OBEĆANJE BUJANCU

OTKRIVAMO POZADINU SUKOBA VLADE I PANTOVČAKA ZBOG MIGRANATA Banski dvori začuđeni što predsjednica ne ide u Marrakech, ona odgovara: 'Javila sam vam'

 
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće sudjelovati na konferenciji u Marrakechu, a u ovom času nije jasno tko će i hoće li itko zastupati Hrvatsku na skupu svjetskih lidera koji bi trebali usvojiti Marakeški sporazum.

“Iznenađeni smo najavom da predsjednica neće biti na konferenciji u Marrakechu”, izjavila je danas ministrica vanjskih poslova, dok se iz Kine, gdje je u petodnevnom posjetu, oglasio i premijer Andrej Plenković, rekavši da je, koliko je njemu poznato, u Marrakech na poziv glavnog tajnika UN-a trebala ići Grabar-Kitarović.

Ostali zatečeni

“Ured predsjednice ostao je zatečen izjavom ministrice Marije Pejčinović-Burić kojom je izrazila iznenađenost nesudjelovanjem Grabar-Kitarović na konferenciji u Marrakechu, s obzirom na to da je Ministarstvo o tome odmah obaviješteno”, rečeno nam je iz kruga predsjednice. Na Pantovčaku su nam rekli da je predsjednica nedavno u New Yorku, u obraćanju Općoj skupštini, pozdravila uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu te najavila sudjelovanje u Marrakechu.

U međuvremenu, Kolinda Grabar-Kitarović donijela je odluku da neće sudjelovati na konferenciji i to je službenim putem priopćeno i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Razlog zbog kojeg Grabar-Kitarović neće ići u Marrakech na Pantovčaku ne navode.

Njeni suradnici kažu da je stav predsjednice o pitanju migracija poznat i više puta javno izrečen i objavljen. “Predsjednica Republike pitanje migracija smatra dugoročnim pitanjem koje zahtijeva zajednički pristup usmjeren na sam izvor ljudskih migracija te se zalaže za nastavak rješavanja temeljnih uzroka, a da se pritom traže održiva i trajna rješenja za sukobe i krize, te usmjeravanje napora prema stabilizaciji stanja”, tvrde njeni suradnici.

Premijer je rekao da nema govora da je Marakeški sporazum kada je riječ o političkim prijeporima nova Istanbulska konvencija, kako sada desni krugovi u Hrvatskoj žele prikazati. I prije nego što je formirana njegova Vlada, na Općoj skupštini UN-a donesena je Njujorška deklaracija koja je otvorila put za izradu globalnog sporazuma o migracijama.

Usuglašeni

“Hrvatska je artikulirala stavove preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u okviru zajedničkih stavova Europske unije, a dokument je usuglašen u srpnju ove godine. U Marrakechu neće biti nikakvog potpisivanja, nego političko prihvaćanje tog dokumenta koji nije obvezujući”, rekao je Plenković.

Premijer je pojasnio i da sve države, pa tako i Hrvatska, zadržavaju pravo da se bave pitanjem migracija kako misle da je najbolje i da se u dokumentu koji će biti predstavljen u Marrakechu radi isključivo o regularnim, a ne nezakonitim migracijama.

“Hrvatska vodi odgovornu politiku sprječavanja nezakonitih migracija”, smatra Plenković. “Ovo je globalni odgovor svjetske organizacije na temu od koje nitko neće uspjeti pobjeći.”

Ministrica Pejčinović-Burić smatra da će Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama unaprijediti suradnju država, a ne povećati priljev imigranata kako sada neki tvrde, prije svega oni krugovi koji su glasno prosvjedovali i pri usvajanju Istanbulske konvencije. “Globalni kompakt je katalog mjera, a ne sporazum i nije pravno obvezujući, nego svaka država ima suvereno pravo da iz tog dokumenta izabere set koji odgovara njezinoj situaciji”, ocjenjuje ministrica. Tvrdi i da je dokument nastao kao rezultat nastojanja međunarodne zajednice da se usuglasi dokument koji će obuhvatiti najbolje prakse i mjere za upravljanje regularnim migracijama i pridonijeti smanjenju migracijskih pritisaka.

“Slijedom tog dokumenta ne proizlazi apsolutno nikakva obaveza za prihvat migranata, pa su i apsolutno neutemeljene insinuacije da će dokument izazvati nekontrolirane velike migracije.”

Kada smo i jednog istaknutog hrvatskog diplomata pitali ima li kao vrijednosno pitanje ovaj dokument sličnosti s Istanbulskom konvencijom, odgovorio je: “Glupost, to nema nikakve veze. Radi se o tome da krajnja desnica želi naprosto plašiti ljude i radi cirkus. Sada im idu u korist i vjetrovi koji pušu iz hrvatskog susjedstva, od Austrije do Italije i Mađarske, ali nikakve veze Marakeški sporazum nema s Istanbulskom konvencijom”.

