KRIZA VLADE

OTKRIVAMO SDP-ov PLAN ZA NOVE IZBORE: Sami imamo 25%, a uz HSS, IDS i HSU pobjeđujemo! U veliku koaliciju ne bismo išli ako HDZ ne ispuni 2 preduvjeta

 Nikša Stipaničev / Dragan Matić / Hanza Media

Ako netko od političkih lidera sam sebi ne skoči u usta, nakon lokalnih izbora slijede izbori, i to prijevremeni parlamentarni. Pitanje je samo kada - da li u srpnju ili na jesen.

Tanka većina

U srpnju bi se mogli održati ako premijer Andrej Plenković do sredine lipnja ne dobije potvrdu većine saborskih zastupnika za četiri ministra. Budu li ministri koji bi trebali nastupiti umjesto smijenjenih mostovaca izabrani s minimalnom većinom od 76 glasova, vjerojatno ćemo na jesen na izbore jer će Plenkoviću biti nemoguće vladati s tako tankom većinom. Treće uzastopne parlamentarne izbore moguće je izbjeći jedino ako neka od političkih stranaka centra, dakle HSS, HNS ili IDS, okrene ploču i nakon lokalnih izbora odluči u Saboru podržati Plenkovićevu Vladu.

Govoreći o ovoj temi, Plenković poručuje da ide korak po korak. Prvi je, pošto se zbroje rezultati na lokalnim izborima, iznova vidjeti može li u okvirima aktualnog saziva Sabora dobiti novu većinu.

Rekonstrukcija

Pravi test će biti glasanje o (ne)povjerenju novim ministrima i puno će toga postati jasnije. Plenkoviću, odnosno HDZ-u, nisu u interesu novi izbori i uložit će maksimalne napore da rekonstruira i održi postojeću Vladu. Ako to ne bude moguće, a uspije parlamentarne izbore odgoditi do jeseni, ostaje mu opcija da provede unutarstranačke izbore u HDZ-u, učvrsti svoj položaj i utjecaj u stranci, te osmisli strategiju za nove parlamentarne.

- Čini mi se da je profilirani HDZ kakav gradimo na desnom centru prihvatljiv svima koji su odgovorni i ozbiljni i koji žele dobro Hrvatskoj - odgovorio je Plenković na pitanje bi li na trećim uzastopnim parlamentarnim izborima s HDZ-ovih lista otpali kandidati koji promoviraju rigidniju desnu politiku poput Hasanbegovića i Esih.

Formirani stav

Ni jedna oporbena stranka, s iznimkom SDP-a, ne želi prijevremene parlamentarne izbore. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji se kod SDP-a osigurao sa šest sigurnih mandata kaže da bi najbolje rješenje bilo kada bi HDZ i SDP formirali veliku koaliciju.

Plenković a priori ne odbacuje tu mogućnost, ali u nju ne vjeruje. - Mogu razgovarati s kolegom Bernardićem, ali mislim da su njihovi stavovi poprilično formirani i čvrsti. Ne djeluju mi baš da su spremni na neku suradnju - kazao je premijer za Hrvatski radio i čini se da nije pogriješio.

Jedan od četiri potpredsjednika SDP-a i bliski suradnik Davora Bernardića kaže da prije novih izbora velika koalicija ne dolazi u obzir. Kao jedina stranka opozicije koja istinski (odnosno njeno aktualno vodstvo, ali ne i cijeli Klub SDP-a) želi prijevremene izbore, SDP intenzivno razrađuje strategiju za njih.

- SDP sam dobiva najmanje 25 posto, a u sinergiji s HSS-om i HSU-om i puno više. HSS dobiva glasove seljaka, a SDP građana koji žive od mjesečne plaće - kaže naš sugovornik.

Oporbeni blok

Dodaje kako SDP želi da cijeli oporbeni blok izađe zajedno, a tu vide i IDS. Što se HNS-a tiče, naš sugovornik kaže da mu nije jasan njihov predsjednik Ivan Vrdoljak koji otvoreno govori da neće u koaliciju sa SDP-om. Tim prije što mogu dobiti maksimalno pet mandata. Svjestan je, međutim, da će “ljevica”, posebno ako na izbore budu išli u dva bloka, teško osvojiti toliko mandata da mogu sami formirati stabilnu vladu. Iz razgovora s jednim od vodećih SDP-ovaca proizlazi da ne računaju s Mostom i Živim zidom.

- SDP s Mostom nema nikakve kontakte - kaže naš sugovornik.

Nastavlja kako u situaciji da nitko ne može formirati stabilnu Vladu ne može odbaciti koaliciju SDP-a i HDZ-a. - Preduvjet je, naravno, da se maknu iz Jasenovca ploče s natpisom “Za dom spremni”, a mi ne pristajemo ni na plagijatore - kaže Bernardićev bliski suradnik i dodaje da bi takva koalicija bila na jasno definiranim ciljevima, a jedan od njih bila bi izmjena izbornog zakona.

Plenković može proširiti koalicijski potencijal

Na koga može računati Plenković ako na listi ne bude kandidata krajnje desnice? Pitanje dobiva na težini zbog činjenice da HDZ više ne može koalirati s Mostom, a stranke centra će teško dati podršku stranci koja zastupa rigidne stavove i politike.

Umjereni HDZ može ciljati desno, ali i prema centru. U IDS-u, međutim, kažu da neće ići s HDZ-om neovisno o tome koliko će se umiti. - Moraju dokazati da su se promijenili i da više nisu stranka koja prije 20 godina nije željela priznati rezultate izbora u Istri - kažu.

Nije im, međutim, dobro sjela ni poruka iz SDP-a da bi im osigurali četiri sigurna mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:37