ODLUČUJUĆA BITKA ZA HDZ

OTKRIVAMO PLENKOVIĆEV PLAN ZA SKORE UNUTARSTRANAČKE IZBORE 'Andrej je u prednosti, sad sve ovisi o njemu, ali mora pobijediti već u prvom krugu...'

“Ako ne prođe u prvom krugu, to znači da u stranci ima potporu manju od 50 posto. A u drugom krugu sve je moguće. Tada bi podrška mogla otići njegovu protukandidatu, a mogli bi se okrenuti i oni koji su do tada kalkulirali zbog nekih svojih interesa”
 Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković je u prednosti, u ovom trenutku drži karte u svojim rukama. No pitanje je kako će njima odigrati u ovoj, za njega, odlučujućoj partiji - govori mi jedan istaknuti HDZ-ovac, dan nakon što su glavni tajnik stranke Gordan Jandroković i šef Kluba zastupnika Branko Bačić, nakon niza nagađanja, konačno objavili kada će se održati unutarstranački izbori u toj stranci.

- Raspisujemo izbore za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika HDZ-a u roku od dva, najviše tri tjedna. Izbori će se održati oko 17. ožujka - rekao je Jandroković za 24 sata. To odgovara statutarnim rokovima, s obzirom na to da, prema Statutu, mandat Andreju Plenkoviću istječe 17. travnja, a novi šef stranke mora biti izabran mjesec dana prije isteka mandata.

Prvi je to put da su iz vodstva stranke spomenuli konkretne datume. Do tada su, uključujući i Plenkovića, na svaki upit oko održavanja unutarstranačkih izbora odgovarali kako će sve biti u statutarnim rokovima te da će se “dogovoriti”, što je u stranačkim redovima podgrijavalo nezadovoljstvo i nagađanja da bi ti izbori mogli biti pomaknuti nakon parlamentarnih...

A onda su u srijedu uslijedili istupi niza HDZ-ovaca. Najprije je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u intervjuu kontroverznom listu Hrvatski tjednik poručio kako “Plenković vodi HDZ u pogrešnom smjeru” te da je zato još motiviraniji za unutarstranačke izbore. Istog dana, dok je Plenković žureći na saborski aktualac novinarima govorio kako još nije vidio Penavine izjave da bi ih komentirao, u Saboru se oglasio i Davor Ivo Stier.

- Kad god bili unutarstranački izbori, alternativa ovom stranačkom vodstvu bit će spremna. Građani su nam poslali poruku i na europskim i na predsjedničkim izborima... Poslali su jasnu poruku što se tiče borbe protiv klijentelizma i što se tiče samog političkog identiteta HDZ-a. Postoji alternativa u HDZ-u koja je spremna provesti te promjene koje moraju biti odlučne, institucionalne i brze - rekao je Stier, čijim se izjavama pridružio i Miro Kovač.

Raspršeni glasovi

- HDZ-u treba rekonstrukcija, trebamo se posložiti, to ćemo napraviti nakon unutarstranačkih izbora i nakon toga će presloženi HDZ pobijediti na izborima - rekao je Kovač. Dodao je da to nisu avanturistički potezi te je naglasio kako je u kontaktu sa Stierom, ali i ostalim stranačkim kolegama.

Istupi trojice istaknutih HDZ-ovaca očito su prisilili vodstvo stranke da se izjasne oko datuma izbora u HDZ-u jer su se navečer istog dana oglasili i Bačić i Jandroković. A zbog izjava Stiera, Kovača i Penave u stranačkim kuloarima odmah su krenula nagađanja o tome jesu li se Plenkovićevi glavni oponenti uspjeli dogovoriti i kreću li u zajedničku akciju protiv njega? I može li aktualni šef stranke, u kojoj vrije nezadovoljstvo protiv njega, ipak dobiti tu bitku i ostati na čelu HDZ-a, pogotovo nakon lošeg rezultata na europskim izborima i poraza na predsjedničkim? Mišljenja su u stranci oko toga podijeljena, no i Plenkovićevi zagovornici i njegovi protivnici slažu se da on u tu utrku ulazi s ozbiljnom prednošću nad protukandidatima.

- Bez obzira na turbulencije u stranci, mnogo je toga na njegovoj strani. Plenković u utrku ide kao šef stranke i kao premijer, što je jako važno - kaže jedan od sugovornika iz HDZ-a. Ne pripada najužem Plenkovićevu timu, ali je bliži toj opciji. Jedan od onih članova HDZ-a koji priželjkuje novu osobu na čelu stranke također smatra da je Plenković za sada u prednosti.

- Takve su okolnosti. Šef je stranke, premijer, a tu je i predsjedanje EU te niz drugih događaja. Što god mislili o Plenkoviću, ne može se reći da su njegovi susreti s Merkel, Macronom i drugima nebitni. A tu je još jedan element - da HDZ-ovci često nemaju petlje, nego igraju na sigurno i nisu skloni mijenjati šefa stranke koji je ujedno premijer - analizira sugovornik iz stranke. Smatra da Plenkovićeva pozicija može biti ugrožena samo ako se njegovi protukandidati udruže protiv njega.

