SPORA PRAVDA

OTKRIVAMO: Istina o smrti novinara koju Rusi i Srbi već 20 godina skrivaju

Otkrivamo kako su ubijeni ruski novinari i zašto je taj zločin zataškan

SISAK - Prvi rujna 1991. na automobil marke Opel Omega s diplomatskim tablicama u vlasništvu ruskog veleposlanstva u Beogradu na državnoj cesti Hrvatska Kostajnica - Petrinja, u mjestu Panjani, otvorena je vatra. Prednju stranu vozila pogodilo je dvadesetak metaka.

Dvojica teško ranjenih putnika ostala su sjediti u vozilu, kojem su pritrčali vojnici u maskirnim odorama. Ranjenici su izvučeni iz Opela i likvidirani hicima iz blizine. Nakon što je vozilo opljačkano, baš kao i novčanici i džepovi ubijenih, njihova tijela vraćena su natrag u automobil. Zatim je Opel poliven benzinom i zapaljen. Tijela ubijenih i vozilo gorjeli su dva dana...

To je kratki opis ubojstva dvojice ruskih novinara, dopisnika ruske državne televizije iz Beograda Viktora Nogina i Genadija Kurinoja.

Ubijeni su na zadatku dok su se vraćali iz opkoljene Hrvatske Kostajnice, gdje su razgovarali s hrvatskim vojnicima, nakon čega su se uputili prema Petrinji da bi posjetili vojarnu JNA i čuli drugu stranu priče.

Vjerovali su da su sigurni kao novinari koji su preživjeli rat u Afganistanu te da su kao Rusi dobrodošli i kod Hrvata i kod Srba, pa nisu slušali upozorenja hrvatskih časnika da ne idu putem koji je pod kontrolom srpske paravojske...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:25