Dogovor

Najdirektnije je protiv Marakeškog sporazuma zasad istupio mađarski šef diplomacije Peter Szijjártó, koji smatra da sporazum podržava migracije već i zbog toga što tu mogućnost smatra temeljnim ljudskim pravom, a Mađarska se dosad, uz Trumpovu administraciju, najenergičnije protivila migracijama. Austrijska desna vlada sada se pridružila tim zemljama, što je rezultiralo time da ta zemlja neće biti predstavljena u Marrakechu, a u Italiji se vodi žestoka rasprava o tome treba li ili ne prihvatiti Globalni kompakt.

- Dva brda trebala bi sjesti, razjasniti svoje stavove prema Marakeškom sporazumu, dogovoriti se i onda istupati u javnost - smatra iskusni HDZ-ovac s bogatim diplomatskim iskustvom. Dodaje kako su različiti stavovi oko Marakeškog sporazuma i uopće odlaska u Maroko, gdje bi on trebao biti prihvaćen, opet u prvi plan izbacili problem (ne)usklađivanja vanjske politike između Vlade i Ureda predsjednice.

Naš sugovornik ističe i kako smatra da bi Marakeški sporazum, koji govori o migrantima, trebalo pomno proučiti i podvrgnuti temeljitoj pravnoj ekspertizi.

- Stav Austrije koja ne prihvaća sporazum temelji se, koliko sam vidio njihovu argumentaciju, upravo na pravnoj ekspertizi koja upozorava na opasnost da globalni kompakt koji se usvaja u Marakešu doprinese stvaranju običajnog prava kada je riječ o migrantima i da se miješa pravo azila i zapošljavanja. Austrija ne želi da se ovaj sporazum za 20 godina pojavi kao izvor prava - kaže naš sugovornik.

Pejčinović-Burić: 'Nemamo službenu potvrdu iz Ureda predsjednice'

Gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a ministrica Marija Pejčinović Burić ponovila je kako njezino ministarstvo nema službenu informaciju da je predsjednica odustala od sudjelovanja na konferenciji u Marakešu.

- Jedina službena informacija datira iz kolovoza kad je predsjednica pismom obavijestila glavnog tajnika Ujedinjenih naroda da će prisustvovati". Ne vjeruje da je službena komunikacija mogla proći mimo njezina kabineta.

- Predsjednica je od samog početka podupirala izradu ovog dokumenta, njegovu važnost naglasila je i u svom govoru pred UN-om - istaknula je ministrica Pejčinović-Burić. Ne zna što je predsjednicu navelo na ovaj potez nakon samo dva mjeseca. Na pitanje hoće li netko drugi zastupati Hrvatsku na konferenciji u prosincu, ministrica je rekla kako je najava otkazivanja od strane predsjednice došla tek prije dva dana te da nisu imali vremena o tome raspravljati, javlja HRT.

Ministrica je objasnila kako su Ujedinjeni narodi odlučili ići u izradu ovog dokumenta jer su migracije jedan od ključnih problema u svijetu.

- On je trebao definirati bolju suradnju 193 zemlje članice UN-a u pitanju migracija - dodala je. Istaknula je kako je dokument neobvezujući za države članice te da u jednom dijelu govori o pravu svake države da suvereno odlučuje o politikama koje joj odgovaraju vezano uz migracije. Ministrica je rekla kako je teško govoriti o tome zašto su neke zemlje u završnoj fazi odlučile ne priključiti se ovom projektu.

Na pitanje hoće li o ovoj temi razgovarati s predsjednicom, Pejčinović Burić je odgovorila kako je predsjednica sukreator vanjske politike.

- Mi se redovito sastajemo i ovo neće biti nešto što će se ispriječiti našim odnosima - naglasila je.

'Predsjednica je u kampanji i dodvorava se krajnjoj desnici'

Marakeški sporazum je globalni dogovor o tome kako upravljati migracijskim procesima. To je izazov današnjeg doba i ne možemo ga ignorirati, kazao je SDP-ovac Joško Klisović.

Podsjetio je i da je u ožujku ove godine Svjetska banka procijenila da će samo zbog klimatskih promjena do 2050. godine 145 milijuna ljudi biti migranti. Marakeški dogovor je, nastavlja, skup mjera koje se proporučuju državama u odnosu na migrante.

- To je bitno drugačije od onoga što je EU napravila u smislu određivanja kvota, odnosno koliko koja zemlja mora primiti izbjeglica - kaže Klisović. Klisović ne može shvatiti predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je u Skupštini UN-a podržala sporazum, a danas bez objašnjenja odstupa od njega. Podsjeća da je pred Skupštinom UN-a govorila u dogovoru s Vladom i prezentirala hrvatsku vanjsku politiku koju sada čini nevjerodostojnom. Jedino objašnjenje zašto to radi Klisović vidi u njenoj predizbornoj kampanji i dodvoravanju desnici koja širi strah od migranata. (Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:47