- Kad bi se stvorio tim koji bi imao ozbiljnu strategiju, mogli bi ugroziti Plenkovića, ali ako svatko od njih bude igrao po svom i išao solo, glasovi će se raspršiti i neće napraviti ništa - smatra jedan dugogodišnji član HDZ-a.

Lokalni šefovi

A kakvu bi strategiju trebao primijeniti Plenković da dobije ovu bitku u HDZ-u?

Neki od njegovih bliskih suradnika ističu kako njemu na unutarstranačkim izborima odgovara jedan “blitzkrieg” te što kraća kampanja.

- Morat će dobro koristiti svoju poziciju premijera i u kampanji posebno isticati što je sve napravio za pojedine županije, što je bitno zbog tamošnjih lokalnih šefova - komentira jedan od članova stranke, sklon aktualnom šefu. Drugi izvor iz vrha HDZ-a također ističe njegove prednosti te naglašava kako on mora ići na pobjedu u prvom krugu.

- Ima mehanizme, jedan je od najjačih ljudi u EPP-u. Mislim da njegovi oponenti nemaju šansu protiv njega, čak ni udruženi. Stier i Kovač nemaju taj potencijal, a Penava je lokalni političar koji pripada u neko drugo vrijeme - govori sugovornik iz Plenkovićeva kruga, dodajući kako je on najbolji izbor za državu. Naglašava kako nezadovoljstvo i otpori u stranci koji postoje ipak neće ugroziti Plenkovićevu poziciju, pa čak ni kad se radi o gubitku predsjedničkih izbora.

- To je neuspjeh stranke, ali je primarno pripisano Kolindi Grabar-Kitarović i njezinu timu - kaže naš sugovornik. Naglašava i da Plenković ima potporu desetak županijskih šefova. Iz krugova bliskih šefu HDZ-a doznajemo da se on posljednjih dana počeo aktivnije baviti terenom. Ovaj vikend Plenković ide u Split na proslavu 30 godina te HDZ-ove organizacije, ali u Split su pozvani svi, pa će se tamo okupiti i njegovi glavni oponenti, Davor Stier i Miro Kovač. Neki članovi HDZ-a, međutim, uvjereni su da bi u Splitu veći aplauz mogli dobiti Stier i Kovač te kažu kako je vrlo moguće da će vrh stranke izbjeći njihovo pozdravljanje na skupu.

Mini turneja

Iako unutarstranački izbori još nisu službeno raspisani, Plenković će u ova dva dana, osim Splita, obići Imotski i Otočac, mjesta u kojima baš ne uživa neku veliku potporu, a s njim će na tu mini turneju i dvojica njegovih najbližih suradnika, glavni tajnik Gordan Jandroković i šef Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Neki HDZ-ovci ističu da bi se Plenković mogao naći u vrlo nezgodnoj poziciji ne pobijedi li odmah u prvom krugu izbora.

- Ako ne prođe u prvom krugu, to znači da u stranci ima potporu manju od 50 posto, što je velik problem s obzirom na to da je premijer i šef HDZ-a. A u drugom krugu sve je moguće. Karte se tada ponovno miješaju i tada bi podrška mogla otići njegovu protukandidatu, a mogli bi se okrenuti i oni koji su do tada kalkulirali zbog nekih svojih interesa - kaže jedan HDZ-ovac. I on smatra da je Plenković u startu u boljoj poziciji, ali ističe i da se radi o izborima po sistemu jedan član - jedan glas.

- Plenković je prije četiri godine lako zasjeo na čelo HDZ-a jer je bio jedini kandidat. Ovo je sada situacija u kojoj je svašta moguće. Brojni HDZ-ovci koji su na funkcijama će kalkulirati, svi će gledati svoje interese, neki će pokušati igrati na sigurno, pa vjerujem da mnogi županijski predsjednici, ali i drugi istaknuti članovi neće biti skloni tome da daju javne potpore. Jednostavno se neće izlijetati zbog svojih pozicija jer poslije kreću izbori i za županijske šefove.

Ako i daju javnu potporu primjerice Plenkoviću, to ne mora ništa značiti. Jedno je imati potporu ministara i dužnosnika, ali je pitanje kako će odreagirati članstvo na terenu s obzirom na to da se ipak radi o izborima jedan član - jedan glas - govori sugovornik iz stranke i dodaje kako smatra da će tu biti dosta neprincipijelnih potpora i saveza te raznih interesa. Što se tiče Plenkovićevih protukandidata, smatra da će na kraju u igri ostati samo Stier i Kovač.

- Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sigurno će dati potporu Stieru i Kovaču, ali ne vjerujem da će on ići u utrku za šefa stranke. On će vjerojatno ići s kandidaturom za potpredsjednika stranke jer mu je važno da uđe u Predsjedništvo. Mislim da ni ministar Oleg Butković neće ići za šefa stranke, iako se to spominjalo u kuloarima, nego isto za potpredsjedničko mjesto - ističe naš sugovornik. Dodaje kako ne vjeruje da bi se u utrku mogao upustiti bivši šef Tomislav Karamarko iako se o tome spekulirao u stranci, a on je sam na svom Facebooku dao naslutiti da bi mogao u utrku.

