CEREMONIJA

OTKRIVAMO KOLIKO ĆE KOŠTATI MILANOVIĆEVA INAUGURACIJA Prvi put su unaprijed osigurana sredstva za svečanost, doznali smo na što će otići najviše novca

Najveći dio novca ići će na podmirenje troškova smještaja i osiguranja stranih delegacija, za catering, iznajmljivanje stolaca, razglasa, naknade umjetnicima
 HINA/pool/CROPIX / CROPIX

Predsjednička inauguracija Zorana Milanovića, sada je izvjesno, održat će se na Trgu svetog Marka u Zagrebu u utorak 18. veljače, a koštat će do 650.000 kuna, doznajemo.

Iznos od 650.000 kuna osiguran je u proračunu Ureda predsjednice, i to na način da je za usluge predviđeno 515.000 kuna, za ostale troškove 100.000 kuna te za materijal i energiju 35.000 kuna. Ovo je prvi put da su troškovi inauguracije predviđeni u proračunu Ureda predsjednika. Naime, dosad je uvijek bilo problema s time tko će i na koji način podmiriti troškove. Inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović koštala je 598.000 kuna, a kako u proračunu Ureda tada nisu bila predviđena sredstva, njezin tim ispostavio je račun tadašnjem ministru financija Borisu Lalovcu, a Vlada je troškove podmirila iz proračunske pričuve. I Ivo Josipović na isti je način morao podmiriti svoju inauguraciju koja je koštala 606.000 kuna, kao i Stjepan Mesić.

- Mi smo računali s time, dovoljno smo srezali troškove da možemo sami platiti inauguraciju - kažu na Pantovčaku.

Počinje priprema

Tim izabranog predsjednika, kažu nam sugovornici, idući tjedan počinje s pripremama za inauguraciju. Kažu kako konačna odluka o datumu nije još donesena, ali da će poštivati sve ustavne rokove, a kako Kolindi Grabar-Kitarović mandat traje do 19. veljače, računaju s time da će se inauguracija održati dan prije. Najveći dio novca predviđenog za inauguraciju ići će na podmirenje troškova smještaja i osiguranja stranih delegacija, za catering, iznajmljivanje stolaca, razglasa, naknade umjetnicima koji će nastupiti...

Inauguraciju u dogovoru s timom izabranog predsjednika priprema Ured predsjednice. Oni su nadležni za sve tehničke pripreme, od protokolarnih poslova, prijevoza službenih delegacija, preko smještaja i pozivnica, do akreditacija. Oni će, nakon što bude potvrđen datum, slati pozivnice svim diplomatskim predstavništvima u Hrvatskoj, koja onda odgovaraju koga šalju na inauguraciju; predsjednika države, premijera, predsjednika parlamenta, ministra, ili pak izaslanika, obično veleposlanika. Dosad se u prosjeku inauguracijama hrvatskih predsjednika odazivalo desetak šefova država ili vlada, a najviše, njih 12, bilo je 2000., kada je Mesić prvi put postao predsjednik.

Na inauguraciji Grabar-Kitarović bilo je ukupno 88 izaslanstava, od toga devet šefova država (Slovenija, Slovačka, Mađarska, Makedonija, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Ukrajina, BiH), tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, a iz Bugarske, Češke, Poljske i Njemačke došli su predsjednici parlamenata. Očekuju se predstavnici svih zemalja EU, institucija EU, dužnosnici NATO-a, UN-a i predstavnici nama susjednih zemalja. Nakon inauguracije predviđen je svečani ručak za VIP uzvanike te bilateralni susreti s državnicima.

Na Markovu trgu te 2015. bilo je postavljeno oko 600 stolaca, u prvom redu s lijeve strane sjedili su domaći uzvanici - bivši predsjednici, aktualni državni vrh, pravosudni dužnosnici, te drugi uglednici iz političkog, kulturnog, gospodarskog i vjerskog života zemlje. Predsjednik države na inauguraciju poziva i svoju obitelj, te prijatelje. Desni dio sjedećih mjesta predviđen je za strana izaslanstva. Prema protokolu, prvi red zauzimaju predsjednik države, Vlade, Sabora i bivši državni poglavari, a potom strani državnici. Među stranim državnicima red prvenstva se određuje ili po dugovječnosti obnašanja mandata ili po abecedi zemlje u kojoj se skup održava.

Zastava na poljubac

Ono što se zna jest da će predsjednik Milanović prisegu položiti i potpisati pred predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem, a tko će pjevati i svirati, koje će se pjesme izvoditi, koga će iz javnog života pozvati, kao i to hoće li imati predsjedničku lentu, te hoće li mu Počasno-zaštitna bojna sudjelovati u inauguraciji, određuje sam. Naime, te elemente uvela je Kolinda Grabar-Kitarović. Na svojoj inauguraciji od tadašnje predsjednice Ustavnog suda primila je predsjedničku lentu, koja je bila potpuno zaboravljena još od Tuđmana, ali je nije nosila, jer se prema bontonu ona ne nosi na kaput, a pripadnici Počasno-zaštitne bojne donijeli su joj hrvatsku zastavu koju je poljubila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:06