OPTUŽBE ZA NEPOTIZAM

OTKRIVAMO: RAVNATELJICA ZAVODA ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA KOD SEBE ZAPOSLILA KĆER Majka Marija Zavalić: 'Ma ovdje su vam plaće jako male'

Ana Zavalić diplomirala je 2015. godine, a u lipnju 2016. javila se na natječaj za radno mjesto na kojem će joj šefica biti - mama
 HANZA MEDIA

Kad je u lipnju 2016. godine Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu raspisao natječaj kojim je oglašeno zapošljavanje petero novih doktora medicine, malo tko je mogao pretpostaviti da će svoje radno mjesto u toj instituciji naći i kći njegove ravnateljice Marije Zavalić.

Riječ je o Ani Zavalić koja je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirala 2015. godine, i to s diplomskim radom na temu “Navika pijenja alkohola u odnosu na noćni rad i sigurnost na radu”.

Negira vezu

Da je u Zavodu doista zaposlila kćer, u telefonskom nam je razgovoru potvrdila upravo ravnateljica Zavalić, negiravši pritom da je njezina kći u Zavod došla preko veze ili da je nekome oduzela radno mjesto.

Kako je napomenula, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu raspisao je natječaj za zapošljavanje petero novih liječnika, no taj oglas i nije baš izazvao prevelik interes kandidata jer se s Anom Zavalić na natječaj navodno javilo samo četvero liječnika.

“Nikakvog nepotizma ovdje nije bilo, meni je kći rekla da je vidjela natječaj i da bi se na njega javila, a ja smatram da je na to imala pravo kao i svaki drugi kandidat. Nažalost, na testiranje nam je došlo samo četvero kandidata, a upitno je bi li moja kći uopće dobila posao u Zavodu da je bilo većeg zanimanja liječnika”, pojasnila je Zavalić za Jutarnji list.

Osim toga, dodala je, Ana Zavalić u Zavodu je zaposlena na određeno vrijeme, do završetka porodiljnog dopusta jedne zaposlenice.

Manje plaće

“Gledajte, liječnici se rjeđe odlučuju na rad u našoj ustanovi jer su ovdje manje plaće, a i ne rade s pacijentima, nego s papirima. Mislim da je tako i s mojom kćeri i da će ona radije u životu izabrati rad s pacijentima”, rekla je ravnateljica Zavalić, otkrivši da se plaća liječnika u Zavodu obračunava po koeficijentu 1,67, za razliku od onih u domovima zdravlja koji imaju koeficijent 1,90.

Zavalić dalje objašnjava da je plaća liječnika u Zavodu u prosjeku niža od one u domovima zdravlja otprilike za 1500 kuna pa se kreće u rasponu od 5700 do 6000 kuna neto.

Ipak, uz nešto malo istraživanja ubrzo otkrivamo da majka i kći Zavalić, čini se, ipak imaju malo dulju povijest zajedničkog rada i suradnje.

Naime, diplomski rad Ane Zavalić, potvrdila nam je to njezina majka i ravnateljica Zavoda, nastao je na temelju jednog istraživanja koje je među radnicima provodio upravo Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, a za čije je korištenje Ani Zavalić, na prijedlog Marije Zavalić, odobrenje dalo i stručno vijeće te ustanove.

Brzo nakon što je Ana Zavalić predala i obranila diplomski rad, on je u nadopunjenom obliku objavljen u stručnom časopisu Sigurnost, ali je sada na njega potpisana i majka Marija Zavalić koja joj je pomogla doraditi tekst i nadopuniti ga novim podacima.

Časopis Sigurnost

Rad je u časopisu Sigurnost prihvaćen u travnju 2016. godine, samo dva mjeseca prije nego što je Ana Zavalić zaposlena u Zavodu.

“Tako je, pomogla sam malo kćerki s člankom. Mislim da je cijela priča bezvezna, nema ovdje ničeg nelegalnog niti kontra pravila, a sva dokumentacija o njezinu zapošljavanju dostupna je na uvid onima koji ne vjeruju”, rekla je Zavalić.

Za kratak komentar javila nam se jučer i Ana Zavalić.

“Jasno mi je kako to može djelovati javnosti, ali treba reći da sam ja otišla s privremenog radnog mjesta iz Doma zdravlja Zagrebačke županije na niže plaćeno radno mjesto u Zavod, i to zato što me zanima medicina rada i jer sam htjela vidjeti i taj segment prije nego što se odlučim na specijalizaciju.

Kad je u pitanju moj diplomski rad, koristila sam se istraživanjem Zavoda na kojem sam kao studentica radila za Zavod, a majka je na rad potpisana više u znak zahvalnosti. Ne vidim u čemu je problem.

Iskreno, na svojem sam diplomskom radila znatno dulje nego mnogi moji kolege”, komentirala je Ana Zavalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:55