NOVE AMBICIJE

OTKRIVAMO IMENA SVIH KOJI ULAZE U BITKU ZA HDZ Župan Anušić: Da, kandidirat ću se u vodstvo HDZ-a

Očekuje se da će se za potpredsjednike kandidirati Tolušić, Brkić, Čuljak, Škorić i Butković, a za zagrebački HDZ Mislav Herman i Tomislav Ćorić
Andrej Plenković i Ivan Anušić
 Vlado Kos / CROPIX

- Bit ću kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a ili za poziciju potpredsjednika HDZ-a - potvrdio nam je u ponedjeljak Ivan Anušić te dodao da će sve detalje usuglasiti danas na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Za poziciju zamjenika predsjednika moglo se čuti da se spekulira s imenima osječko-baranjskog župana Anušića, koji je bio i šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, te Tomislava Medveda, ministra branitelja. Pitali smo jučer i ministra branitelja Medveda hoće li biti kandidat za jednu od te dvije funkcije, ali nije odgovorio ništa. Ideja je predsjednika HDZ-a Plenkovića, naime, da se s kandidatom za zamjenika iz redova desnice pokuša suprotstaviti kritikama na račun toga da je HDZ pod njegovim vodstvom otišao previše ulijevo. Anušić je, naime, bio maloljetni dragovoljac, a Medved je umirovljeni brigadni general te s njima, navodno, želi oduzeti glasače koji bi se mogli okrenuti Ivanu Penavi iz Vukovara.

U kombinaciji za zamjenika bio je, neslužbeno doznajemo, i ministar obrane Damir Krstičević, ali on će voditi Plenkovićev stožer na izborima u HDZ-u. Izbori će se održati, podsjetimo, 15. ožujka, po modelu jedan član - jedan glas, a biraju se predsjednik, zamjenik i četiri potpredsjednika.

Ovisno o tome hoće li kandidat za zamjenika biti Anušić ili Medved, onaj drugi bit će kandidat za potpredsjednika.

U utrku za potpredsjednika HDZ-a ulaze, neslužbeno doznajemo, Oleg Butković i Tomislav Tolušić te Darko Horvat i Milijan Brkić, a spominju se još i Petar Škorić, Domagoj Milošević, pa i Tomislav Čuljak, za kojeg kažu da će, navodno, podržati Plenkovića.

Sve su to zasad još neslužbene kandidature jer potencijalni kandidati ih uglavnom još ne žele javno potvrditi, ali HDZ-ovci među sobom već razmjenjuju te informacije.

Neslužbene reakcije nekih od njih kad smo ih pitali hoće li se kandidirati - bile su “da, ali”...

- Devedeset posto sam siguran da ću biti kandidat za potpredsjednika HDZ-a, ali još moram neke stvari provjeriti - rekao nam je jedan od potencijalnih kandidata. Drugi je, pak, s oprezom dodao:

- Uvijek se može nešto promijeniti, ali da.

Zasad je, naime, poznato da će se za vodstvo u HDZ-u boriti dva tima, ekipa premijera Plenkovića te trojac okupljen oko priče o alternativnoj opciji, odnosno trojni pakt Kovač - Stier - Penava. Iako se o svoj trojici spekuliralo kao o potencijalnim kandidatima za predsjednika, oni su se u međuvremenu, kako ne bi došlo do rasipanja glasova, odlučili udružiti te nastupiti zajedno. Kovač je najavio da će biti kandidat za predsjednika stranke, Penava za zamjenika, a Stier za potpredsjednika. U kuloarima se čuje da bi kandidati za potpredsjednike još mogli biti Milijan Brkić, Domagoj Ivan Milošević te Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a, ali to nisu potvrđene informacije. Brkić nam jučer nije odgovorio na upit o tome na koju se poziciju namjerava kandidirati, ni njegov nekadašnji bliski suradnik Tomislav Karamarko, na upit planira li se zaista kandidirati za predsjednika HDZ-a, kako se proteklih dana spekulira, iako je to glasina koja već dugo kruži HDZ-ovim kuloarima, nije nam to službeno potvrdio.

Zasad se manje spekulira o potencijalnim kandidatima za šefa zagrebačkog HDZ-a, ali za tu poziciju i dalje se spominje Tomislav Ćorić.

- On sigurno ima ambiciju za tu poziciju, ali treba još vidjeti - rekao nam je izvor iz vrha HDZ-a. U HDZ-u podsjećaju da bi premijer Plenković kao kandidata za Zagreb navodno rado vidio Mislava Hermana, čije se ime već dulje vrijeme spominje, ali ostaje vidjeti i što će biti s Andrijom Mikulićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:42