IZNUĐUJU, PRIJETE...

OTKRIVAMO Pet bandiupravlja hrvatskim podzemljem: Izdvajaju se od drugih zbog moći i utjecaja na brojne društvene sfere

Hrvatskom kriminalnom scenom trenutačno upravlja pet dominantnih kriminalnih skupina, od kojih je većina primijećena i definirana još 2007. godine, pokazuje sveobuhvatni izvještaj policijskih analitičara i istražitelja. Iako to nisu jedine kriminalne organizacije u zemlji, ovih se pet skupina svojom organizacijom, snagom i brojnim legalnim aktivnostima u koje ulažu ilegalno stečeni novac izdvaja zbog svoje moći i utjecaja na brojne društvene sfere. Njihovi su članovi često povezani rodbinskim vezama i kumstvima, a poslovanje s ulice uporno i uspješno prebacuju u legalne poslove, uglavnom nekretnine, ugostiteljstvo i slične djelatnosti. Obilježeni su vertikalnim hijerarhijskim ustrojem i često strogom raspodjelom zadataka.

Analize pokazuju da je stanje u 2011. godini bilo naoko mirno, ali zbog nekih starih računa i borbe za prevlast postoji mogućnost sukobljavanja i oštrije borbe koja bi u bliskoj budućnosti mogla rezultirati fizičkim nasiljem i ubojstvima. Jedno je sigurno: analitičari predviđaju njihovu ekspanziju.

SKUPINA V

ČLANOVI I USTROJ

Šef skupine neupitni je autoritet. Skupina ima 17 aktivnih članova, od kojih su dva nova (jedna od njih je žena, jedina takva spomenuta u ovoj analizi). Zbog čvrstih veza s BiH policija ima problema s pristupom informacijama - članovi su, naime, povezani čvrstim rodbinskim, kumskim i tradicijskim vezama. Kontroliraju istok Zagreba i zapadnu okolicu grada.

POSLOVI I KRIMINALNE AKTIVNOSTI

Poznata je po kaznenim djelima s elementima nasilja - iznude, ucjene, prijetnje i krijumčarenje oružja, te po likvidaciji osoba iz suparničkih bandi. Likvidacije izvode i po narudžbama drugih skupina. Raspolažu znatnim prihodima od svojih legalnih poslova: nekretnina, ugostiteljskih objekata i zaštitarskih poslova. Prema utvrđenom obrascu, novac peru ulažući u nekretnine i zemljišta, a podmićuju osobe bliske lokalnoj i državnoj vlasti.

STANJE PROŠLE GODINE

Dio ove bande na području Zagreba i okolice drži monopol nad igrama na sreću i aparatima koji se postavljaju u kafiće i kasina. Skupina ima stotinu članova, ustrojena je po strogoj hijerarhiji, a povezani su s osobama iz policije, MORH-a i Ministarstva financija.

SKUPINA P

ČLANOVI I USTROJ

Grupa postoji dulje, a definirana je 2007. godine. Sastoji se od 18 aktivnih članova. Tri su se člana odmetnula još 2008. i osnovala vlastitu kriminalnu organizaciju. Struktura bande je hijerarhijsko fleksibilna. Svi su članovi hrvatski državljani, a neki su s područja BiH pa stoga imaju dvojno državljanstvo. Policija vodi detaljne evidencije njihova kretanja i kaznenih djela.

POSLOVI I KRIMINALNE AKTIVNOSTI

Bave se malverzacijama oko kupoprodaje nekretnina u kojima se često koriste saznanjima o prenamjeni zemljišta. Poznati su po napadima na ovlaštene službene osobe, ubojstvima i krijumčarenju droge. Povezani su s drugim organizacijama u regiji. Posjeduju legalno osnovane tvrtke koje rijetko glase na njihova imena. Upoznati su s policijskim metodama pa koriste protumjere kako bi ometali rad policije. Imaju utjecaj na medije, a često koriste usluge pravnih i drugih stručnjaka.

STANJE PROŠLE GODINE

Zbog nadolazeće bitke za prevlast između bande P i bande J situacija na kriminalnoj sceni mogla bi se uozbiljiti. Postoje indicije da se priprema atentat na šefa bande P te da on zna za to. Razlozi su stari računi i nova podjela teritorija.