Dogovor na rođendanu

Kad je riječ o Plenkovićevim protukandidatima, prije svega Stieru i Kovaču, sve je izglednije da oni idu prema udruživanju. Dio članova HDZ-a kaže kako se ide s jednom širom opcijom te da su dogovori, navodno, pri kraju. Detalje ne otkrivaju, ali ističu da u tim razgovorima sudjeluje velik broj poznatih stranačkih imena, a na gotovo svim razgovorima sudjeluje i saborski zastupnik Domagoj Milošević.

Upravo na njegovu rođendanu, prije tjedan dana, na kojem su bili i Stier i Kovač, navodno su donesene neke ključne odluke. Sami razgovori da se kandidati ujedine, kako se priča u HDZ-u, počeli su još ljetos, a zajednički sastanak s Ivanom Penavom održan je još prije nekoliko mjeseci, u vrijeme obljetnice Vukovara.

Zanimljivo je da obje struje, i ona Plenkovićeva i ona njegovih oponenata, spominju da su provedena interna istraživanja među članstvom. Prema onome što se moglo čuti iz Plenkovićeva kruga, on najbolje stoji u tim istraživanjima, dok njegovi protukandidati prilično zaostaju za njim.

- Plenković ima više od 50 posto, a ostali su daleko iza njega - navodi sugovornik blizak šefu HDZ-a. No, prema drugom istraživanju koje su isto HDZ-ovci proveli, Plenković je ispod 50 posto, a kao protukandidat s najviše šansi na unutarstranačkim izborima slovi Davor Stier.

Da je upravo Stier taj koji treba biti na čelu “alternative” smatra velik broj HDZ-ovaca s kojima smo ovih dana razgovarali, no ima i onih koji misle da se situacija posljednjih dana otvara prema Kovaču te da bi on mogao predvoditi cijelu tu priču na unutarstranačkim izborima.

- Ne znam točno što su dogovorili, osobno mislim da bi to mogao biti Stier, ali moguće da bude na kraju i Kovač iz čijeg sam kruga čuo da bi Plenkovića mogao zvati na javna sučeljavanja - rekao je jedan član stranke. Dio HDZ-ovaca, onih koji su nezadovoljni smjerom u kojem Plenković vodi HDZ, kažu da će unutarstranački izbori biti svojevrstan referendum za članove.

- Ako su članovi zadovoljni sadašnjim stanjem, smjerom u kojem ide stranka, lošim rezultatom na europskim izborima i gubitkom na predsjedničkim, i ako su zadovoljni time da će se na kraju ići u veliku koaliciju, onda neka podrže Plenkovića. S ovim vodstvom ne možemo dobiti parlamentarne izbore, možemo postati samo junior partner SDP-u - kaže ironično jedan dugogodišnji član HDZ-a. Dio HDZ-ovaca naveliko vodi i razgovore o tome što ako Plenković ostane na čelu HDZ-a, a grupacija Miroslava Škore dobije dvadesetak mandata na parlamentarnim izborima.

Tko će brojati?

- Plenković sigurno s njima neće u koaliciju, i što nam onda ostaje? Samo velika koalicija sa SDP-om jer nećemo imati s kim - kaže još jedan od sugovornika iz HDZ-a i dodaje kako to sve skupa nije dobro za stranku.

Mnogi se pitaju i kakvu će ulogu na unutarstranačkim izborima odigrati Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić. Oni koji bolje poznaju situaciju, tvrde da će se Brkić teško prikloniti opciji Stier - Kovač, jer s njima nije u dobrim odnosima, pogotovo sa Stierom.

- Brkićev utjecaj nije kao nekad, ima on dio potpore na terenu, jer je neke ljude zadužio, ali daleko je to od nekadašnjeg utjecaja. Mislim da bi on na kraju isto mogao odigrati za Plenkovića, ne javno, ali ispod stola - kaže jedan dugogodišnji HDZ-ovac.

Još je jedan problem vezan za unutarstranačke izbore koji HDZ-ovci sve više spominju, a riječ je glasanju po principu jedan član - jedan glas. Proces izbora uskoro treba krenuti, a brojni članovi ne znaju tko će točno imati pravo glasa, s obzirom na to da prema Statutu glasanju mogu pristupiti samo oni koji redovno plaćaju članarinu. Neki HDZ-ovci ističu da ne mogu do točnih podataka koliko je takvih članova i s kojom brojkom se barata kada je riječ o unutarstranačkim izborima.

Kažu da je broj onih koji redovno plaćaju članarinu mnogo manji od same brojke članova HDZ-a koja se spominje u javnosti, a riječ je 220 tisuća članova. Neki ističu da članarinu redovno plaća, navodno, samo 40-ak tisuća članova. Kažu da manji broj glasača zbog načina glasanja više pogoduje Plenkoviću. Zbog toga se, kažu, plaše mogućih manipulacija i prijevara. A da takve priče nisu bez osnova, govore i iskustva iz povijesti HDZ-a, i to još od vremena bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera, koja su pokazala da nije važno samo kako se glasa, nego i tko broji glasove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:19