VELIKI PROJEKT

OTKRIVAMO Država ulaže 425 milijuna kuna u zgrade 15 sudova, za obnovu Palače pravde utrošit će 207 milijuna kuna

 
Dražen Bošnjaković
 CROPIX

Prema projektima Ministarstva pravosuđa, u iduće dvije godine u uređenje sudskih zgrada uložit će se gotovo 425 milijuna kuna. Najveći dio sredstava namaknut će se iz kredita Svjetske banke, nešto će se financirati iz proračuna, a u manjoj mjeri će obnovu sudskih zgrada sufinancirati jedinice lokalne samouprave.

Najveći su projekti, kako nam je otkrio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, u Zagrebu, zatim u Splitu, u Dubrovniku, Zadru, Šibenku, Vinkovcima, Senju, Imotskom.

U Zagrebu se građevinski radovi odvijaju na čak pet lokacija. Dvije su na Zrinjevcu, gdje su smješteni Vrhovni sud i Županijski sud. Nedavno je dovršeno uređenje dvorišne zgrade Vrhovnog suda veličine 1.790 m2, u što je utrošeno 12,5 milijuna kuna. Vrlo brzo bi trebali početi, a iduće godine i završiti radovi na potkrovlju Županijskog suda u Zagrebu, gdje bi se uredila površina od 915 m2 za potrebe Visokog kaznenog suda koji je u osnivanju, te Županijskog suda. Uz to su završeni radovi na izgradnji lifta s dvorišne strane zgrade. Ukupna vrijednost tih radova je oko 14 milijuna kuna.

Zajam Svjetske banke

Najveći zahvat u Zagrebu planiran je za iduću godinu, kada treba početi kompletno uređenje tzv. Palače pravde, odnosno zgrade Općinskog građanskog suda u Vukovarskoj ulici. Već je izrađena projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrade, a slijedi i kompletno unutarnje uređenje. Investicija je vrijedna oko 28 milijuna eura i financirat će se kroz zajam Svjetske banke.

Primjereni prostor trebalo bi dobiti i Državno odvjetništvo koje je sada u Gajevoj ulici. Preselili bi se u zgradu na Kennedyjevu trgu površine 4.400 m2, a za njeno uređenje planira se 5,75 milijuna kuna.

Radova će biti i na Trgu pravde u Zagrebu, gdje će se urediti centar za ispitivanje za potrebe Općinskog državnog odvjetništva. Prostor je površine 265m2, a investicija je vrijedna 4,4 milijuna kuna.

U Bjelovaru se planira izgradnja potpuno nove zgrade za pravosudna tijela koja će biti nedaleko od sadašnjeg suda. Površina novog objekta će biti 4.125 m2, a vrijednost investicije je oko 50 milijuna kuna, s tim da će Županija sudjelovati s 25 posto, a Grad s 14 posto sredstava.

Na zgradi Županijskog suda u Dubrovniku dograđuje se još jedan kat površine 1.100 m2, a investicija je vrijedna 17,5 mil. kn. Riješit će se problem prostora za sud i za zatvor. Grad će sufinancirati projekt s 35%, a Županija s 10 posto sredstava.

Županijski sud u Šibeniku dobit će novih 1.200 m2 i to adaptacijom potkrovlja. Investicija je vrijedna oko 18 milijuna kuna, a Grad će u njoj sudjelovati s 2 milijuna.

Općinskom sudu u Vinkovcima slijedi adaptacija zgrade i uređenje potkrovlja od 400 m2, a vrijednost investicije je 2 milijuna eura. U taj projekt će se utrošiti dio sredstava iz zajma Svjetske banke kojima će se obnavljati Palača pravde u Zagrebu, te sudovi u Kutini i Varaždinu.

Veći zahvat vrijedan 7,5 mil. kuna je uređenje Županijskog suda u Zadru iz kojeg će iseliti MUP, a suci će dobiti 1.200 m2 novog prostora.

Trgovački sud u Splitu dobit će zamjenu kompletne vanjske stolarije, a vrijednost investicije je 2,5 milijuna kuna.

Sud u Senju čeka adaptacija zgrade površine 750 m2 vrijednosti 6,25 milijuna kuna, u što će Grad uložiti 2 milijuna.

Zgradi Općinskog suda u Imotskom sanirat će se krov, u što će se uložiti 1,6 milijuna kuna.

Sud u Požegi čeka veći zahvat jer će se sanirati pročelje stare zgrade, a slijedi i unutarnje uređenje. Procijenjena vrijednost radova je 22 milijuna kuna.

Bitni pomaci će biti u Splitu, gdje se sudovi vraćaju u grad. Općinski sud u Splitu će iz bivše vojarne u Dračevcu preseliti u 5.500 m2 zgrade bivše Prima Stande, a dio suda i drugih službi za koje neće biti mjesta iz Dračevca bi se trebali preseliti u obližnju zgradu HEP-a. Budući da HEP-u ta zgrada nije potrebna, vode se pregovori da vlasništvo prepišu na R Hrvatsku. Vrijednost ove investicije je 50 milijuna kuna koji bi se povukli iz norveškog fonda.

Ulaganja u zatvore

Ulaganja će biti i u zatvorski sustav, pa će tako do kraja godine završiti radovi na Centru za izobrazbu vrijedni 3,5 milijuna kuna. Nadalje, u Zatvoru Remetinec rekonstruirat će se kotlovnica. Projektna dokumentacija je izrađena, a sada se pribavljaju dozvole i suglasnosti. Vrijednost radova je 9,3 milijuna kuna.

Zanimljivo je da od silnih sudova i državnih odvjetništava u projektima energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora sudjeluju samo dva suda, jedno državno odvjetništvo i jedan zatvor.

Riječ je o Općinskom sudu u Slavonskom Brodu koji je za projekt vrijedan nešto više od 9 milijuna kuna dobio 4,2 milijuna bespovratnih sredstava za obnovu fasade, vanjske stolarije, te sustav grijanja/hlađenja i rasvjetu. Istu vrstu energetske obnove ishodilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku koje je za projekt vrijedan 4,1 milijun kuna dobilo 2,3 milijuna bespovratnih sredstava.

Općinski sud u Virovitici je za energetsku obnovu dobio 2,4 milijuna bespovratnih sredstava (vrijednost je 4,7 milijuna), a zatvor u Gospiću za projekt energetske obnove vrijedan 1,4 milijuna eura dobio je 662.274, 93 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:53