ISPOSLOVAO CAPPELLI

OTKRIVAMO KOLIKO ĆE TOČNO DODATNIH STRANIH SEZONACA DOBITI DOZVOLE ZA RAD U HRVATSKOJ Vlada odluku za 'spas sezone' donosi već sutra

 
Gari Cappelli
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nakon što je ministar turizma Gari Cappelli u utorak najavio da će Vlada na sjednici u srijedu povećati kvote za uvoz stranih radnika te da će povećanje biti 'zadovoljavajuće' za sektor turizma, odbijajući pritom iznijeti konkretne brojke, Jutarnji list neslužbeno doznaje o kojim je brojkama riječ. Kako smo doznali, plan je odobriti dvije tisuće radnih dozvola odmah te dodatnih tisuću 'u pričuvi'.

To je ipak nešto manje od 5.000 radnika na koliko su apelirali iz turističkog sektora, no nesumnjivo će predstavljati olakšanje situacije za koju su u nizu istupa proteklih dana govorili da je alarmantna te da prijeti normalnom odvijanju sezone.

Kao što smo izvještavali, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) u petak su od Vlade zatraže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona. Iz HUP-a i HUT-a su pritom upozorili da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snagom kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u subotu je apelirala na Vladu da se suoči s ozbiljnošću situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zahtjevima za rješavanje problema nedostatka radnika u sezoni u ponedjeljak su se pridružili i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija HGK.

Na problem nedostatka radnika protekla dva dana su upozoravali i iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), čiji je predsjednik Luka Burilović najavio kako će "novi zakon o strancima ukinuti kvote i dozvoliti tvrtkama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju".

Podsjetimo, u prvoj reakciji na apele poslodavaca, Ministarstvo rada je u priopćenju odbilo njihove zahtjeve.

- Ove godine osigurali smo preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego prethodne godine. Znamo da su kvote pri kraju, prema podacima ostalo je još oko 2.100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola. Dakle, trenutačno imamo nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota. Istodobno, na HZZ-u u ovom trenutku imamo oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni, stajalo je u prošlotjednom priopćenju Ministarstva od prošlog tjedna.

U međuvremenu je u Vladi očito došlo do modifikacije stava, što je svojim današnjim istupom potvrdio i ministar Cappelli.

Pavić dodatne kvote najavio i za građevinu

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potvrdio je u utorak informaciju Jutarnjeg lista kako će Vlada na sjednici u srijedu odobriti povećanje kvota za strane radnike, i to 2.000 dozvola za turizam uz mogućnost povećanja za dodatnih 1.000 u slučaju nedostatka domaće radne snage. Ministar je istovremeno najavio da će se kvote povećati i za sektor građevine, i to za tisuću odmah, a tisuću će i za ovaj sektor biti u 'pričuvi'.

- Kvote su zadnja linija obrane, a Vladi je cilj da rastu standard i plaća, jer je to jedan od glavnih načina da zadržimo ljude u Hrvatskoj, rekao je ministar Pavić za RTL Direkt.

Pavić je napomenuo i kako je prošli tjedan pozvao poslodavce da počnu zapošljavati domaću radnu snagu sa Zavoda za zapošljavanje te da je od 1.600 nezaposlenih, koji su bili spremni za rad u sezoni, u zadnjih nekoliko dana zaposleno njih 600-tinjak.

Istaknuo je i da su zastali s odobravanjem kvota jer su analizom uvidjeli da se 70 posto, odnosno tri četvrtine poslodavaca, koji su uzeli strane radnike, nije ni oglasilo na domaćem tržištu.

Stoga, kazao je, raspravlja se model prema kojem će svi poslodavci morati radnu snagu prvo potražiti na domaćem tržištu, kako se ne bi spuštala cijena rada.

Ministar Pavić komentirao je i referendumsku incijativu '67 je previše' kojom su sindikati tražili promjenu uvjeta za mirovinu, ali i njegovu ostavku.

- Neće biti moje ostavke. Reforma mirovinskog sustava kao takva je dobra, ali čuli smo poruku građana kroz skupljene potpise. Spremni smo sjesti i spremni smo razgovarati, poručio je Pavić sindikatima. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:29