TAKTIKA

OTKRIVAMO NA KOJE ĆE SE ARGUMENTE POZIVATI ODVJETNICI VJEROUČITELJA BAGARIĆA Pokušat će osporiti snimku kao dokaz, ali ne poriču njezin sadržaj

- Nije dobra praksa da Općinsko državno odvjetništvo kazneni postupak protiv bilo koje osobe pokreće na osnovi snimke čiji nepoznati autor novinaru ne želi potvrditi njezinu autentičnost.

Nezamislivo je da su u Osnovnoj školi Matije Gupca iz medija saznali što se događalo na satu vjeronauka 29. studenoga te su vjeroučitelju prvog sljedećeg dana zbog toga dali izvanredni otkaz ugovora o radu, a da nisu prethodno proveli postupak propisan Zakonom o radu - kaže Jutarnjem Damir Švec, odvjetnik vjeroučitelja Krešimira Bagarića, osumnjičenog za govor mržnje i netrpeljivost na satu vjeronauka u OŠ Matije Gupca.

Švec ne smatra dobrom praksom niti to što je na temelju takve snimke Općinsko državno odvjetništvo za vjeroučitelja Bagarića tražilo određivanje istražnog zatvora.

Izjave u javnosti

Odvjetnik se ne referira na sadržaj Bagarićeva govora sa snimke niti na iskaze dosad ispitane svjedokinje u postupku, kao ni na to je li snimka zakonita i može li biti dokaz u postupku. Kaže kako će o tome odlučivati Optužno vijeće.

Nedopustivim smatra da se sudac za mladež Županijskog suda u Zagrebu, bez prethodnog odobrenja predsjednika suda, uključuje u javnu raspravu putem medija i docira državnom odvjetništvu što bi trebalo učiniti, jer je komentiranje postupaka u tijeku zabranjeno Kodeksom sudačke etike, a za što je ovlašten samo glasnogovornik toga suda.

Pravično suđenje

- Općinsko državno odvjetništvo, koje je stranka u postupku, na svojim web stranicama objavljuje priopćenja sa svim detaljima postupka u tijeku, osim punog imena i prezimena vjeroučitelja, što nikako ne doprinosi zajamčenom pravu na pravično suđenje.

To više što u kaznenom postupku predlaže svjedočenje djece, što se onda protivi i Konvenciji o pravima djeteta, koja zahtijeva da se u svim postupanjima koja su u vezi s djecom mora prvenstveno voditi računa o njihovim interesima - kaže Švec.

Bagarićev odvjetnik ističe kako su odredbom Zakona o kaznenom postupku sud i državna tijela koja sudjeluju u postupku dužna jednakom pažnjom ispitati i utvrditi činjenice koje terete osumnjičenika i koje mu idu u korist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:23