RAZNOLIKA OPRAVDANJA

'OPROSTITE, NISAM MOGAO DOĆI, DRŽAO SAM GOVOR NA RODITELJSKOM' Otkad ih kažnjavaju sa 150 kuna, zastupnici uredno donose ispričnicu...

 
Gledajući od lijevo: Ana Marija Petin (HSS), gradonačelnica Orahovice, izostajala je zbog obaveza u tijelima lokalne uprave; Drago prgomet (HDZ) izostanke je opravdao radom u bolnici. Ovog tjedna istupio je iz Sabora; Boris Miletić (IDS), pulski gradonačelnik, u listopadu uopće nije bio u Saboru. Sve je opravdao; Veljko Kajtazi jedan izostanak je opravdao  govorom na roditeljskom sastanku.
 Cropix

Saborski zastupnici, unatoč izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, koje je inicirao Most dok je bio u koaliciji s HDZ-om, a koje predviđaju novčano kažnjavanje zbog neopravdanih izostanaka sa sjednica, i dalje se ne pojavljuju na svom radnom mjestu pa je sabornica često poluprazna.

I dok se većina medija bavila onima koji su neopravdano izostali, za što im se za svaki nedolazak s paušala od 1500 kuna skida 150 kuna, mi smo se odlučili pozabaviti onima koji su opravdali izostanak. Htjeli smo doznati kakve su sve ispričnice slali u Sabor kako bi izbjegli “stup srama” i kaznu od 150 kuna po neopravdanom izostanku. Iako smo službi za medije poslali upit da nam dostave sve ispričnice onih koji su opravdano izostali, iz Sabora su nam poručili kako se ti podaci ne objavljuju, ali smo mi došli do podataka za listopad i studeni.

Tako je u listopadu opravdano izostao 51 zastupnik, neki od njih i po više dana, jednako kao i prošlog mjeseca. U listopadu je Sabor zasjedao od 4. do 27. listopada, ukupno 12 dana, jednako kao i u studenom, od 8. do 30. studenoga.

Sudeći po dokumentima do kojih smo došli, pojedini saborski zastupnici imali su neobične viroze, od dan-dva, koje se ponavljaju, ali ne uzastopno, nego čak i u sljedećem mjesecu, za što su uredno nadležnim saborskim tijelima dostavili liječničku dokumentaciju.

Opravdanja u brojevima

- Liječničke ispričnice - 20

- Putovanja i istupi u ime Sabora - 15

- Sudjelovanja u radu stranaka i tijela lokalnih jedinica - 55

- Poslovne obaveze - 5

- Svečanosti, manifestacije, skupovi, gostovanja... - 62

Među onima koji su izostajali zbog bolesti je i SDP-ov Saša Đujić. On je dostavio liječničku dokumentaciju s ispričnicom da je bio bolestan 11., 13. i 20. listopada. Đujić u Saboru nije bio ni triput u studenom, kada je nedolazak pravdao sjednicom Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Novi Vinodolski, zatim je dan poslije bio na sjednici Gradskog vijeća Novog Vinodolskog, a 28. studenog na sjednici Predsjedništva GO SDP-a Novi Vinodolski.

Prema članku 6. a Zakona, opravdanim izostankom smatraju se bolest, što je zastupnik dužan opravdati liječničkom potvrdom, smrtni slučaj u obitelji, sudski poziv i prisustvovanje društveno-političkim, gospodarskim, znanstvenim, kulturnim i drugim skupovima, konferencijama, manifestacijama i svečanostima na koje je zastupnik pozvan.

Đujić pojašnjava kako nije bio bolestan, nego je njegova supruga 11. listopada imala termin za rođenje djeteta, koje je rođeno 16. listopada.

- To je prvi put u pet godina da sam izostao i s glasanja, jer sam sa suprugom čekao bebu koja se rodila 16. listopada. Već idući dan išao sam na sjednicu Sabora - kaže Đujić. On je bio i tri dana u studenom odsutan zbog obaveza na lokalnoj razini, ali kaže da su bile važne sjednice Gradskog vijeća te stranačkog odbora, ali, po njemu, trebalo bi razdvojiti dužnosti gradonačelnika i načelnika te saborskog zastupnika jer neki očito to ne mogu dobro obavljati.

