom Kovačića vladajući nastavljaju politiku kontinuiteta jer je Kovačić urednik “Dnevnika” na koji oni imaju najviše prigovora.

Jasen Mesić pobrojao je niz autokratskih poteza Gorana Radmana i podsjetio kako se prilikom imenovanja Domagoja Novokmeta za v.d. ni on nije predstavio na Odboru: “Nisam ga znao osim kao lika Bembu iz dječjih serija”, rekao je Mesić i dodao kako se nada da nakon imenovanja Kovačića neće biti ponavljanja situacije da 40 osoba bude razriješeno ili budu otjerani u zapećak.

Burna rasprava koju je predsjednik Odbora Andrija Mikulić očekivao “jer što im drugo, sad kad su izgubili, preostaje nego da se bune”, okončana je sa sedam glasova za i tri suzdržana, za kandidata kojeg je izabrao HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:16