SKUPINA Z

ČLANOVI I USTROJ

Karizmatični i neupitni šef na vrhu. Prema posljednjim analizama, skupina ima 16 istaknutih članova. Policijski analitičari prepoznaju je kao bandu na nacionalnoj razini, sa srednjom razinom organiziranosti, te je i dalje smatraju aktivnom, iako je definirana još 2007. godine. Skupina je vezana usko rodbinski i odanost članova je visoka. Organizacija je fleksibilna i članovi se organiziraju u manje grupe, ovisno o kaznenom djelu koje planiraju. Podijeljeni su u tri dijela. Najviši su nositelji, srednji su posrednici, a najniži izvršitelji kriminalnih aktivnosti. Mnogi od članova su podrijetlom s Kosova.

POSLOVI I KRIMINALNE AKTIVNOSTI

Ubojstva, iznude, razbojstva, nasilje raznih oblika. Legalni poslovi tiču se iznajmljivanja poslovnih prostora na atraktivnim lokacijama te oročavanja i posudbe novca. Upravljaju ugostiteljskim objektima i građevinskim tvrtkama. Posjeduju legalne tvrtke koje glase na njihovo ime.

STANJE PROŠLE GODINE

Zbog rodbinske povezanosti u dobrim su odnosima s ostatkom kriminalne scene. Analize pokazuju da će skupina stjecati nove nekretnine u budućnosti, čime će se nastaviti i njihova egzistencija.

SKUPINA J

ČLANOVI I USTROJ

Skupina s autoritativnim i karizmatičnim šefom i 30 utjecajnih članova. Nastala je prije četiri godine kada se njen vrh izdvojio iz druge skupine. Analize pokazuju da djeluju na nacionalnoj razini s visokom razinom organizacije. Utjecaj šire na odvjetničke krugove i sport. Hijerarhijski su fleksibilni. Položaj pojedinca u ovoj grupi ovisi o financijskoj moći.

POSLOVI I KRIMINALNE AKTIVNOSTI

U kriminalnom dijelu svojih aktivnosti bave se iznudama, ubojstvima, krijumčarenjem i raspačavanjem droge, napadima na službene osobe i malverzacijama nekretninama. Krijumčarenje cigareta, droga i oružja je internacionalno. Borave legalno u Zagrebu, ali kad bježe od policije, skrivaju se u BiH. Izdvajaju znatna sredstva za korupciju srednje razine, imaju udjele u medijskim tvrtkama te ulažu u uvoz raznih proizvoda i otvaranje poduzeća.

STANJE PROŠLE GODINE

Primijećen je novi oblik kriminala: banda se koristi prijetnjama i ucjenama kako bi preuzela dobrostojeće tvrtke, ali i poduzeća u stečaju i građevinska zemljišta. Skupina koristi brojne protumjere i stručnjake iz raznih sektora. Koriste eksperte u skrivanju toka prljavog novca.

SKUPINA D

ČLANOVI I USTROJ

Grupa je definirana 2008. godine i zasad imaju deset članova koji su najaktivniji i najmoćniji. Djeluju na nacionalnoj razini i imaju srednju razinu organiziranosti. Hijerarhijski su fleksibilni, a glavni šef ima ulogu organizatora i financijera robe koja se krijumčari. Srednja razina su izvršitelji, a najniža razina su operativci na terenu. Članovi su državljani RH, BiH, Srbije, Austrije, Grčke...

POSLOVI I KRIMINALNE AKTIVNOSTI

Bave se krijumčarenjem duhanskih proizvoda te nedopuštenom trgovinom. Potkupljuju državne službenike, posebno u Carini. Djeluju na širem području EU i okolice, a poslovanje šire i prema Kini, UAE i Rusiji. Uz to, dio članova se bavi švercom droge i ilegalaca.

Raspolažu prihodima brojnih tvrtki koje njihovi članovi posjeduju. Bave se građevinom, ugostiteljstvom i drugim djelatnostima.

STANJE PROŠLE GODINE

Banda kupuje građevinska zemljišta uz morsku obalu i otoke te posjeduje građevinske tvrtke. Ilegalno stečeni novac peru kupnjom stanova i kuća te skupocjenih vozila. Imaju utjecaj na rad policijskih službenika uz granicu. Dio malverzacija veže se uz nogomet i kladionice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:37