Tako je Ana-Marija Petin, HSS-ova gradonačelnica Orahovice, izostala devet dana u listopadu i sedam dana u studenom, odnosno ukupno 16 od 24 dana koliko su trajale sjednice u ta dva mjeseca. Sve je izostanke pravdala gradonačelničkim obavezama.

Još je drastičniji primjer pulskog gradonačelnika i predsjednika IDS-a Borisa Miletića. On u listopadu uopće nije bio u Saboru, sve je pravdao gradonačelničkim obvezama, a u studenome je izostao s čak osam od 12 sjednica, jednom i zbog premijere predstave u kazalištu. Veljko Kajtazi jedan je izostanak opravdao govorom na roditeljskom sastanku...

HDZ pak u slučaju nespojivih dužnosti ima dobru praksu pa su tako Andro Krstulović Opara i Mato Franković, nakon što su postali gradonačelnici Splita i Dubrovnika, otišli iz Sabora jer su shvatili da ne bi mogli obje dužnosti obavljati istovremeno.

Serija viroza

Bivši glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan bio je u listopadu jednom odsutan zbog bolesti, Peđa Grbin također, ali i u studenom dva dana, Dragana Jeckov tri dana se ispričala zbog bolesti, a Marija Jelkovac jedan dan, dok se, primjerice, Davor Miličević u listopadu ispričao dva dana, ali ne za redom, nego 5. listopada i 26. listopada. Darinko Dumbović obolio je pak na jedan dan u listopadu.

Predrag Matić poslao je ispričnicu za jedan dan bolesti, dok je neobična viroza zahvatila i Milanku Opačić, koja je poslala liječničku ispričnicu za 29. i 30. studenog, a liječničku potvrdu za 16. studenog. Istog dana bio je nakratko bolestan i Kažimir Varda.

Zanimljiva opravdanja imaju i članovi Kluba GLAS-a i HSU-u. Tako je Silvano Hrelja izostao 5. i 20. listopada zbog “obaveza prema Klubu”, zatim je 10., 11. i 12. listopada bio bolestan, a u studenom je jedan dan bio na redovnoj skupštini GO HSU-a Rijeka. Obaveze prema Klubu, koji se inače nalazi u Saboru, imala je i Vesna Pusić, tri dana u listopadu i jedan dan u studenom, kao i njen stranački kolega Goran Beus Richembergh, koji je u studenom izostao dva dana koja mu je pravdala šefica Kluba Anka Mrak Taritaš.

Poslovne obaveze

Hrelja pojašnjava da su “obaveze prema Klubu” zapravo zajednički nazivnik za stranačke obaveze: - Ja sada imam seriju izbornih skupština na kojima, prema Statutu HSU-a, moram biti, a onda Anka napiše da su to obaveze prema Klubu - pojašnjava Hrelja.

Božo Ljubić izostao je tri dana u studenom zbog predavanja na Sveučilištu u Mostaru pa nije mogao doći, a njegov kolega iz HDZ-a Željko Raguž pravdao je jedan izostanak jer je imao nastup na Televiziji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ines Strenja Linić iz Mosta pravdala je jedan nedolazak zbog održavanja Skupštine Primorsko-goranske županije, iako je njena stranka bila ta koja je inzistirala da se rad u lokalnim vijećima i skupštinama ne pravda, s objašnjenjem da treba birati što je važnije - saborski mandat ili vijećnički.

Drago Prgomet gotovo se pak nije ni pojavljivao u Saboru, ali je ipak pravdao izostanke zbog obaveza u KBC-u Zagreb i to 15., 16., 17., 22., 23. i 24. studenog, a prošli tjedan je i otišao iz Sabora jer je očito shvatio da ne može dva posla raditi jednako dobro. Tri dana u listopadu je izostao i Vlatko Kopić zbog obaveza u KBC-u Osijek, za što je dobio ispričnicu ravnatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:46