BROJNE NEKRETNINE

OTKRIVAMO POZADINU BITKE ZA NEKRETNINE POKOJNOG SPONZORA ANTE PAVELIĆA 'Potpis na punomoći je lažiran...'

Vesna Grivičić-Žanić tuži svojeg bivšeg odvjetnika Plišu i traži poništenje ugovora
 CROPIX

Nastavlja se pravna bitka za nekretnine u Ilici 10, stanove i poslovne prostore koje je naturalizirana 87-godišnja Venezuelanka Vesna Grivičić-Žanić dobila u postupku denacionalizacije. Riječ je o imovini njezina oca Leonarda Grivičića, bogatoga prijeratnog tvorničara i financijera Ante Pavelića u njegovu političkom usponu.

Novi punomoćnik

Novi punomoćnik, odvjetnik Davor Galetović, zastupa nasljednicu u tužbi protiv odvjetnika Miroslava Pliše, njezina nekadašnjeg punomoćnika, te protiv tvrtke Dupin d.o.o. kojoj je Plišo, kako se tvrdi u tužbi, temeljem krivotvorene specijalne punomoći u listopadu 2001. prodao njezine naslijeđene nekretnine u strogom središtu Zagreba.

Nakon propasti NDH vlasti novonastale Jugoslavije nacionalizirale su Leonardu Grivičiću trokatnicu u Ilici 10, zemljište na kojem je sagrađeno kino Lika, zemljište s tvornicom na Črnomercu, zemljište na Trešnjevci i šećeranu u Virovitici. No, 1996. godine donesen je Zakon o denacionalizaciji i jedina nasljednica, kći pokojnog tvorničara, odlučila je pravnim putem doći u posjed obiteljske imovine. Do 1999. zagrebački su joj odvjetnici uspjeli ishoditi povrat većine nekretnina.

Za zemljište na kojemu je sagrađeno kino Lika dobila je dionice Kinematografa d.d., a za zemljište na Črnomercu Plivine dionice. Do 2002. različitim je kupcima, temeljem specijalne punomoći sastavljene u konzulatu u Caracasu, njezin odvjetnik Miroslav Plišo prodao dio nekretnina.

Zagorčeva investicija

Na dio nekretnina u Ilici 10 upisao se tada iznimno moćan general Vladimir Zagorec. No, njemu je u međuvremenu dio tog poslovnog prostora oduzet pa sada vodi zasebnu pravnu bitku kojom želi dokazati da je prevaren. Riječ je o potkrovlju velike trokatnice koje je podijeljeno u niz manjih zasebnih katastarskih čestica. Nakon prodaje dijela imovine, 2002. godine Vesna Grivičić-Žanić telefaksom je svojem opunomoćeniku, odvjetniku Miroslavu Pliši, poslala pismo kojim ga traži da njezinom novom punomoćniku Živku Bagariću iz Zagreba preda cjelokupnu dokumentaciju njezina zahtjeva za naknadu oduzete imovine od 30. lipnja 1997.: rješenje o povratu imovine, sve kupoprodajne ugovore te sve bankovne izvatke i naloge za doznaku novca njoj kao vlasnici.

Nadalje, tražila je odvjetnika Plišu da joj u roku od pet dana na njezin račun preda novac od prodaje nekretnina te dionica kina Lika i Plive, da sastavi obračun za novac koji je primio na ruke i na račun banke, zatim da joj preda obračun zakupnina od poslovnih prostora, obračun kamata na primljeni novac te obračun njegovih troškova za vođenje pravnih poslova s provizijom koja je dogovorena. Na kraju pisma upozorila je odvjetnika da će, ako ne napravi sve što ga je tražila, biti prisiljena putem diplomatskog predstavništva i njezina odvjetnika u Caracasu poduzeti sve pravne radnje, pa i kazneno gonjenje, kako bi ostvarila pravo na svoju imovinu. Iza vlastoručnog potpisa te mjesta i datuma “u Caracasu 4. veljače 2002.” napisala je: “P. S. Ne bih željela da vas javno kompromitiram i budem primorana dati u javnost putem medija što se dogodilo s mojom imovinom”.

Mjesec i pol nakon što je napisala ovaj svojevrsni ultimatum, potaknuta sumnjom da je žrtva milijunske prevare, u nepoznatim okolnostima i potpuno u suprotnosti sa sadržajem prethodnog pisma, 25. ožujka 2002. nastaje specijalna punomoć odvjetniku Pliši da u njezino ime prodaje nekretnine i prima novac. Na punomoći je vlastoručni potpis Vesne Grivičić-Žanić i žig generalnog konzulata u Caracasu, s potpisom konzula Zdravka Sančevića. Taj je dokument kreiran kako bi se svim daljnjim transakcijama dalo legitimitet.

Naime, Plišo je imao i sličnu, čak preciznije i pravopisno korektniju specijalnu punomoć od 3. veljače 2000., ali u njoj ne stoji da je ovlašten primati novac.

Tvrtka Dupin d.o.o.

Sada, tužbom protiv odvjetnika Pliše i tvrtke Dupin d.o.o. koja je kupac stanova u Ilici 10, Vesna Grivičić-Žanić želi da Općinski građanski sud u Zagrebu ugovor o kupoprodaji proglasi ništetnim. Naime, sporan je njezin potpis na specijalnoj punomoći iz Caracasa. Grafolog Marijan Krajina iz Zagreba proveo je u svibnju 2014. godine vještačenje i utvrdio da je to krivotvorina. U doba sklapanja konzul u Venezueli bio je Zdravko Sančević i, kako je Vesna Grivičić-Žanić kasnije izjavila u ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji list, on joj je preporučio odvjetnički ured Marković-Plišo. Ustvrdila je da su je upravo njezini pravni zastupnici opljačkali. - Odvjetnici su mi radili iza leđa. Govorili su da rade na povratu imovine, a dobivala sam samo mrvice. Poslije sam saznala da je dio imovine prodan bez mojeg saznanja i suglasnosti - optužuje ih javno Vesna Grivičić-Žanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:57